Jump to content
Veensmeisje86

Ongeplande paddestoel in de kweekbak

Recommended Posts

Hallo

 

Ik ben net een paar maanden geleden begonnen met een moestuin en ben nog een beetje aan het proberen enzo.. en vroeg me af is er iemand die weet wat het betekend als je een ongeplande paddestoel in je kweekbak hebt ? Het zijn telkens hele kleine, die op de foto is tot nu toe de grootste.. is het goed of slecht ? Wat betekend het ? Weet niet onder welke term ik dit zou moeten opzoeken op google vandaar hier even mijn vraag :) de paddestoel zit in een potje met een wortel(zaadje) die net is opgekomen en heb ze ook gezien bij de andijvie(zaadjes) die net opkomen.

IMG_20200716_084830.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prima. Betekent niet veel...in ieder geval niet echt iets verkeerds...misschien zegt het wel iets over een zeer en misschien zelfs te hoge vochtigheid..... Over het algemeen zijn paddenstoelen in je tuin, vooral als je allerlei verschillende tegenkomt, een teken van dat je natuurlijke omstandigheden hebt...dus iets om blij mee te zijn. In potjes is dat wat moeilijker te zeggen. Dit parasolletje - weet echt de naam niet - herken ik zelf van erg vochtige omstandigheden. Er zullen sporen in je potgrond, compost of wat je er ook indoet, gezeten hebben. Is de juiste voedingsbodem aanwezig en zijn de omstandigheden gunstig voor deze soort, dan groeit er - onzichtbaar meestal - mycellium (schimmeldraden) en verschijnen er na een tijdje soms paddenstoelen. (Bij deze soort kan dat in enkele dagen al...bij de meeste paddenstoelen duurt dat wat langer) Ik herken deze van als het erg nat is...veel vocht in de bodem en/of een hoge luchtvochtigheid?? Er zijn wat planten die dat fijn vinden, maar de meeste niet echt. Daarom kan (kan!) het er op wijzen dat je wat te goed wil zorgen (veel water geven?) en bij diverse zaailingen kan er dan bijvoorbeeld ook rot (omvalziekte) optreden. Maar op zich zijn paddenstoelen eerder iets gunstigs dan iets om van te schrikken. 

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ik geef indd elke dag braaf water met me sproeier miss iets te enthousiast hahah ik zal er eens op gaan letten dankjewel voor je reactie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

schijnt zelfs een goed teken te zijn dat de grond genoeg compost bevat.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep, niets mis mee, maar het is wel te vochtig. Je moet eigenlijk ook regelmatig even luchten, zeker als je zaden ontkiemen. Dit is een inktzwammetje, een soort van het geslacht Coprinellus. Als je deze tussen je vingers fijnwrijft, dan verandert het in een zwarte vloeistof. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...