Jump to content

Spitten of niet ?


RoosDeTuinier
 Share

Recommended Posts

Ik zit op zware kleigrond en ik heb een klein dillemma , ik had dit jaar mijn grond niet gespit (no dig was de intentie)en niet laten frezen met als eindresultaat dichtgeslibte klei die slecht water doorlaat  nu twijfel ik of spitten toch niet de beste methode is ondanks dat het slecht is voor het bodemleven...

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Zelf zou ik spitten, en dat heb ik genoeg gedaan toen ik ook nog op die mooie klei tuinde.

Ook kan je compost of organische mest toevoegen voor het spitten en dit onderwerken mocht je hier aan kunnen komen.

Dit geeft op termijn verbetering van grond.

Spit voor de vorst zodat de klei bij vorst kapotvriest en de rond een mooie structuur krijgt.

Daarom wordt er nu overal in jouw buurt geploegd.

Je zou zelfs twee steken diep kunnen spitten, wat ik wel gedaan heb maar wat ook een leuke work out is.

 

Je kan ook eens met een grondboor kunnen kijken hoe de grond dieper is opgebouwd. 

 

Deze methode wordt al sinds het begin van de landbouw met succes toegepast en ik zou me niet te druk maken om het bodemleven.

Het belangrijkste is dat je grond goed bewerkbaar is en goed vocht kan opnemen.

 

Bij twijfel kan je het in een deel van je tuin proberen, niets is beter dan zelf uitproberen wat jou bevalt.

Commentaar van anderen is altijd makkelijk.

 

 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

10 uren geleden, Patrijs zei:

Deze methode wordt al sinds het begin van de landbouw met succes toegepast en ik zou me niet te druk maken om het bodemleven.

Sterker nog, deze methode (met toevoeging van compost) verbetert niet alleen de structuur van de bodem, maar als gevolg daar weer van ook het leven in de bodem. In dichtgeslagen klei vind je echt niet veel leven. Erg hard werken zo'n harde laag voor die arme wormen. Ik zou zeggen, maak het ze wat makkelijker.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ik kan het met de bovenstaande reacties eens zijn tot op zekere hoogte. Het zal zeker opleveren spitten, en je zult het ook vaker moeten doen. Ik ben nu voor het 4e of 5e jaar aan t tuinieren zonder spitten op mijn harde kleisoort. Die werd van spitten ook niet beter, ieder jaar opnieuw spitten en of frezen en met heel droog en met heel nat weer sloeg de klei volledig dicht..met droog weer ook met diepe scheuren. Het gaat nu een stuk beter met de tuin. Ik leg wel steeds zo vaak als ik kan compost op de ( vaste) bedden, in het najaar en in het voorjaar weer, eventueel nog aangevuld met stro. In het voorjaar maak ik eerst ook de bovenste 5 cm los met een drietand, daarna gaat de compost erop. Ik heb dit jaar wortels gekweekt, voor het eerst sinds we hier wonen goede wortels. Ik zie gewoon aan mijn grond dat het enorm verbeterd, ik moest wel even door de eerste twee jaar heen toen was het nog wat lastig, nu is het grootste probleem eigenlijk genoeg compost maken.

Edited by appelvrouw
 • Thanks 1

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Ik heb geen klei, maar zand en ik heb daar dit jaar met een grelinette of woelvork  in gewerkt en dat ging lekker snel. Ook niet zwaar voor de rug. En de grondlagen worden niet omgedraaid. Misschien het overwegen waard.

Als je van tevoren compost erop legt, zakt dat meteen een beetje in de scheuren die je maakt.

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Op 8-10-2020 om 22:31, Patrijs zei:

Deze methode wordt al sinds het begin van de landbouw met succes toegepast en ik zou me niet te druk maken om het bodemleven.

Het belangrijkste is dat je grond goed bewerkbaar is en goed vocht kan opnemen.

Ik pak er toch even deze quote uit Patrijs. Het gaat wel degelijk ten koste van het bodemleven, dat zich vooral bevindt in het bovenste deel van de grond. In het kort: Dat gooi je met spitten om en ontneem je van zuurstof. Tegelijkertijd komt er nu grond bloot te liggen en waar bacteriën starten met de afbraak van de organische stof. Spitten en ploegen is in veel gevallen op de lange termijn degeneratie van de grond. Natuurlijk helpt het als je wat organische stof mee onderspit, maar het is nog steeds afbraak an organische stof in plaats van opbouw. Uiteindelijk is het een neerwaartse lijn.

 

Ik teel zelf al zo'n 10 jaar op klei (de eerste 7 jaar in zeeuwse klei). Ik spitte ook in de eerste jaren, want dat deed iedereen. Maar ik herinner mij nog dichtgeslagen harde grond in het seizoen, wortels die niet konden ontkiemen door de harde laag en water dat heel langzaam in de grond zakte. Na twee jaar las ik het boek van Charles Dowding over no dig. Sinds die tijd ben ik om en kan ik uit ervaring vertellen dat ik zeer goede resultaten behaal. Resultaten die voor andere tuinders op het complex ook zichtbaar zijn en er toe leidt dat meer mensen overstappen van ploegen/spitten en frezen naar de methode die ik gebruik.

 

Wat doe ik? Ik spit niet meer en de enige grondbewerking die ik uitvoer is harken en bij een aantal gewassen wat dieper graven om te oogsten. Ik breng elk najaar een laag compost aan op de bedden, 2-3 cm in de eerste jaren. Het bodemleven brengt dat zelf in de bodem. Vergelijk het met een bos. Daar valt elk jaar een laag organische stof op de grond, dat verteert en/of wordt opgegeten door het bodemleven en in de boden wordt opgeslagen (en een deel weer vrijkomt). Op het forum heb ik een paar keer een foto geplaatst van mijn grond: kluiten waar vele zichtbaren (en waarschijnlijk ontelbare onzichtbare) gangen te zien zijn waarin water, wortels en bodemleven zich een weg hebben gebaand. En mooie donkere delen van de grond waarin de organische stof zich aan het opbouwen is en vastgehouden wordt.

 

Zelf heb ik de ervaring dat zelf een grenilette niet nodig is. Gewoon zaaien in de laag compost en de wortels komen er recht uit (wel uitdunnen!).

 

Natuurlijk heb je zo'n resultaat niet in één jaar, maar in jaar 2 zal je echt al effect gaan merken in bewerkbaarheid. Met mijn nieuwe tuin zit ik nu in het tweede jaar. Waar ik vorig jaar een keiharde kleilaag had waar in de zomer niet doorheen was te komen, veel moest water geven, etc. heb ik nu in de zomer een bewerkbare grond gehouden.

 

Mijn advies is dus: niet meer spitten/frezen en minimale grondbewerking, maar elk jaar een laag compost aanbrengen.

 

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ik doe het op een soortgelijke manier als Jorg, van wie ik een jaar of 7 a 8 geleden dit enook  de benadering van Charles Dowding leerde kennen. 

 

Sindsdien alleen maar meer overtuigd, zowel door meer kennis op te doen over bodem, vruchtbaarheid en bodemgezondheid als ook door ervaring onder zeer verschillende omstandigheden. Los van het milieuaspect voor ons als liefhebber (wij kunnen veel gemakkelijker dan een landbouwer ecologischer, gezonder en bijdragend aan de natuur tuinieren...wat heeft het voor een zin om de grootschalige landbouw met alle problemen die daar spelen te gaan imiteren.....???) zie ik ook in vele opzichten daarmee uitstekende resultaten en opbrengsten met deze werkwijze. 

 

De goede structuur van een bodem ontstaat precies door deze manier van werken. Niet tijdelijk even zoals door n grondbewerking (spitten, laten bevriezen evt. en daarna freezen) maar blijvend door de biochemische activiteit van bodemleven en  verbindingen die hierdoor ontstaan tussen bodemgesteente en organische stof. Bijkomende blijvende voordelen zijn een aanzienlijk lagere voedingsbehoefte van vele gewassen (symbiose bodemleven met planten en het zogenaamde bodemvoedselweb nemen dit geleidelijk voor een groot deel over ); een aanzienlijk betere weerbaarheid tegen bodemziektes en een regulering van water in de bodem (snel de grond in, geen plassen, minder wegspoeling hierdoor en tegelijk een veel hogere opslag van vocht en zuurstof in de bodem in een vorm die voor plantenwortels bereikbaar is, waardoor droogte en te nat veel minder een probleem zijn).

 

Maar als je zo werkt en denkt als jij lange tijd gewoon bent, Patrijs (En ook dat was 30 jaar en meer mijn achtergrond en manier van werken!!!) dan kan ik misschien toch je nieuwsgierigheid wekken door er op te wijzen dat precies in de gangbare landbouw dezelfde veranderingen aan de gang zijn. Boeren die niet meer ploegen, maar hun grond oppervlakkig schrapen en krabben...de bergen compost die tegenwoordig worden opgebracht...en nog een aantal veranderingen die intussen ook voor niet-bio boeren gewoon worden en er op gericht zijn om de bodem gezonder te maken/houden (en ook aan milieu-eisen: uitstoot stikstof en fosfaat verminderen te voldoen). De bodem in Nederland verliest sterk aan vruchtbaarheid en boeren halen steeds minder of alleen met steeds hogere kosten nog evenveel opbrengst. De grond werd uitgemergeld, leeggezogen en verziekte door een aantal decennia alleen nog maar diep ploegen, veel mesten met vooral kunstmest en kalken om de verzuring die hierdoor mede optrad tegen te gaan en de laatste vruchtbaarheid er uit te persen. Landbouwers, niet de groene maar gewoon de boeren, zagen zelf duidelijk dat dit soort veranderingen nodig zijn, willen ze kunnen blijven produceren en hebben een aantal praktijken overgenomen die in ecologsiche kringen al langer heel gewoon. 

 

 

Op 8-10-2020 om 22:31, Patrijs zei:

Deze methode wordt al sinds het begin van de landbouw met succes toegepast en ik zou me niet te druk maken om het bodemleven.

Het belangrijkste is dat je grond goed bewerkbaar is en goed vocht kan opnemen.

28 minuten geleden, Jorg zei:

 

Deze zin klopt feitelijk niet!! Die manier van werken is er vanaf na de 2e wereldoorlog en hangt nauw samen met enorme toename van kunstmestgebruik, chemische bestrijdingsmiddelen en mechanisatie en schaalvergroting, waardoor er nu grote problemen zijn voor de landbouwers die hun grond snel zagen verlechteren. 

 • Like 4

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

2 uren geleden, weknow zei:

Deze zin klopt feitelijk niet!!

Er wordt al langer geploegd, en niet sinds de tweede wereldoorlog, misschien is dat bij jouw niet bekend?

Hier even een willekeurig voorbeeld bij mij in de buurt, maar in bijna alle culturen waar landbouw wordt gedaan wordt aan grondbewerking gedaan om de grond klaar te maken voor beplanting.

Of het nu met de hak, paard, kameel of os wordt gedaan....

 

1921065177_Middeleeuwseploegsporen.jpg.b437e73eccf3a4a0036772c3237e3dd0.jpg

Edited by Patrijs
Link to comment
Share on other sites

Klopt dat er ook en vaak werd geploegd. Ik beweer nergens dat dat niet zo zou zijn!  Ik reageerde op dat jij schrijft over het voedselweb negeren en dat je met spitten aan een goede structuur zou werken. Zoals ik zei heb ik meer dan 30 jaar ook vooral zo getuinierd, dat was normaal en gebeurde bijna al om. Toch zijn er vele redenen, dus.....zoals de landbouw zelf nu ook steeds meer doet.....niet vanzelfsprekend ieder jaar je bodem op zijn kop te gooien. Kun je door te spitten redelijk succesvol tuinieren? Tuurlijk! Gaat het met niet-spitten slechter? NEEN!!! (Hoewel er nogal wat dingen anders gebeuren en een andere methode moet je ook leren). En er zijn een aantal erg goede redenen om die andere manier te doen. Ecologische en milieu-redenen zijn erg sterke argumenten. Waarschijnlijk ook besparing van kosten en werk....maar dat is ook afhankelijk van hoe je dat berekent en van wat je een goed en tevreden gevoel geeft door in een moestuin te werken*. (Zal er hieronder nog iets over zeggen)

 

De kennis en inzichten over bodem-biologie zijn vrij nieuw, maar zonder wetenschappelijke kennis van nu net zo goed al in de geschiedenis van de landbouw terug te vinden als de ploeg-traditie, die jij noemt. Maar dat iets altijd zo gedaan werd is op zich geen goed argument voor of tegen iets, dus daarover ga ik niet verder discussieren.  Vanaf dat landbouw meer een wetenschap werd en gestuurd vanuit bedrijven die de benodigdheden daarvoor verkochten, ontwikkelden en monopoliseerden is stapsgewijs een heleboel veranderd....Ik zou deze ontwikkeling aan het begin van de vorige eeuw willlen laten beginnen, maar deze verliep echt stormachtig vanaf de 2e wereldoorlog met de promotie van kunstmest en andere chemische "hulpstoffen". Landbouw werd steeds meer vechten tegen en onderdrukken van natuur.  Het gaat om steeds meer industriele "landbouw" met oa. een enorme schaalvergroting, vervanging van mensen door machines, werken op krediet waarbij boeren vooral nog uitvoerder werden van middelen (leningen bij banken, zaad & plantgoed, bestrijdingsmiddelen, mest e.d., gespecialiseerde loonbedrijven enz.) waarin ze direct van anderen die aan hen verdienden afhankelijk werden gemaakt. Spitten/ploegen is daarbij overigens een detail...dat is wel steeds nodiger en intensiever r geworden vanwege een aantal effecten op bodem die deze industriele landbouw had: verschraling/uitmergeling van de bodem, erosie door wind en water, compactie, bodemziekten, uitbannen van natuurlijke middelen en herstelmechanismen.

 

De vergelijking van deze industriele landbouw met wat tot voor de 2e w.o.bestond (hoewel ook daar al ontwikkelingen waren, zoals specialisatie en grotere percelen en de eerste lichte mechanisatie) laat 2 werelden zien die weinig op elkaar leken: Gemengde bedrijven, lichte materialen, meerdere teelten op kleinere oppervlakten, veel meer kringloop en werken met natuurlijke middelen materialen, veel minder intensief en veel handwerk. Dat was de landbouw van voor 1950 nog vol op. Ik zeg niet dat het toen beter was of dat alles ideaal was, maar wel lag landbouw veel dichter bij de natuur en de mens landbouwe r en was de impact op het milieu ook veel minder en was er veel meer wisselwerking.

 

* Spitten of niet is een keuze, die ook sterk aansluit bij een werkwijze en een zienswijze en ik vermoed ook vaak bij een beleving. Persoonlijk voel ik me bij mijn keuze goed, met de kennis die ik heb en de resultaten die ik zie zelfs heel veel beter, dan ik me ooit voelde. Dat ik al tuinierend bijdraag aan een gezonde bodem, natuur een kans geef, enorm veel zie aan een veel rijker dieren en plantenleven, dat het allemaal niet netjes en clean op rijtjes moet, dat ik soms lekker lichamelijk bezig ben maar ook veel kan kijken, mijmeren, genieten van wat ik zie en wat er gebeurt en dat het lekkere dingen opbrengt waarvan ik weet dat het nog gezond en vrij schoon voedsel is dat in mijn paradijsje is gegroeid.....dat voelt goed. 😁Te weten dat mijn bodem veel gezonder is dan voorheen, rijker, levender is (en dat ook te zien als ik er bezig ben, met wat ik tegenkom en in wat ik er aan oogst uithaal) is een belangrijk onderdeel van dit verhaal. Ik kan jouw beleving of die van andere mensen die wensen te spitten niet invullen, maar denk ik terug aan 30 jaar tuinieren met spitten dan zie ik in mijn "tuingeluk" toch wel een grote toename. Toen was tuinieren toch veel meer zorgen dat je op tijd en netjes een aantal dingen gedaan had, hard werken vaak...als ik goed werk is mijn tuin netjes en krijg ik grote opbrengst-gevoel...dat was de voldoening. Nu is de voldoening veel meer dat de tuin een plek is waar ik me goed en rijk voel, geniet, kijk, proef, ruik en ook laat gebeuren en waar verrassingen uit komen die mijn leven mooier maken...zoiets. Van een heerser en concurrent kan ik nu veel meer een deelgenoot en bewonderaar zijn. Zoiets. Dat mijn bodem gezond, levend, rijk, grotendeels zelfverzorgend is en mijn planten er - zelfs als ik weinig of niks er aan doe - er prima groeien, dat hoort bij dat plaatje.

 

Natuurlijk moet ieder een eigen keuze maken...mag ook...maar het moge duidelijk zijn dat ik aan mensen die tuinieren toch heel graag het geluk adviseer en gun dat ik er in vind...de stap om niet meer te spitten ongeveer 7 jaar geleden was daarbij een scharniermoment en een nieuw begin. 

 

 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Een flink stuk typewerk en ik ben bang dat ik nu te vermoeid ben om alle tekst te lezen.....

Eigenlijk haak ik al af in de bovenste regel waarin jij beweert dat ik het "voedselweb" negeer....

Ben benieuwd hoe je zulke conclusies over mij trekt.

Als ik het heb over spitten en jij over landbouw in de jaren zestig spreken we over twee verschillende dingen in mijn optiek.

En ik vind het niet leuk als je me dan dingen in mijn schoenen gaat schuiven.

 

Ook ben ik wat huiverig geworden voor zulke theoretische discussies, ik heb ze hier eerder gevoerd waarna bleek dat het geen discussie was maar het spuien van eigen gelijk. 

En dat de mede moestuinder na een jaartje vertrok van het forum omdat het onkruid in haar tuin haar boven het hoofd groeide......

Zulke discussies gedijen in mijn optiek beter in de tuin, en ik zou het ook leuk vinden om een keertje jouw tuin te bekijken, ik ben nu erg nieuwsgierig geworden.

 

Ik raad t.s. iets aan wat in de praktijk werkt, en beweer nergens dat dit de enige weg naar een goed producerende groentetuin is,

maar iets wat zich in de geschiedenis bewezen heeft en voor veel praktiserende moestuinders nog gewone kost is.

 

Er zijn gelukkig genoeg anderen die het anders aanpakken ze bouwen bedden van takken, telen in balen stro of timmeren bakken, etc.

Maar ik dwaal nu erg af van de vraag.....

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Patrijs, bij mij zijn het vooral de twee zinnen (die ik quote) die mij triggeren. Ik vond dat ik daar op moest reageren omdat de woorden succes en niet druk maken om bodemleven nuance verdienen. Wat gangbaar is en was, is niet altijd op basis van wat goed is.  Vanuit de huidige inzichten en mijn ervaring vond en vind ik het nodig om die zinnen aan te vullen.  Ben het wel eens dat we in dit soort discussies op moeten passen dat het gaat om het spuien van het eigen gelijk.

 

Mijn advies RoosDeTuinier: spitten kan waardevol zijn om zwaar verdichte grond bewerkbaar te krijgen (het eerste jaar), onkruid onder te spitten, organische stof direct dieper in de grond te krijgen en op korte termijn voedingstoffen beschikbaar te krijgen voor je gewassen. Er zitten dus zeker een paar (korte) termijn voordelen aan en er zijn redenen waarom het in de landbouw wordt toegepast.

 

Jouw tuin biedt echter een meer behapbaar perceel dan een landbouw perceel. Spaar op de lange termijn je rug en boek dezelfde of betere resultaten door zo min mogelijk bodembewerking uit te voeren. Daarvoor moet je wel wat doen, zoals elk jaar een laag compost aanbrengen. Op basis van de twee tuinen die ik heb (gehad) kan ik niet anders dan constateren dat deze methode werkt, ook bij dichtgeslagen grond. Wanneer het hard regent staan in andere tuinen plassen, niet in mijn tuin. In de zomer zijn de tuinen naast mij vol met keiharde kluiten, niet bij mij. Wormen kom je beperkt tegen in de tuinen van de buren, wel bij mij. Ik stop voor nu, maar ik kan doorgaan ;)

 

Als je verder niks anders doet dan spitten/ploegen/frezen dan zit je in een visseuse cirkel en zal je moeten blijven spitten om de problemen die je beschrijft elk jaar weg te krijgen. Het kan anders, maar het vraagt bij arme / slechte gronden een aantal jaar voordat je vergelijkbaar resultaat hebt als met spitten.

 

Tip: documentaire Symphony of the soil

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Een laag van 2-3 cm, maar meer mag in de eerste jaren.

 

Een deel van de compost maak ik zelf, maar dat is nog niet genoeg. In Zeeland kan iedere inwoner gratis groencompost halen bij de milieustraat, zoveel als je wilt. Waar ik nu woon is dat niet zo en moet ik het kopen. Vorig jaar heb ik meegelift met een bestelling die twee andere tuinders al hadden gedaan op de volkstuin. Waren bigbags en die waren veel te prijzig. Alleen doen als er geen andere optie is. Op een rustiger moment heb ik alvast wat offertes opgevraagd bij verschillende  groenbedrijven / recyclaars wat het kost om een karretje op te halen of te laten storten. Dat is beduidend goedkoper. Bijv. 10 euro voor een karretje (zelf ophalen) of 22,50 per m3 voor losgestort. Bij die laatste komen er nog wel transportkosten bij van vaak rond de 70-90 euro. Loont ook om lokale hovenier te bellen wat hij voor welke prijs kan leveren. Groencompost moet je hebben (gemaakt van snoeiafval, maaisel, etc).

 

Zijn eigenlijk ook de kosten die je moet maken als je spit en compost mee onder wilt werken, behalve als je natuurlijk gratis paardenmest kunt krijgen (dat kun je nog steeds aannemen, maar dan zelf eerst een jaar laten verteren en dan op de grond leggen).

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jawel paardenmest (gecomposteerd) is daar ook zeer geschikt voor. 

Wel vind ik dat de niet-spitters zwaar overdrijven in de nadelen van het wel-spitten. Het voordeel van hun methode wordt m.i. voornamelijk bepaald door het opbrengen van massieve hoeveelheden organische stof. En niet door het wel of niet spitten, maar daar mogen ze zelf anders over denken. 

Realiseer je wel dat 1 cm opbrengen op 100m2 tuin komt al overeen met 1 kuub compost. En dat je daarvoor ook alweer meerdere kuubs organisch materiaal voor moet  verzamelen omdat het slinkt tijden het composteren. 

Overigens de grond losmaken met een grelinette vind ik niet veel anders dan oppervlakkig omspitten. En met frezen vermoord je inderdaad de structuur maar krijg je wel een mooi los zaaibed, als je na enkele jaren veel organische stof toevoegen de structuur hebt verbeterd, en ja dat kan, dan wordt de noodzaak tot bodemwerking ook steeds minder, mits je niet te veel op de teeltbedden stapt. 

Edited by janterharmsel
Link to comment
Share on other sites

In de discussie over spitten of niet, moet misschien ook rekening gehouden worden met de grondsoort waarop je zit.

Kleigrond is van zichzelf erg vruchtbaar omdat het rijk is aan mineralen. Voor de tuinder moet daar organisch materiaal bij om de waterhuishouding te verbeteren zodat gewassen makkelijk wortelen. Het vermengen van de kleigrond met opgebracht organisch materiaal kun je misschien het best overlaten aan bodemorganismen, zoals @weknow dat hier telkens zo goed beargumenteert.

Veengrond is rijk aan organische stoffen en mineralen, vooral ook veel stikstof. Maar het kan ook te nat en te zuur zijn. Voor de tuinder kan bezanding en bekalking een oplossing zijn om de afwatering te verbeteren en om de zuurgraad naar beneden te brengen om uiteindelijk betere gewassen te krijgen. Vermenging van opgebracht zand of kalk met de veengrond is dan een goed begin waarna bodemorganisme de rest doen. Ik weet niet op welke grond @Jorgzit, want in de provincie Utrecht kan het klei, veen of zand zijn, maar ook jouw verhaal kan ik ondersteunen.

Zandgrond is de meest armzalige soort die er is. Het bevat nauwelijks organisch materiaal, en mineralen spoelen snel uit naar diepere lagen. Ik sta dan ook achter @Patrijs, die op zandgrond zit en spitten wel nuttig vindt.

 

Oh en nog een reden om wel te spitten: je haalt zoveel ongedierte omhoog. Zoveel engerlingen dit jaar

Ieder zijn gang, grond en groei 🤩

 

 

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Hoi! Ik ben nieuwe in de volkstuin/moestuin wereld (en ook geen Nederlander, dus mijn excuus voor de slechte zinnen en worden die ik ga gebruiken)

 

MAAR. Ik wil eigenlijk de "no dig method" van Charles Dowding volgen, maar ik heb GEEN idee waar ik kan stro of mest of compost vinden. Ik heb een volkstuin van 100m2 en heb dus heel veel nodig (er is veeeel onkruid zoals gras), dus als jullie tips hebben, hoor ik het graag! 

 

bedaknt alvast, 

 

 

Link to comment
Share on other sites

welkom Samantha

vraag de buren eens naar mest leveranciers, misschien is er een paardenstal in de buurt waar je het kan halen

met wat geluk krijg je er een hoop stro bij, alles nu lekker laten verteren in de grond of composthoop

ben je meteen van je onkruid af

Link to comment
Share on other sites

On 10/10/2020 at 5:33 PM, Jorg said:

Het bodemleven brengt dat zelf in de bodem. Vergelijk het met een bos. Daar valt elk jaar een laag organische stof op de grond, dat verteert en/of wordt opgegeten door het bodemleven en in de boden wordt opgeslagen (en een deel weer vrijkomt).

 

Ik wil even op deze kleine quote reageren ongeacht of bodem bewerking nu goed is of niet

Maar in een bos is slechts een dunne top laag vruchtbaar. Daaronder zit vrijwel altijd een harde stevige bodem waarin de bomen zich verankeren.

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

Op 12-10-2020 om 20:05, Samantha67 zei:

MAAR. Ik wil eigenlijk de "no dig method" van Charles Dowding volgen, maar ik heb GEEN idee waar ik kan stro of mest of compost vinden. Ik heb een volkstuin van 100m2 en heb dus heel veel nodig (er is veeeel onkruid zoals gras), dus als jullie tips hebben, hoor ik het graag! 

Stro en compost zijn okay, paardenmest moet je eerst goed laten verteren. Onverteerde paardenmest geef je ook veel vliegen dus wees daarop beducht. En wees niet verbaasd als er wat onverteerde graan ontkiemd.

Wat onkruid betreft gaat er toch niets boven het vroeg in het jaar eruit trekken voordat het zaad schiet en daarna bijhouden dmv schoffelen of met de hand.

Maar vroegtijdig beginnen vermijd je veel werk later.

 

Ps, veel gemeentes hebben gratis compost afhaaldagen.

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

Op 13-10-2020 om 08:19, RobO zei:

welkom Samantha

vraag de buren eens naar mest leveranciers, misschien is er een paardenstal in de buurt waar je het kan halen

met wat geluk krijg je er een hoop stro bij, alles nu lekker laten verteren in de grond of composthoop

ben je meteen van je onkruid af

Ik ben nieuw op dit forum en lees gelijk dat er te weinig mest is voor onze moestuinen. Ik haal veelal champost bij een plaatselijke kweker voor de volkstuinen hier in het dorp en dat werkt al jaren perfect! En is gratis!

Als er hier meer tuinders zijn die champost willen ontvangen laat het dan weten, ik kan altijd vragen of de kweker nog meer champost wil leveren aan andere

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...