Jump to content
Sign in to follow this  
SamanthaP

Worteldoek in kas

Recommended Posts

Omdat de zandgrond in mijn kas behoorlijk uitgeput raakt, ben ik bezig deze af te graven om te vervangen voor nieuwe tuinaarde. Nu kom ik ongeveer 30 cm diep een laag antiworteldoek tegen. Dit verklaart misschien ook waarom er nauwelijks beestjes in de grond zitten. Wat is wijsheid, het doek laten zitten (minder bodemleven misschien, maar ook minder onkruid?) of toch verwijderen. 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Worteldoek werkt in beide richtingen, je planten in kas kunnen dan ook niet dieper dan 30cm gaan, ken je de reden waarom deze er ooit gelegd is ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee geen idee. Maar ik begin morgen met alles eruit snijden. Ik zie er de voordelen niet zo van in 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb het ook in de kas, houdt hier de heermoes tegen, planten, tomaat, komkommer, basilicum,  hebben er geen last van want die wortelen vooral horizontaal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah dat snap ik dan weer wel. Hier gelukkig geen heermoes. Maar ik zie totaal geen bodemleven in het zand (wat inmiddels meer op stof lijkt) dus ik heb de indruk dat t worteldoek ermee te maken kan hebben. Zie jij dat ook in jouw kas, RobO? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@RobO niet echt horizontaal, ze groeien gewoon richting vocht. Als je alleen oppervlakkig water geeft en ze kunnen niet dieper wortelen dan krijg je die wortelstructuur. Sommige geven juist in het begin weinig water opdat ze dieper zouden wortelen en nadien robuuster zijn tegen droogte.  Maar beide methoden werken, dacht in eerste instantie ook zoiets, worteldoek om iets uit de serre te houden of afscheiding van slechte bodem. 30 cm vind ik wel relatief weinig.

 

edit: een tomatenplant heeft eigenlijk een hoofdwortel die tot 90cm diep kan gaan ref. https://dengarden.com/gardening/How-Deep-Do-Tomato-Roots-Grow

Edited by redzebra

Share this post


Link to post
Share on other sites

klopt, maar bij mij wortelen ze dus horizontaal vanwege het worteldoek, op 30 cm, al 12 jaar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 15-10-2020 om 09:43, SamanthaP zei:

Maar ik zie totaal geen bodemleven

Dat hoeft niet alleen met het bodem leven te maken te hebben. Mijn kas heeft ook geen oppervlakkig bodem leven, in de diepere lagen vast wel, ik heb de bedden op knie hoogte in de kas. De grond is kurkdroog en dat vinden de meeste aarde wezens niet fijn. Ik breng wel eens een lading wormen naar de kas en die leven dan een tijdje in de delen die ik vochtig hou, daarna zijn ze verdwenen.  In de winter spoel ik de kas 1 x door, met water of met sneeuw als dat er is. Als ik in het voorjaar tomaten en andere planten zet gaat er een fikse emmer met compost mee in met een lading beestjes 🕷 🐛 🐜 er mee in. Zolang dat water krijgt blijven ze daar wel, later geef ik water in ingegraven flessen en bevind zich het bodem leven op flinke diepte. Ik persoonlijk zou hier en daar gaten maken in het worteldoek en eens beginnen met doorspoelen en er compost heen brengen.


https://www.airbnb.com/h/backtothesixties

 

Waar de mol is is er hoop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat doorspoelen is ook een goed idee! Door drukte deze week geen tijd meer gehad, morgen ga ik weer verder in de kas. Dank voor alle tips!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...