Jump to content

Peper en paprika topic 2021


Lsjr33
 Share

Recommended Posts

Dank je @Mellie, Ik had die naam ook oorspronkelijk op mijn labels en administratie staan, maar kwam toen de andere naam online tegen, dus dacht heb ik het nou verkeerd... Dus ik zal weer Aci Kill Menderes gebruiken. Heb jij ook verschillende fenotypes? Of enkel die dikke van rond de 20 centimeter? Eenplant had daarvan3 rijpe en 10 groene hangen, de andere plant heeft ook een karige oogst. Terwijl die plant met een parasol aan10 centimeter vruchtjes echt vol hing. Andere manshoge plant had geen scherm, maar meer verspreidde verdeling van 15cm lange vruchten ook groot aantal, maar minder veel dan plant met 10 cm vruchtjes. 

Link to comment
Share on other sites

Op 21-10-2021 om 05:55, donaldk zei:

@Erny heeft toch een verschijningsvorm die altijd heet is en niet de ene keer wel en de andere keer niet, zoals gebruikelijk schijnt te zijn. Ik heb nooit een padron gehad,

Hoho... laten hier geen misverstanden over bestaan. Nee, ik heb geen constante hete Padron. Maar wel Padrons waarvan het meerendeel heet is ipv mild.

Link to comment
Share on other sites

Erg sierlijk deze peper! Staat er zelfs eind okt buiten nog goed bij. Vandaag wel weer één plant opgeruimd. Nog +/- 12 planten met nog te rijpen vruchten, elke dag zie je ze wel bijkleuren. 

Vandaag voor het eerst een rijpe serrano peper gehad, en smaakt 10x betee dan groen. Maar wat doet die soort er lang over om te rijpen pff. 

 

DSC_0608.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik heb een aantal pepers binnen gezet omdat dat vorig jaar zo goed ging. Ze zijn wel heel sneu op 2 na. Denk niet dat ze het gaan redden… baal er toch een beetje van, want was er klakkeloos van uitgegaan dat het wel zou lukken ze te overwinteren. Blijkt het toch wat lastiger te zijn.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De mijne die ik binnen heb gezet, heeft ook een 'schrok' gehad. Eerst helft van bladeren laten vallen, wat geel geworden, maar nu 3weken later, laat die toch overal weer groeipuntjes zien. Dus komt bij jouw ook wel goed, zet ze op een zo licht mogelijke plaats neer. Niet te veel water. Als het lang geleden is dat je voeding hebt gegeven, dan volgende keer wat vloeibaar erbij. 

 

Mijn zieligerd, dit jaar geen eindfoto's en verslag. Febr 2022 wordt deze 3jaar oud. 

DSC_0633.JPG

DSC_0636.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Voor het volgende seizoen wil ik de pepersoort Griller proberen, ik kan alleen niet aan zaad komen.

Blijkbaar een mooie grotere milde peper.

Heeft iemand die als eens gekweekt?  En zaad over? Dan wil ik graag wat overnemen...

 

image.png.29f1129347b20cb6ae90f876ef33ee71.png

foto gepikt bij peperzaden.nl

Link to comment
Share on other sites

Even een tip gevraagd voor het overwinteren, ik heb twee mooie stevige planten (habanero en madame jeanette) overgepot, gesnoeid en alle blad weg genomen in een poging ze te laten overleven. Ze staan nu op een onverwarmde zolderkamer achter een raam en na 4 weken krijgen ze kleine blaadjes. Kan ik deze nu het beste wel laten groeien of niet? 🤔

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

37 minuten geleden, MSDG zei:

Kan ik deze nu het beste wel laten groeien of niet?

Laten groeien, die kleine blaadjes blijven zorgen dat de sapstroom opgang blijft en takjes niet afsterven in de winter.

In de lente als de plant weer naar buiten gaat, zal die dat 'binnen' blad laten vallen en nieuwe aanmaken.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sinds afgelopen winter heb ik dit topic gevolgd en er wat mee gedaan. :)

 

Namelijk puntpaprika's op het balkon. In volume niet echt een groot aantal, maar dat komt wellicht ook door de nieuwheid en wat late start omdat eerst op het balkon. geverfd moest worden. De puntpaprika's zijn wel verrassend, heerlijk zoet. Dat ga ik volgend jaar weer doen!
Ze stonden nu in van die stoffen zakken van Aliexpress, komend komend jaar komen ze in plastic kuipen, dan sijpelt het water (met meststoffen)  wat minder snel weg hopelijk. De stoffen zakken zijn eigenlijk verder nog wel puntgaaf.

 

Ik had nu zaadjes van puntpaprika's die ik had gekocht in de winkel, ga ik eventuele volgend jaar weer doen of ik ga 'echte' zaden kopen. Welke varianten worden dan aangeraden? 

[*]

Link to comment
Share on other sites

Op 6-11-2021 om 22:05, Ton D zei:

Voor het volgende seizoen wil ik de pepersoort Griller proberen, ik kan alleen niet aan zaad komen.

Blijkbaar een mooie grotere milde peper.

Heeft iemand die als eens gekweekt?  En zaad over? Dan wil ik graag wat overnemen...

 

image.png.29f1129347b20cb6ae90f876ef33ee71.png

foto gepikt bij peperzaden.nl

Hier waren ze te koop maar voorlopig geen internationale verzendingen .

http://click.netsuite.com/q/EASDF-uBe2wRIERn925eWQ~~/AALN9wA~/RgRja6yVPVcDc3BjQgphgRV5imFasihSUhptYXR0aS52YW5kZW5wbGFzQGdtYWlsLmNvbVgEAAAAAQ~~

Hello, 
Thank you for reaching out. Unfortunately we are seeing issues shipping internationally at this time due to USPS restrictions. At this time we are not allowing to ship internationally because too many packages were not making it through. We hope this improves and we can start shipping again at standard rates. Thank you for your understanding and I apologize for any issues this may cause. Thank you for your continued trust and support in Pepper Joes! 

 

headshotMEGAN DUDLEY
Sales Specialist
------------------------------------
Direct Line: 319.264.5407
202 Blue Creek Dr, Urbana, IA 52345

 https://pepperjoe.com/search?type=product&q=griller*

Link to comment
Share on other sites

@rorror

Ben bezig mijn pepers te verzamelen en bedacht me je vraagteken.

d1213b7936a50c32d2dfc93cc6240cde.jpg

Ik laat ze voorlopig in de koelkast en als ik denk dat ze te erg verrimpelen, ga ik ook wat invriezen. Of misschien nog sambal maken. Heb al zo veel weggegeven dat ik zelf nog maar een paar potjes heb. Te weinig om tot volgend jaar ermee te kunnen doen. Hmm… dat gaat toch niet goed merk ik! Iets minder weggeven

Link to comment
Share on other sites

Pepervraag:

Ik heb nu 2 x achter elkaar een niet pittige shishito peper op. Heel uitzonderlijk, aangezien ik pas 1 x eerder een milde heb gehad tussen de honderden pepers die ik inmiddels op heb van deze soort. Wat de reden ook moge zijn van het niet pittig zijn; als ik deze zaai, worden de nakomelingen dan ook niet pittig? Of was het een niet pittige peper vanwege gebrek aan zon en worden de baby’s wel weer pittig?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

klein vraagje misschien: Mag volgend jaar dit thema ook gesplitst worden in een thema pepers en en thema paprika? 

Ondanks dat het dezelfde familie is zitten er toch wel grote verschillen in kweekaanpak,  heb ik gemerkt. De eerste paprikabloemen eruit halen, zorgt er direct voor dat de eerste paprika's pas 2-3 weken later verschijnen en is volgens mij toch niet zo effectief als dat het bij pepers wordt gedaan.

En ik merk dat mensen echt of voor paprika's (ik bijvoorbeeld) of pepers gaan, merk ik als ik het hele topic weer eens doorploeg op zoek naar een paprika momentje :)

 

  • Like 2

[*]

Link to comment
Share on other sites

@rorrordat is een mooie video.

 

Wist niet dat bij paprika er onderscheid werd gemaakt tussen (inter)mediate dat is wel handig om te weten bij het snoeien.

 

Zal morgen bij daglicht een foto maken van hoe mijn paprikaplanten op het balkon er nu bij staan, is wel wat van geoogst, het was dit jaar voor het eerst. In het verleden wel eens wat met blokpaprika's gedaan, dat viel toen tegen nu met de hoornpaprika's en daar ga ik komend jaa wat meer mee door.

[*]

Link to comment
Share on other sites

Foto van de Puntpaprika het lijkt veel maar er staan 4 planten/ zaailingen naast elkaar. Idee was als er wat mislukte dan had ik er nog wat over. Maar het ging redelijk en ze geven elkaar in het begin steun. Het staat in stoffen 'plantenzakken' van Alie van 10 liter. Nadeel is dat ik niet teveel water kan geven, dan loopt het direct weg. Ben dus bezig dat volgend jaar anders te gaan doen. Toegevoegd: Voordeel is toch ook wel weer dat de grond niet snel te vocht wordt en ik merk dat de planten dat toch ook prettig vinden.

IMG_6378.jpeg

Edited by willemGN
aanvulling en typefout door spellingscontrole

[*]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik vind RTVDrenthe eigenlijk best wel een aangename regionale omroep. Ze brengen het nieuws vaak neutraal en uit alle windstreken van de provincie. En ze hebben een leuke rubriek met altijd verassende vragen "Zoek het uit!" en dat ik het hier vermeldt heeft natuurlijk met pepers te maken. En wel met zit er peper in een pepernoot?

 

Eerst even wat algemene info over de pepernoten. In de volksmond worden alle sinterklaasgerelateerde kleine bruine koekjes pepernoten genoemd. Deze zijn onder te verdelen in grofweg drie soorten. De kruidnootjes, die je tegenwoordig in allerlei soorten, smaken en vormen kan krijgen, de Friese pepernoot, die je voornamelijk in het Noorden van het land tegenkomt, en de oudhollandse pepernoot, wat een beetje lijkt op een brokje taaitaai. 

 

En het verrassende antwoord op de vraag zit er peper in de pepernoten is ja, namelijk Afrikaanse Cubebapeper. Dat was de eerste zwarte pepersoort in Nederland. Deze peper was minder scherp en een beetje zoet.

 

Alleen is die verdwenen uit de recepten, Als je in je pepernoten speculaaskruiden gebruikt, dan zit er wél peper in je noten. Daar zit namelijk een beetje witte peper in.

Zijn er hier mensen bekend met Afrikaanse Cubebapeper? En weet iemand eventueel waar zaden te verkrijgen zijn en net zo belangrijk (kweek)ervaringen? En of er ook andere soorten zoete pepers zijn? Heb wel wat overlegd met Google, maar die weet het even niet.

 

En nog voor de liefhebbers de drie recepten van pepernoten.   Waarvan één met oudhollandse pepernoten te vinden met zwarte peperkorrels op de ingrediëntenlijst.

Edited by willemGN
  • Like 2
  • Thanks 1

[*]

Link to comment
Share on other sites

@willemGN Bedankt voor het delen, dat wist ik niet nog.

Wel weet ik dat die peper waar je overschijft, geen familie is van de chilipeper, waar dit topic overgaat. 

  

Vorig jaar heb ik daar het volgende overgeschreven.

Op 23-6-2020 om 21:55, rorror zei:

Peper, Peper, Peper of peper..

een gepeperd artikel...

 

'Heb een verbeterde wikipedia versie gemaakt, door in het kort pagina's te combineren'

 

Peper (niet in dit topic)  is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit en groen. Rode en roze peperkorrels zijn doorgaans geen peper maar komen van een ander soort plant.

 

Spaanse peper(Chilipeper) (Peper en Paprika in dit topic), die ook rood is, is afkomstig van een geheel andere plantensoort dan de peperkorrels. Ook de scherpe smaak komt van een andere stof, namelijk capsaïcine.

Capsicum-pepers, planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae), zoals de Spaanse peper en de cayennepeper. Deze planten hebben aanleiding gegeven tot de opstelling van de Scovilleschaal om de “heetheid” van peper te meten. De heet smakende stof in deze pepers is niet piperine, maar capsaïcine.

 

Chinese peper (niet in dit topic) uit Szechuan groeit aan Zanthoxylum piperitum, een plant uit de Wijnruitfamilie (Rutaceae).

De specerij is geen echte peper, maar behoort tot dezelfde plantenfamilie als de citrusvruchten.

Perupeper is afkomstig van een plant die verwant is aan de cashewnoot, Schinus molle, van de Pruikenboomfamilie (Anacardiaceae).

 

Roze peper (niet in dit topic) is ook geen echte peper. De koraalrode bessen groeien aan een Zuid-Amerikaanse heester, de Schinus terebinthifolius uit de Pruikenboomfamilie (Anacardiaceae), en worden soms geplukt terwijl ze nog groen zijn.

https://www.moestuinforum.nl/topic/24509-peper-en-paprika-topic-2020/page/14/?tab=comments#comment-402618

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...