Jump to content

Knoflook seizoen 2020-2021


RobN
 Share

Recommended Posts

Omdat een nieuw knoflookseizoen in aantocht is, ook maar een vers nieuw knoflook topic 😄

 

Gekopieerd van Roeier van het vorige topic:

 

Goede adresjes voor pootgoed zijn Leven van het Land, Vreeken, en wie in de buurt van Veenhuizen woont zal op 1 September een mooie gelegenheid hebben; https://detuinenvanweldadigheid.nl/evenement/knoflookdag/. Eemlook staat misschien ook nog wel eens ergens op een markt, en dat zijn de best gesorteerde plekken wel zo'n beetje. Daarnaast kom je op minder goed gesorteerde uit, die ook goed kunnen zijn.

Met je eigen knoflook van het vorige seizoen weet je zeker dat je geen nieuwe grondziekten importeert, dus dat valt ook zeker aan te raden.

 

 

 

Ook nog leuke informatie, gekopieerd van https://levenvanhetland.blog/category/knoflook-pootgoed/ :

 

 

Knoflook kun je verdelen in 2 hoofdgroepen en een tiental subgroepen. laten we beginnen met de twee hoofdgroepen.

 

Allium sativum var. sativum

Deze hoofdgroep vormt geen bloemstengel en wordt ook wel Softnecks genoemd. De twee belangrijkste subgroepen zijn Artichoke en Silverskin.

 

Allium sativum var. ophioscorodon

Veel soorten in deze hoofdgroep vormen wel een bloemstengel en worden ook wel Hardnecks genoemd. De belangrijkste subgroepen zijn Rocambole, Purple stripe, Porcelain, Glazed purple stripe en Marbled purple stripe.

Aan de bloemstengel verschijnt in de maand juni een bloem met daarin naast bloemen ook een groot aantal broedbolletjes. Vaak zijn de bloemen erg mooi maar wil je een grote knoflookbol oogsten knip de bloem en de bloemstengel dan uit de plant. Er is zo meer energie beschikbaar voor de knoflookbol.

Gooi de knoflookstengel niet weg, je kunt ze prima gebruiken in de keuken. Je kunt ze bijvoorbeeld in stukjes snijden en gebruiken in roerbak gerechten. Erg lekker!

 

Op levenvanhetland.nl/knoflook/ vind je een overzicht van de verschillende soorten knoflook. Dit pootgoed kun is beschikbaar vanaf september maar je kunt nu vast reserveren.

Er is vaak verwarring over de poottijd van knoflook, veel mensen willen de teentjes in het voorjaar poten. Niet doen, het najaar is een veel betere periode! Knoflook is winterhard en de winterkou heeft zelfs een positief effect op de ontwikkeling van de knoflook.

 

Knyflok23Aug62501566592458.jpg

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Wat ik heb begrepen is dat de softnecks het het beste doen in ons landje. 

Omdat ik ieder jaar nu steeds andere soorten heb geprobeerd vind ik het nog moeilijk te bepalen wat nu fijne rassen zijn die het goed doen. Daarmee doel ik op enige omvang, goede bewaarbaarheid maar ook smaak voor het bakken er mee.

 

Welke soorten overwegen jullie, of raden jullie aan te telen?

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Tip voor het poten van knoflook:

 

Als je op een vaste grondsoort teelt, doe dan een beetje zand in het plantgat voordat je het teentje erin doet. Dit helpt rot voorkomen, doordat de situatie een beetje luchtig blijft rond de bol. Het oogsten wordt er ook wat makkelijker door. Dit is misschien wel het voornaamste wat ik geleerd heb vorig seizoen. Ik ga nu ieder teentje met een beetje zand poten, veel zand heb heb daar niet voor nodig.

 

Ik zag dat Van der Wal ook een aardige selectie knoflook had, ik voel me alleen een digibeet op hun site, en slaag er niet in een link naar de categorie 'knoflook' te maken. Maar ze hebben een aardig aanbod. Wacht, zo kan ik linken: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/biologisch-geteelde-plantuien-sjalotten-en-knoflook. Soms vind ik mijn weg nog wel eens ergens op een site...

Edited by roeier
Link to comment
Share on other sites

@RobN, dank voor het aanmaken van dit topic.

Voor mij is de duidelijkste informatiebron voor typen knoflook de website van Eemlook, waar @roeier ons al vaker op gewezen heeft. Het gaat iets verder dan het onderscheid tussen hardnecks en softnecks. En het kost even tijd om al die info inzichtelijk te maken, maar er is afhankelijk van

je wensen echt een goed overzicht uit te halen van de soorten die je passen.

En @RobN: het is goed dat je Leven van het Land aanhaalt, want ze verkopen veel soorten en ze geven er een goede beschrijving bij.

 

😋@acpronk: goed nieuws dat de Tuinen van Weldadigheid weer een knoflookdag hebben. Ik zie het echter nog niet aangekondigd op hun website (en die bezoek ik nu ook een paar keer per week). Je zegt dat het 27 september zal zijn. Heb je een link? Ik zit te popelen :clap:

In juni had ik ze er naar gevraagd en toen zou het eind september of begin oktober worden, afhankelijk van ontwikkelingen aangaande corona. En dat sowieso vanaf eind september hun knofloken via hun website zijn te bestellen. Vorig jaar hadden ze meen ik 80 soorten, echt overstelpend veel. Om dan een goede keuze te maken is het echt nodig om tevoren te weten welke richting je uit wilt – zie Eemlook.

 

@roeier : Van der Wal heeft inderdaad een leuk aanbod, zowel biologisch als niet. De weg die ik op hun website afleg is deze: Zaden >>> Plantuien – sjalotten – knoflook >>> en dan ben je er al, of je klikt op de K van knoflook. Link: https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/plantuien_sjalotten_knoflook

 

Verder is hier onlangs het topic gestart ‘Favoriete knoflooksoorten?’ door @RoosDeTuinier . Dat lijkt me het geschikte platform om over smaak te twisten omdat het niet afhankelijk is van een bepaalde jaargang.

 

 

En ik wens iedereen succes met de plannen voor de knoffies van 2021 👍

Edited by Vinky
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Als kleine aanvulling even het plantgoed van de familie Biesheuvel promoten.

Zelf heb ik er leuke resultaten mee bereikt zoals te zien in het record topic. 

Dit jaar weer een mooie oogst en genoeg eigen plantgoed, nu voor het derde jaar.

 

2012227209_plantgoedBiesheuvel.thumb.jpg.d9f8cbf82bcfbbdcd51189fff522f771.jpg

 

 

https://www.knoflookonline.nl/c-1299861-2/webshop/

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Vinky 1 september had ik een email gestuurd wanneer de knoflook op de website te koop is, dezelfde dag kreeg ik antwoord terug dat deze volgende week beschikbaar is (deze week dus).
Tevens staat in de e-mail dat de knoflookdag gepland staat voor 27 september en alleen doorgaat met droog weer.
Als laatste een opmerking (naar aanleiding van mijn vraag) over olifantenknoflook, deze is door droogte relatief klein, ongeveer 2 keer zo groot als een gemiddelde knoflook. Nu hebben ze er niet bij gezet of het de diameter, omtrek of inhoud is, maar ik denk diameter. Kost de helft van die van Leven van het Land, maar die is inmiddels al uitverkocht.

Link to comment
Share on other sites

Knoflook voor komend seizoen is besteld, kon me helaas niet al te goed inhouden. 20 nieuwe rassen, 36 bollen in totaal.
Dus komend jaar heb ik 25 rassen.
Meeste nieuwe rassen zijn wel goed tot zeer goed bewaarbaar, zoals silverskin, porcelain en artichoke.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Bij vd wal komen de soorten niet meer op voorraad.

Heb ik hele mooie bij de tuinen van weldadigheid, zijn de verzendskosten €8,50, vind ik beetje erg veel van het goede.

Vreeken heb ik slechte ervaringen mee, duurt lang of onbekende leveringsstatus etc.

Dus voor het eerst maar eens bij levenvanhetland.nl besteld. Inc een zakje aquadulce tuinbonen. 

 

Mijn rassen voor dit jaar:

 

Fokhagyma (uit eigen teelt) - silverskin

Transsylvanian - artichoke

Ophio - Rocambole

Suzan Delafield - Porcelain

Red Janice - Asiatic

Chesnok Red - Purple Stripe

 

Ben benieuwd. De eerste 2 vorig jaar geteeld, best aardige opbrengst. Nu iets meer qua smaak en bewaarbeid uitgezocht. Alles wat teveel is verdeel ik toch aan familie.

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

De Olifantenlook staat gewoon tussen de andere knofloken bij de Tuinen van Weldadigheid, eerder was het misschien nog niet helemaal 'af'.

Nu staan er 66 knofloken: https://winkel.detuinenvanweldadigheid.nl/collections/knofloken?

 

Zelf wordt ik wel wakker als het wat herfstiger wordt, ik behelp me met m'n eigen pootgoed en plant laat, dus ik ben nog helemaal niet met knoflook bezig.

Om mijn visie op de ideale planttijd nog eens te geven, uitgaande van een doorsnee knoflook:

Plant je al in Oktober, met nog dubbele °C, dan zal de knoflook rap omhoog schieten en kan dan er prachtig bijstaan in December, maar moet dan lang wachten tot de tijd van het jaar geschikt is om verder te groeien. Pas Maart - April worden de dagen langer en kunnen de planten richting volwassenheid groeien. De planten worden niet vitaler van een wachtperiode van Dec - Maart en vatbaarder voor aandoeningen.

Eigenlijk altijd is het beter voor gewassen als ze in één keer door kunnen groeien en niet met groeistops te maken krijgen. Dan is het beter om knoflook pas te poten als de temperatuur in de enkele °C is beland, dat geeft een rustiger begin. Wortelontwikkeling mag wel in de herfst, maar niet dat snelle omhoog schieten.

Kijk je naar echte knoflookgebieden met strenge winters, dan wordt wel vaak in Oktober gepoot, maar komt de knoflook vanwege de kou pas in het voorjaar boven. Daar is 's winters de bovengrond bevroren en moet tijdiger worden gepoot. Ook in dat soort gebieden worden trouwens de winters zachter en merk je dat mensen naar achteren gaan met hun pootdatum, dus dat Oktober vaker November wordt.

 

@RoosDeTuinier, volle zon is belangrijk, en er moet geen competitie zijn van onkruid of wat dan ook. Plaats de teentjes ook maar wat verder uit elkaar voor de zekerheid, liever 15 - 20 cm dan slechts 10 cm uit elkaar. Mest is het voornaamste niet, het kan zijn dat je de ontwikkeling van het loof in het voorjaar wat wilt stimuleren, maar verder zou ik er niks bij doen, zeker geen verse mest. Als de bol wordt gemaakt, en dat gebeurt pas vanaf Mei of zo bij mij, moet er geen overvloedige voeding zijn, want dat zou een signaal aan de plant zijn dat het niet nodig is om voedsel op te slaan middels een dikke bol.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Wij hebben afgelopen jaar voor het eerst met enig succes knoflook geteeld. Daarvoor hebben we knoflook uit de supermarkt gebruikt. Nu willen we voor volgend jaar voor  een deel onze eigen knoflook poten  

 

De knoflook uit de supermarkt lieten we eerst uitlopen. Hoe zit dat met de eigen knoflook? Want die hebben we gedroogd en het ziet er nog niet naar uit dat die binnenkort uit gaat lopen. Stoppen jullie die zo in de grond? Of kan je iets doen om de knoflook uit te laten lopen?

Link to comment
Share on other sites

Het is niet gebruikelijk om, zoaks bij aardappelen wel het geval is, ze eerst te laten spruiten.

Als de knoflook eenmaal in de grond is gestopt komt normaal gesproken eerst de wortelontwikkeling op gang, dat gebeurt als het donker en koel is. De knoflook bepaalt dan zelf op een gegeven moment wel wanneer er een groen puntje naar boven komt. Bij sommige rassen kan dat drie of vier maanden duren.

 

Die verzendkosten... zodra iets niet meer door een doorsnee brievenbus past brengt PostNL meer geld in rekening, want het kan niet meer mee met de gewone brievenpost. Knofloken zijn te dik om als brievenbuspakje te versturen, dus dan wordt verzenden plots een stuk duurder.

Mogelijk dat sommige webwinkels de prijzen van hun produkten wat verhogen zodat ze voor verzendkosten wat minder in rekening kunnen brengen, om klanten niet te laten schrikken. Ik ken de praktijken niet in detail, maar het verzenden van pakjes is nu eenmaal niet goedkoop. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hallo @Goudsbloempje2

Knoflooktenen stop je droog in de grond. Onder het droge schilletje van de tenen barst het van de groeikracht. Dat zie je als je knoflookteentjes doorsnijdt die te lang in een warme keuken liggen: ze krijgen een groene kern. Ze willen doorgroeien.

Zodra je tenen gaat poten vanaf oktober-november zie je dat die tenen het zelf wel weten: ze gaan wortelen en daarna groeistengels produceren. Vooraf hoef je niets te doen.

Als je goede bollen wilt kweken, dan zou ik niet doorgaan met bollen uit de supermarkt. Je weet dan niet of die soort geschikt is voor het klimaat in Nederland. En of ze behandeld zijn met middelen die het uitlopen beletten.

Je hebt nog tot half oktober de tijd om goede rassen uit te kiezen bij websites die hierboven al zijn genoemd.

Succes 👍

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, AshaiRey said:

Heeft iemand misschien enkele tenen olifantenknoflook over die ik over zou kunnen nemen (hoeft niet gratis te zijn hoor)?

Er worden nogal uitzonderlijke prijzen en verzendkosten gerekend namelijk

Bij ons werd er ook in de Hornbach olifantenknoflook verkocht. Ik heb zelf steeds misgegrepen, maar hoop dat ze komend seizoen weer olifantenknoflook verkopen. Wie weet zit dat ook in Nederland in het assortiment bij de Hornbach. 

Zelf heb ik nog te weinig om weg te geven.

Link to comment
Share on other sites

Knoflook besteld bij Van der Wal, ben heel benieuwd of dat een mooiere oogst gaat opleveren dan de gewone, soort van 'random' teentjes van het afgelopen jaar. Die oogst was niet slecht, maar ook niet daverend. Veel kleine teentjes. En binnen een paar weken op. Ik gebruik geloof ik nogal veel knoflook in de keuken, vind het een heerlijke smaakmaker. Uit de winkel koop ik het liefst solo, omdat die het gemakkelijkst te verwerken is in de keuken, en prima smaakt. Wat ik het komend seizoen ga telen is Olifantenknoflook, Purple glazer en Simonetti. Wel gek om dat nu al plannen, terwijl ik nog half in het huidige seizoen leef, maar ik lees dat veel leveranciers gauw uitverkocht zijn, dus toch maar gewoon besteld.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...