Jump to content

Peper en paprika topic 2021


Lsjr33
 Share

Recommended Posts

Vierde oogst van het jaar, heel tevreden met de hoeveelheden die er af komen.DSC_0592.JPG

 

De heetste peper die ik heb staan. 

DSC_0593.JPG

Maar ook meteen de kleinste, eind vorig groeiseizoen gezaaid. Nog geen 20cm hoog nu. Zo stond deze er in december bij:

peper.png.26a981f38f03e1660a522a4826b3a232.png

 

 

 

DSC_0593.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vandaag de Ethiopian Brown gegeten en hij is heel scherp en sappig. Dunwandig pepertje met echt wel een heleboel hitte. Had toch wat anders verwacht vanwege de kleur. Vind dit ook een blijvertje. Maar poeh hey… voel het nog wel hoor. Echt spicy

@erny vindt jij vast lekker dit!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Mellie Gister de Ferenc Tender geplukt, ook voor het eerst gegeten. Heeeeel erruugg lekker! Las er over dat ze uit hongerijen komen.
De smaak is ongeveer het zelfde als de Hungarian Hot Wax. Die twee komen volgend jaar allebij terug, maar wel wat meer plantjes dan één.

Die twee zijn echt favoriet naast de jalapeno's. 
Afgelopen nacht had ik lekkere trek, toen maar 4 hot wax pepers gevuld met roomkaas, kruiden en gerold met spek met een stokje er door, toen 7a8 minuten in de airfryer. Zalig! En nu zijn de hot wax pepers op, en wordt het wachten tot volgend jaar. 🤣

Link to comment
Share on other sites

Ik heb gisteren alle grote vruchten van de padron verwijderd, in de hoop dat er nog iets eetbaars groeit uit alle bloemen nu.

 

Allemaal vruchten die ik niet op de juiste lengte had geoogst en toen had laten zitten. Ik proef een hapje rauw en als ze niet heet zijn, eet ik ze rauw alsnog op. Maar het meeste kan op de composthoop, voor mij een reden om de padron niet meer te plaatsen volgend jaar. 

IMG_20211009_212016.thumb.jpg.4c3c3aa56f3bc1119b5944d6d3e46cbf.jpg

Als hete peper eet ik af en toe een boom-peper, er hangen nog zo'n zeven eivormige pepers in, en deze zijn groen ook lekker. Ze rijpen na tot rood na het plukken, ook als ze al zijn aangesneden. Ik ga hem overwinteren.

IMG_20211009_180957.thumb.jpg.bff2c0e14c3a5dbfce8e4dcf2a3a2513.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Oooo zo veel pardons! Wat zonde. Vind die echt zo lekker. Die heb ik elk jaar. Maar ja. Daarom verschillen smaken. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen. Ik vond bv inmaak op z’n cornersmith echt niet te eten en daar was iedereen op dit forum laaiend enthousiast over. Wat voor de een goed is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.
Maar wat een rijke oogst zeg, sjonge jonge.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 uren geleden, jootje zei:

Ligt misschien aan mij….ik kweek niet vaak pepers…

maar waarom moeten die padrons op de composthoop? 😱

 

Bij mij gaan ook heel wat soorten de kliko in, ook de padron (heb geen compost hoop). Maar begin wel een leuke collectie pepers te krijgen welke ik lekker en eetbaar vind. Heb nu ander halve vriezer la vol met peper/paprika's van dit seizoen. Volgend weekend waarschijnlijk de laatste pluk.

Volgend seizoen zal ik ook het gewicht per oogst gaan bijhouden. 

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, jootje said:

waarom moeten die padrons op de composthoop? 😱

Ja, ik vind dat dus ook zonde. Maar vanaf vijf centimeter lengte worden ze loeiheet en dan zijn ze alleen nog als peper te gebruiken en niet meer als bakpaprika, zoals eigenlijk de bedoeling is. En als hete peper vind ik hem niet lekker😟. Ik heb hem in een paar gerechten gebruikt en sambal gemaakt van de vorige lading die rood was, maar ik vind het niks. Ik had beter eetpaprika bij die muur kunnen zetten, zo zonde dit. 

Link to comment
Share on other sites

@jootje, dat klopt.

 

Misschien is het anders als je het zaad van Mellie hebt, ik geloof dat dat in de zadendoos zat. Maar mijn pepers kun je bij 10 cm niet aan kinderen geven.

(Als je van ze houdt 😁)

 

Toch had ik er één peper bij die rood was geworden en niet heet,  een grote uitzondering. Daar heb ik nu het zaad van bewaard. Weet niet of ik ze opnieuw ga zaaien maar weggooien kan altijd nog. Bij de rest is het echt brand op je lippen, in je mond, in je maag. Niet leuk meer. 

 

Edit: net een groene padron opgeknaagd die niet heet was. Één op tien is niet heet hier 

Edited by fre3ke
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@arja kan heel goed

Maar… een padron is normaal gesproken juist 1 op 10 pittig ipv net andersom. Kan gekruist zijn waardoor je scherpere pepers hebt. Ik gebruik de scherpe die ik @erny padrons noem omdat ik die zaden van haar heb. Die van haar zijn echt loeiheet. Daar krijg ik ook maagpijn van. Bij gekochte zaden heb ik wel eens een pittige gehad, maar echt uitzondering.

Anyways een leuke peper die voor verrassingen zorgt kortom!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik had gekocht zaad, maar dat zegt natuurlijk ook niet alles. Kan best dat de producent het heeft laten kruisbestuiven.

 

Maar het kan ook per stuk wisselen. Er was b.v. een groene peper van de boom-chili gevallen en die at ik zo op. Enthousiast plukte ik er nog eentje, en die was hartstikke heet.

 

Zelfs een individuele peper kan een hete kant hebben en een paprika-kant. Dat merk ik bij de rauwe padrons. Dan denk ik een niet-hete te hebben, tot de volgende hap.🥵

Link to comment
Share on other sites

Afgelopen weekend peperplanten gekregen van vrienden. Totaal verkeerde seizoen natuurlijk, maar zij hadden van die groeicellen voor de wietteelt gekocht voor hun pepers. Wij hebben nu een groeilamp van ze te leen en 5 plantjes in de voorraadkast staan, waar het lekker warm is.

 

Dit zijn ze: 

  • Dutch reaper
  • Puntpaprika
  • Hungarian carrot
  • Royal black
  • Jamaican yellow

Kan ik hier tzt gewoon zaad van oogsten, in de zin dat pepers allemaal heirloom zijn net als tomaten, of heeft dat geen zin omdat al die hippe pepers F1 hybrides zijn? Kan dat niet echt vinden op peperzaden.nl.

Schrijft over outdoor, groene en duurzame lifestyle op http://www.cherrycharlie.nl (shameless plug)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...