Jump to content
RobN

Compost opbrengen

Recommended Posts

Ik heb dus nu een nieuw stuk erbij, 100 vierkante meter zware klei wat vooral vol met kweekgras en hagewinde zat. Een tractor heeft dat losgebroken en gefreesd. Dit jaar alleen maar aardappels op geplant.

Nu langzaam begonnen met rooien, de grond is al een heel stuk verbeterd, ik probeer zoveel mogelijk wat ik tegenkomen met rooien eruit te halen qua kweek en winde. We hebben bij het poten ook al veel uit gehaald en na het frezen is er toch ook een hoop gestorven omdat veel wortels boven lagen. voor het frezen wel 4 kuub compost opgebracht wat er aardig door heen is gefreesd. Hier en daar nog wel een harde laag op 1 spades diep.

 

Zal ik dit najaar weer zon lading compost laten komen en dit on top laten liggen, en daar volgend jaar verder in gaan met kweken? Zodat het de hele winter in kan regenen en alles, en de laag is dan ook nog niet te dik. 

Karton ga ik niet allemaal regelen, iets teveel werk en te weinig tijd. Plus dat kweek en winde daar ook gewoon doorheen groeit. Moet ik er toch wel uittrekken met hand of spitvork.

Kan ik in die compost ook gewoon uien en wortelen kweken, of zal dat toch te scherp zijn? Voor bijv wortelen moet ik denk ik haast wel frezen om een lekkere lossen bodem te krijgen. Eerst frezen en dan compost erop of andersom?

Ik wou eigen niet weer het hele stuk frezen als dat niet nodig is, om de bodem minder te verstoren. 

 

Wat ik ook nog kan doen is konijnenmest op basis van stro en houtkrullen inwerken maar deze is nog niet zo gecomposteerd.

 En al het aardappelloof wat ik nu heb, ik durf het nog niet te composteren omdat hier en daar wel een geel blaadje met bruine stip is, kan zijn van platknijpen colorado larven.

 

Mijn inspiratie is Dowding, alhoewel ik dit nu niet 100% in praktijk kan brengen wil ik wel iets doen wat erop lijkt. 

Ook @eduro was goed op weg wat me ook inspiratie geeft.

 

 


Onkruidmanager 1.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een verhaaltje en een boel vragen, maar nog geen antwoorden.

Het helpt vaak als je in de titel iets van een vraag of zo zet. "Compost opbrengen" is erg algemeen.

 

Maar dat voor een volgende keer

 

Zal proberen een een aantal vragen te beantwoorden, van hoe ik het zou doen. 

 

- Hoe meer compost, hoe beter. Als je tijd / geld hebt om weer een mooie laag compost aan te brengen, zou ik dat zeker doen.

- Als de compost niet te scherp is (en bij verteerde compost hoort dat niet zo te zijn) kun je er prima uien en wortelen in laten groeien. Let voor de wortelen wel op dat het mooie fijne compost is, anders krijg je allemaal van die gevorkte wortelen enzo.

- Als je nog eens gaat frezen zou ik dat eerst doen, en daarna de laag compost. Dan werkt de compostlaag nog extra verstikkend op de onkruiden eronder.

- Aardappelloof en konijnenmest zijn prettig om te composteren hoor. Over die eerste is wel discussie, maar ik heb er zelf nooit problemen mee. 

- Konijnenmest / krullen kun je ook ongecomposteerd gebruiken als mulch tussen je plantjes. Dat doet onze hovenier buurman hiero. (nou goed: caviamest, maar dat zal weinig verschil maken) Hij zweert erbij.

 

Heel veel succes. Lekker bezig hoor. En geniet van de piepers!

  • Like 1

wees bevriend met kleine dingen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ok klinkt goed.

Ben ook nog van plan wanneer de aardappels eraf zijn, groenbemester te zaaien. Ik heb nog japanse haver die op mag, das ong voor de helft genoeg denk ik. 

Ik ga dit denk ik aanlengen met phacelia, en dan of afmaaien mocht het willen gaan bloeien of aren maken, of toch hopen op een stenge vorst waardoor het tijdig afsterft. 

En dit dan in het voorjaar onderfrezen, spitten gaat me rug niet trekken, dan de laag compost erop. Ik zou dit dat indien het toelaat omstreek februari / maart willen doen zodat het tijd heeft om af te sterven.

Of zou ik het kunnen doen, zonder te frezen en hopen dat het genoeg verteerd onder de compost, ben alleen bang dat het dan niet niet dood genoeg is. Of toch omstreek november/december infrezen als het begaanbaar is en niet te nat.

Edited by RobN

Onkruidmanager 1.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je hebt al veel gedaan om de bodemstructuur te verbeteren, je overweging om nog een keer compost op te brengen na het seizoen is een goede beslissing maar 4m3 over 100m2 is niet direct de dowding methode daarvoor is de laag te dun.

 

Mijn keuze zou zijn in het najaar veel compost over de kleigrond verdelen en infrezen dan heb je de nodige structuurverbetering en dan wintergroente plaatsen dan heb je begin volgend jaar al opbrengst, de groenbemester voelt wat dubbelop.

 

kijkend naar mijn ervaring heb ik over 100m2 20m3 verdeeld en het resultaat zonder karton eronder is goed, omdat 20 cm compost als ophoging werkt is er op de border randen minder compost, daar is de laagdikte ongeveer 5 cm en hier doorheen groeien nog wel grassen op die zich makkelijk laten verwijderen.

 

even alles op een rij

Het gegeven is je hebt kleigrond deze is al gefreesd met compost en ontdaan van veel onkruiden.

 

er zijn mijn inziens dan 4 mogelijke routes

1 wederom 4 m3 compost infrezen om de grondstructuur verder te verbeteren, en wintergroentes plaatsen je wint een seizoen.

2 4m3 compost opbrengen als mulchlaag, maar is niet voldoende laagdikte om in te kweken de grondstructuur is onvoldoende voor wortels wel voor ander wintergoed

3 groenbemester zaaien en onderfrezen aanvullend een mulchlaag compost aanbrengen is veel werk en je verliest een seizoen.

4 20m3 compost opbrengen en deze als teeltlaag gaan gebruiken je wint een seizoen

 

success met je overwegingen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb niet zoveel wintergroentes, boerenkool eten we niet veel, winterprei heb ik niet gezaaid, misschien nog wel te krijgen op de markt.

Ik ga nog wel wat wintersla zaaien. 

De aardappels die ik nu rooi, is al een seizoen. (en ik heb er nog een tuin naast van ongeveer 75m2 waar overige groentes staan)

 

Route 3, ik verlies in principe geen seizoen, omdat ik op een stookje boerenkool, andijvie en sla verder niets ga doen met dat stuk. Misschien nog nazomer boontjes.

Route 4 is ook een goede optie maar wel heel veel kruiwagens. En eigenlijk zou ik het dan ook met planken moeten omheinen, zover ben ik nog niet. Ik denk dat ik dat bewaar  voor volgend jaar einde seizoen en een combi ga doet van 2 en 3, voor de wortels frees is dan gewoon een extra diepe strook, en eventueel een toplaag van potgrond o.i.d. dat zaait het fijnste.


Onkruidmanager 1.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Overigens hebben we ook wat ezelmest gekregen wat ik aan het composteren ben in een ton, het is al deels gecomposteerd als open hoop van begin dit jaar maar het kan nog wat verder. 

Hopelijk krijgen we nog wat meer want het is voor iedereen en er ligt nog niet zoveel. 


Onkruidmanager 1.0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frezen word geregeld  op gegeven als oplossing om grond los te maken compost in te mengen maar bij wortelonkruid elk stukje dat van een wortel word afgesneden is mogelijks een nieuwe plant .

Op 20-7-2020 om 13:31, RobN zei:

Voor bijv wortelen moet ik denk ik haast wel frezen om een lekkere lossen bodem te krijgen

 

Op 20-7-2020 om 13:31, RobN zei:

Nu langzaam begonnen met rooien,

Ik heb geen ervaring met klei hier is het zandgrond . Maar ook sedert begin dit jaar begonnen met een stuk grond opnieuw in gebruik te nemen als moestuin en groot deel zoet aardappelen ipv gewone aardappelen onder worteldoek .  

 

Hier zou het de bedoeling zijn om tijdens de oogst van de aardappelen het stuk dat opgestoken word om de aardappelen er uit te halen niet betreden word .Dus dat los gestoken stuk los blijft liggen . Het is de bedoeling om allen zoete aardappelen op 1 week tijd te oogsten.

- De zoete aardappelen verzamelen voor waar ik aan het steken bent zodat ik deze kan oprapen vanaf waar er nog staan .

- Is er een rij gedaan aardappelen oprapen en plat raken waar ze gestaan hebben .

Het is zo de bedoeling om losse grond los te laten en niet vast te lopen . Als je dan de bedden voor volgend jaar bepaald met stokjes en touw en de rest van seizoen bij onkruid verwijderen en compost toevoegen er doelbewust niet betreed is frezen op zandgrond zeker niet nodig (geen ervaring klei) . 

 

Ik werk in mijn oudere moestuin met vaste bakken als je doelbewust de grond niet betreed bij oogst van Prei maakt je hierbij de grond ook los voor daarna wortels te zaaien .

 

Eventueel overwegen om een woelvork aan te schaffen ? Werkt super voor mij .

-Veel minder arbeidsintensief tegenover spitten 

-Gaat een stuk sneller dan spitten

-Is geen kerende grondbewerking 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...