Jump to content

Paddenstoelen in plantenbakken


EmSen
 Share

Recommended Posts

Hallo,

 

Sinds enkele maanden groeien er steeds paddenstoelen naast mijn planten. Ik heb verschillende planten in aparte potten staan, waaronder basilicum, tomatenplantjes, aardbeienplanten en een citroenboom. Ik heb potgrond van Tuin en van Intratuin geprobeerd, de potten heb ik goed schoongemaakt en ik heb ook nieuwe planten aangeschaft. Ik bewoon een appartement met balkon en begrijp niet waarom er steeds paddenstoelen in groeien. Ik heb dit ook nog nooit eerder meegemaakt, terwijl ik sinds 2015 elk jaar flink wat verschillende planten in mijn vensterbank of op het balkon heb staan. Iemand enig idee waar het aan kan liggen? 

 

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben normaal blij met paddenstoelen. Hoe meer en hoe meer soorten, hoe liever. Mijn tuinen beheer ik natuurlijk en het voorkomen, verschijnen en meer worden van paddenstoelen is een teken van een gezonde, natuurlijke tuin. Je lijkt er echter bang voor te zijn en het te zien als iets dat je moet voorkomen of kwijtraken.....

 

Maar zet anders foto´s erbij, zou ik zeggen. Dan kunnen we misschien iets zeggen over welke soort het is en waar die misschien vandaan zou kunnen komen. Mijn `guess` is: uit de potgrond waarin tegenwoordig een deel van het veen, vaak en gelukkig, wordt vervangen door compost, waarin ook blad en hout is verwerkt...dat en een vochtige omgeving kan een prima voedingsbodem zijn voor paddenstoelen. 

 

Maar het kan ook wel een teken zijn dat het klimaat in je potten erg vochtig is, misschien zelfs te vakk of te veel water geven, want dat er bijvoorbeeld in najaar of winter bepaalde paddenstoelen verschijnen is normaal....dat ze er het hele jaar zijn vind ik wel opmerkelijk. 

 

Waar ze vandaan komen? Kan door sporen in de lucht (meest waarschijnlijke) of door sporen in potgrond of in de planten zelf bijvoorbeeld. En vergeet niet dat de vruchtlichamen die we paddenstoelen noemen, eigenlijk maar een heel klein deel zijn van schimmel die waarschijnlijk doorheen de grond groeit. Het is de bloei die bij een bepaalde vochtigheidsgraad en temperatuur ontstaat. Laat maar gaan, probeer dat niet weg te krijgen, ben er blij mee...je planten zullen het meestal ook goed ermee kunnen vinden en het mogelijk zelfs beter doen hierdoor. 

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Paddenstoelen groeien op humusrijke bodem en in een vochtige bodem, grof gezegd. Potgrond is dat, zeker als je regelmatig je planten watergeeft. Waarschijnlijk zit het gewoon in de potgrond, daar zit vaak van alles in (houtresten, compost, turf enz.). De paddenstoelen die groeien kunnen geen kwaad voor je planten normaal gesproken al kunnen wij dat zonder foto niet 100% met zekerheid zeggen.

 

In mijn tuin groeien ook paddenstoelen. Altijd leuk en mooi om te zien.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor jullie reacties. Ik ga foto's maken en post ze hier een dezer dagen. Ze komen en verdwijnen soms heel snel. Bij de basilicum stonden gister twee hele kleine paddenstoelen, die ik nu niet meer zie. Wanneer er weer wat opkomt, zal ik de foto's ervan posten.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Typisch zwammetje op houtachtige grond. Leuk! Laat maar gaan die paddenstoeltjes, mits niet steeds te nat in je bakken! 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...