Jump to content

Toona sinensis, uiensoepboom


donaldk
 Share

Recommended Posts

Iemand hier ervaring met de Toona Sinensis? Op Youtube werd mij een video aangeraden over dit Beef onion blad. Werd getest in een nep burgertje. Traditioneel gebruikt in stir fry's. De man had blad ontvangen van een sponsorende zaadverkoper. Amerikaanse video dus daar heb ik verder niets aan. Ik zie online een Nederlandse verkoper van jonge bomen. Echter daar is het verhaal niet beef flavour, maar uiensmaak en hernieuwbaar alternatief voor ui en tja ik zoek beef smaak versterker, dus niet ui.

 

Dus ja wat is het nu, iemand ervaring met de smaak en of het zaaien en telen?

https://www.chillipepers.nl

Home of the Turbo.

De snelle zadenruil, sinds 2012, bedacht en georganiseerd door Sol.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb pas een stekje van @weknow die kan je er misschien meer over vertellen. In de voedselbossen/ permacultuur wordt hij aangeplant, en ook wel gebruikte naam is uiensoep boom.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Heb er eentje staan in Gouda.  Heeft een paar keer vroeg in de zomer het blad laten vallen (hitte of droogte stress) maar herstelt en loopt weer uit.  Prima snoeibaar, probleemloze boom.  Zeker de jonge bladeren geuren naar uiensoep als je ze wrijft of opeet.   Wil je wild doen dan kan je ook de roze variant (Flamingo) nemen.  Zeer hoge sierwaarde, wel smaken de bladeren wat minder naar uiensoep en is de boom een stuk minder winterhard dan de groene. 

Link to comment
Share on other sites

21 uren geleden, appelvrouw zei:

Ik heb pas een stekje van @weknow die kan je er misschien meer over vertellen.

Niet echt uit eerste hand. Ik kocht een anderhalf jaar geleden zaad als `kiemgroente`bij Vreeken en kreeg van een 300 a 400 zaden een 5-tal plantjes boven (Bij kiemgroente is een opkomst van tegen de 100% essentieel...Bij Vreeken wet je bij voorbaat dat een groot deel van het gekochte zaad weinig of geen kiemkracht meer heeft....daar is een apart topic over  ). Die 5 heb ik voorspoedig opgekweekt...2 hier nog aangehouden en 3 weg gegeven. Ze staan nog in pot om volgend jaar uit te planten. Flinke groeier, dat wel. Meer kan ik nog niet zeggen.....

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

We hebben de Toona ook staan.

Vlees kunnen we er niet uithalen qua smaak,

De smaken zijn echt super bijzonder maar ook zeer aangenaam. In het voorjaar kunnen er mooie zachte scheuten geoogst worden die mild naar uiensoep smaken( geen rauwe maar gebakken ui met maggie en ook diepe nootachtige tonen. 

De boompjes snoeien we terug zodat ze de energie in mooie jonge scheuten kunnen stoppen en zo dus een echt groentemaal hebben in het voorjaar en voorzomer. Flamingo is idd een mooie variant maar ook minder aromatisch. 

Jong blad is heerlijk door de zomer heen :)

Mooie boompjes die snoei makkelijk verdragen maar ook zeer groeikrachtig zijn! 

Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Is er iemand die al langere tijd een uiensoepboom heeft staan, en iets kan zeggen over de worteluitlopers? Hoeveel zijn dat er per jaar? En zijn ze makkelijk te verwijderen?

 

Ik heb de boom net gekocht maar nu ik er wat meer over lees, twijfel ik of ik hem wel in de tuin wil zetten. 

 

https://www.aphis.usda.gov/plant_health/plant_pest_info/weeds/downloads/wra/Toona_sinensis_WRA.pdf

Edited by fre3ke
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Ik heb de Toona sinensis in 2016 aangeplant (in Hongarije) als klein stekje (bij vreeken te koop). Eerste jaar weinig groei, jaar daarna 2 meter hoog. Nu al een vrij dikke stam en zeer snel groeiend met een neiging de hoogte in te gaan. Hier is er al meerdere keren 2 a 3 meter aan toppen uitgeknipt. Nog nooit geproefd, maar zal m eens proberen als ik weer in Hongarije ben. 

 

@fre3ke ik las online inderdaad ook wat over wortel uitlopers, maar heb ze hier nog nooit gehad. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik kwam aan de mijne via zaad bij Vreeken.

 

Hij verkoopt het als zogenaamde micro-groente. Onzin - Vreeken is en blijft een grote kletskoek verkoper in mijn ogen - omdat het daar eigenlijk niet voor geschikt is. Bovendien was het zaad dat ik bij hem kocht nagenoeg onvruchtbaar/oud en nauwelijks-kiemkrachtig meer. Ik kreeg na lang wachten en proberen met moeite 3 kiemende plantjes uit een heel zakje kiemgroente. Maar die groeiden voorspoedig en de grootste is nu na 1,5 jaar rond de 80 cm hoog. Een gaf ik weg en de andere, nog in pot en zonder extra voeding, is natuurlijk een stuk kleiner.

 

 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Beter laait dan nooit, maar heb nog foto’s gemaakt toen in in Oktober terug in Hongarije was, dit is de boon zoals hij er nu bij staat, een goede 3.5 meter hoog (al 2x 3 meter ingekort). Lijkt voornamelijk in de hoogte te willen groeien.

Stam heeft onderaan een omtrek van een goede 40cm. Boom gekocht als mini stekje en ondertussen 5 jaar oud. 

619D7349-A278-48D9-B350-D653B0FF19A6.jpeg

32209917-037E-4CBA-8937-BF200EF35CB3.jpeg

170D9943-62BD-4A3F-856D-14DBDF5B98D7.jpeg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ik heb geen risico genomen en de boom in pot gehouden. En die pot de hele winter buiten laten staan. Die vijf blaadjes die ik vorig jaar plukte, kan ik namelijk wel missen. Maar vorst, daar kan hij dus tegen.IMG_20220502_203946.thumb.jpg.50a6b6a272df759d3427565479744247.jpg

 

Het toefje bovenin was eerder uitgelopen maar onlangs door nachtvorst kapot gevroren.

 

Het is wel een soort onkruid, vind ik. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Mijn ervaring is dat deze boom (echt een boom, die niet geent is op een zwakgroeiende onderstam waardoor ze klein zou blijven) in een pot kwijnt. Heeft na enkele jaren echt veel meer nodig dan pakweg een pot van 100 liter. Dus je zet hem echt het beste in de volle grond, waar de boom snel een meter of 5 a 6 zal worden. 

 

Omdat je alleen blad oogst, zou het kunnen dat je ze door snoeien in de vollegrond wat kleiner kunt blijven houden. Maar ook dan heb ik twijfels, aangezien  snoeien in de regel juist als gevolg heeft dat een boom veel meer en harder gaat groeien. (Maw door de groeireactie van het snoeien bereik je juist dat de boom sneller gaat groeien en veel groter wordt!...het werkt een paar maanden, maar daarna is het gevolg precies wat je niet wil) 

 

Dus zeker geen boompje voor in een beperkte achtertuin of groententuin erbij deze Toona! Maar misschien is het volgende een idee: Je gebruikt de bladeren ervan maar met mate...hebt nooit heel veel nodig. Dan hoeft een boom misschien niet in je eigen tuin te staan, maar mag ze ergens waar meer ruimte is en waarvandaan je af en toe wat jong blad kunt meenemen. Drogen heb ik nog niet geprobeerd...dus ik durf niet te zeggen wat dit voor de smaak en houdbaarheid zou betekenen...maar zou wel een idee kunnen zijn. Ik zal dit volgend jaar eens proberen met fris jong blad van mijn boompje. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Toona sinensis wordt een flinke boom. Heb er jaren geleden 1 zien staan in het Von Gimborn Arboretum / Nationale Bomenmuseum en die was geschat hoger dan 10 meter. Een boom die snel groeit is lastig lang in een pot te houden (bonsai-specialisten uitgezonderd).

 

Beschadiging van de wortels leidt vaak tot de vorming van uitlopers.

 

Jonge exemplaren die onvoldoende afgerijpt zijn zijn gevoelig voor invriezen van de takken. Late nachtvorst kan schade veroorzaken aan het pas uitgelopen blad.

 

Zaad moet vers zijn anders zeer laag kiempercentage. Zaad kiemt het beste bij een temperatuur van 25 graden Celsius en heeft dus geen koude periode nodig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...