Jump to content

Tijm, wat doe ik ermee?


snekermoestuin
 Share

Recommended Posts

Vaak volledig uit eigen tuin, en super snel:

 

Gegrilde courgette met tijm en knoflook! Beetje olijfolie in de grill-pan, courgette in repen of schijfjes... flink wat tijmblaadjes erover, en de laatste paar minuten fijngehakte knoflook erbij... Smullen!!!

 

dressing: olijfolie, balsamico, knoflook, tijm, peper en zout...

 

tijm is ook onmisbaar in veel vleesmarinades...

 

Ik zou het niet willen missen in mn tuin!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Tijm beter tegen acne dan farmaceutische crèmes

Tijm is effectiever dan crèmes op recept bij de behandeling van acne. Het kruid heeft een sterkere antibacteriële werking dan benzoylperoxide, een bestanddeel van de meeste anti-acnecrèmes en -tonics. Het werkte zelfs beter in een serie laboratoriumtests, waarbij het de bacteriën doodde die acne veroorzaken door de poriën in de huid te infecteren.

De manier van verwerking van het kruid is echter de sleutel van het succes, zeggen onderzoekers van de Leeds Metropolitan University. Door de plant lange tijd in alcohol te drenken vóór gebruik worden de actieve bestanddelen aan de plant onttrokken. Niet alleen is tijm effectiever, het is ook milder voor de huid, zeggen de onderzoekers. De meeste actieve stoffen in medicijnen zorgen voor een brandend gevoel en irritatie van de huid terwijl tijm en andere kruiden zulke bijwerkingen niet hebben.

BRON: presentatie Society for General Microbiology Spring Conference, 26-29 maart 2012 in Dublin, Ierland

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik gebruik het ook vaak bij vlees (zeker op de BBQ, dat ruikt lekker voor de hele buurt). Bij lamsvlees is tijm een must. Door gehakt is het heerlijk en zoals hier eerder aangegeven op een koteletje of karbonaatje. Ook bij gebakken aardappelen is het heerlijk. Probeer het eens bij een gebakken eitje of een omelet. Dan heb je geen zout meer nodig en is het dus een stuk gezonder.

 

Het is jammer dat mijn vrouw het wat minder lekker vindt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Thijm kook ik mee in de pan zomerworteltjes samen met wat suiker (en geen zout) en pittige kerrie.

 

Als ik een omelet bak gaat daar een snufje zout door, thijm en gesnipperde rode of groene pepertjes.

 

Verder gebruik ik thijm in alle gerechten die een mediterane uitstraling moeten hebben.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Bij verkoudenheid met hoesten of keelpijn drink ik hele potten tijmthee met zoethout (gesnipperd of een zakje). Eventueel nog extra gezoet met honing....

 

Marijke.

Zoveel dat ik het niet meer hoef als ik beter ben

 

verder: wat een heerlijke recepten allemaal, die ga ik proberen!

Door een klein beetje zon kun je veel regen vergeten.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
... ... met zoethout ... ...

Kijk je uit voor je bloeddruk...?

 

Lekkere ideetjes hier. De tijmthee en de tijm met tomaat, soep, saus kende ik. De gebakken geitenkaas en de andere ideeën ga ik zeker eens proeven... @Ingelke, moet ik daar een wit, vers geitenkaasje voor nemen?

Teeltwedstrijd 2022: komkommer!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...