Jump to content

Tomaten in de ontsappan


Essie28
 Share

Recommended Posts

ik heb aardig wat tomaten uit mijn tuin die tegelijk rijp zijn. Nou had ik volgens mij gelezen dat je die ook in de ontsappan kan doen. Kan ik de tomatensap dan ook lang goed houden in de flessen? Zodat ik die voor bv soep kan gebruiken? Wat doe ik met het overgebleven tomatenspul? Kan ik die gewoon pureren en kokend in potten doen om te bewaren voor door de pasta? Ik heb geen weckpan nml.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

't Jonge, ik snap jullie niet hoor. Tomaten in de ontsappan, waardoor er water BIJKOMT ! Hier gaat een volle bak tomaten in een kookpot van 7 liter, even laten opkoken, pureren met de handmixer en door een "passe-vite", ik weet niet hoe je het noemt in het Nederlands. Laten afkoelen, in potjes en de diepvries in. Gemakkelijk en vlug. Het kan zijn dat als je het gezeefde sap terug opkookt en in bokalen doet, het ook goedblijft, maar dat is een risiko... Aan afval heb je zo amper 3 tassen kleine velletjes en pitten...

Link to comment
Share on other sites

Zo'n ontsappan is toch zo'n ketel in drie delen niet ? Onderin water, erboven de pan waar het sap inloopt en daarboven het fruit/tomaten. Meet je gewicht dan eens van de tomaten die je erin gooit en het resultaat dat eruit komt. Ik heb het gedaan met fruit en kwam tot de vaststelling dat 1/4 van 2,4 kilo sap bijgekomen water (uit de stoom) was ....

Zie ook "recepten/ontsappen in de microgolfoven"

Link to comment
Share on other sites

Ik begrijp de aversie tegen 'velletjes' niet zo goed, maar soit ieder zijn smaak. Wie geen vellen in zijn tomatensoep/saus wil kan de tomaten voor het verwerken natuurlijk ook gewoon even ontvellen. Kruis maken in de tomaat zijn kont en dan een seconde of 20 in het kokende water gooien. De vellen springer er bijna vanzelf af.

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Ontvellen? Gewoon alles door de blender, dan merk je er niets meer van

Ik heb een hele diepvriesla vol met tomaten (de grootste bups werd rijp tijdens mijn vakantie)

Ik was van plan de hele mikmak in een pan te doen, met ui en knof te laten pruttelen en dan de staafmixer erdoor heen.

Zal dat net zo goed werken als een blender?

Een mening is altijd vrijblijvend,

soms aantrekkelijk,

soms verwerpelijk,

verstandig of dwaas,

men aanvaardt haar, of aanvaardt haar niet.

Link to comment
Share on other sites

Zo'n ontsappan is toch zo'n ketel in drie delen niet ? Onderin water, erboven de pan waar het sap inloopt en daarboven het fruit/tomaten. Meet je gewicht dan eens van de tomaten die je erin gooit en het resultaat dat eruit komt. Ik heb het gedaan met fruit en kwam tot de vaststelling dat 1/4 van 2,4 kilo sap bijgekomen water (uit de stoom) was ....

Zie ook "recepten/ontsappen in de microgolfoven"

Ja er komt wel wat stoom bij maar het is maar net wat je wilt. En in de magnetron en microgolfoven maak wordt het toch alleen maar ongezond?

 

@Bonnie

Wanneer je het goed pureert gaan ze wel stuk ja.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Ontvellen? Gewoon alles door de blender, dan merk je er niets meer van

Ik heb een hele diepvriesla vol met tomaten (de grootste bups werd rijp tijdens mijn vakantie)

Ik was van plan de hele mikmak in een pan te doen, met ui en knof te laten pruttelen en dan de staafmixer erdoor heen.

Zal dat net zo goed werken als een blender?

 

Ik heb geen blender, gebruik voor dit soort dingen de staafmixer. Wel zo gemakkelijk, je kunt de hele pan in één keer pureren, bij een blender moet je het per portie doen.

Link to comment
Share on other sites

Ontvellen? Gewoon alles door de blender, dan merk je er niets meer van

Ik heb geen blender, gebruik voor dit soort dingen de staafmixer. Wel zo gemakkelijk, je kunt de hele pan in één keer pureren, bij een blender moet je het per portie doen.

 

Ik heb al mijn eigen tanden nog, dus ik maak het gewoon met stukjes, pitjes en velletjes

 

568_9e8dea275e0f0068c68dd9ff04ef65e3.jpg

Veuvecouderc

De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...