Jump to content

Advies snoeien kromme appelboom


Rick2
 Share

Recommended Posts

Door onze verhuizing heb ik sinds begin dit jaar een appelboom in de tuin. Hij leek eerst in een slechte conditie maar heeft na wat extra steun toch goed vrucht gedragen. 

Helaas is hij erg scheef en wil ik proberen om er weer wat vorm in te snoeien. Hij draagt nu goed vrucht maar met de huidige vorm zal dit geen jaren volhouden denk ik. 

 

Graag hoor ik jullie idee over welke takken te behouden en welke (gedeeltelijk) te snoeien. 

Hier onder wat foto's hoe hij er nu uit ziet. Helaas weet ik niet welke soort het is, de appels zijn knapperig en fris zuur. 

DSC_2038.JPG

DSC_2039.JPG

DSC_2037.JPG

DSC_2035.JPG

DSC_2036.JPG

Link to comment
Share on other sites

1. Hoge stevige pal naast, met ijzeren draad (rubber of leer op de stam) probeer wekelijks spanning opschroeven en de stam echt recht zetten. Binnen een jaar zou het lukken.

2. Kromme stam wegsnoeien en van laagste zijtakken nieuwe stam kweken, of gewoon in vaas form laten groeien. Dan mis je oogst volgend jaar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Goed advies van Yuras. Persoonlijk zou ik voor optie 2 kiezen. De stam staat van onder vrij recht en een mooi gevormde boom van daar uit zal zich, gezien de aanwezige zijtakken al, vrij makkelijk vormen. Dan heb je een fraaie boom die optimaal kan dragen. Ik vind het een mooie boom, die op een wel heel rare manier scheef is kunnen groeien in het bovenste deel. Heb je een idee van de oorzaak? (Gewicht van fruit? Misschien een tip om, als je daarmee nog niet bekend bent, even de groeiregels (vooral die van mijnheer Vochting) voor snoeien na te kijken...dan weet je door de standplaats en richting in de boom hoe snel verschillende delen ten opzichte van elkaar groeien...handig om mee rekening te houden en evenwicht in de boom te bewaren. https://fruitpluktuin.nl/fruit/Snoeien/snoeiregels

 

Onderstuk stam meteen wat rechttrekken op de manier die Yuras in 1 beschreef, is daarnaast zeker te overwegen. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor de adviezen! 

Nummer 2 heb ik nog niet eerder overwogen, misschien wel de beste optie. Het klinkt alleen zo extreem, helemaal weg om een nieuwe boom te maken. 

Ik heb al even gekeken naar de nieuwe scheuten onderaan de boom. Er zitten 3 mooie aan maar aan de kant waar alles over hangt zit niks. Lastig om hem in evenwicht te krijgen maar misschien de enige goede optie. 

 

Dus dan een cm of 10 boven de nieuwe scheuten(die er nu al zijn) met een kettingzaag afzagen en zuinig zijn op de nieuwe scheuten. Volgend jaar zullen er dan veel nieuwe takken worden gemaakt denk ik? Hier nog iets speciaals mee doen of juist niks doen? 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

10cm lijkt me te veel, 1 a 2 cm is meer dan genoeg. Nieuwe scheuten niet allemaal verwijderen, wel laten aantal groeien die mooi rond de stomp geplaatst zijn, om beetje evenwicht van kruin met wortels behouden. Wel laat ze niet groter worden dan half meter...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...