Jump to content
Sign in to follow this  
Chana

Amandelboom, is "Robijn" wel lekker?

Recommended Posts

Ik heb hier verschillende topics gelezen en steeds terug komt dat alleen de Prunus dulcis 'Robijn' noten geeft en het hier goed doet. 

Klopt het dat doordat het een kruising is met perzik hij de perzik ook bestuift? En anders om. Verschilt de bloeitijd van perzik per ras niet zo?
Ik lees bij de Robijn: kleine vruchten, harde schaal en weinig smaak.

Dat klinkt niet echt aanbevelenswaardig... Hoe is jullie ervaring?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klopt. kleine noot en bittere smaak, goed voor bitterkoekjes. Maar hij is wel winterharder dan de echte amandel, tot min 20. De echte amandel takelt af bij min 15 a min 17, hangt ook af wanneer de siberische beer hier aankomt. Begin januari is veel minder erg dan begin februari, speciaal na een warme januari.

Maar of de siberische beer ooit nog komt?

  • Like 1

Meer dan 180 rassen abrikozen, perziken en amandelen te koop .

De kleinste met de grootste keuze.

http://www.windindewilgen.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gegevens kloppen, behalve wat betreft de (uiteraard subjectieve) smaak. Hoewel er wat meewarig gedaan wordt over dat het geen "echte" amandel zou zijn, durf ik te zeggen (en hoor ik ook van anere liefhebbers vooral) dat de smaak uitstekend (!) is en vooral iets anders dan gekochte amandelen meestal smaken. Misschien niet in vergelijking met de soms betere geimporteerde soorten amandelen uit verwegistan (Warme streken van USA zoals California, Australie als vrij nieuwe producent en in Europa Spanje, Portugal en Turkije) ) waar ook de commerciele teelt vooral vandaan komt. Los van dat naast Robijn weinig tot geen rassen in NL/VL te koop zijn, steekt wat betreft smaak Robijn steeds ver uit boven andere rassen die hier geprobeerd werden. De smaak is wat zoeter en minder bitter. Wil je zelf amandelen proberen, loop dan niet te licht aan juist Robijn voorbij. Doet het hier goed en geeft vrij snel behoorlijke oogst. 

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En is het een goede bestuiver voor perzik?

Is hij gevoelig voor krulziekte?

En als de schil zo hard is hoe krijg je de kern er dan uit?

 

Edited by Chana

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Chana

 

En is het een goede bestuiver voor perzik? Zelfbestuivend. Of ze perzik bestuift weet ik niet. Vooral wat oudere rassen perzik zijn overigens ook zelfbestuivend. rzik?

 

Is hij gevoelig voor krulziekte? Neen. Helemaal kruilziektevrij. 

 

 

9 minuten geleden, Chana zei:

En als de schil zo hard is hoe krijg je de kern er dan uit?

 Met geweld of een goede notenkraker 😋

 

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik lees dat een boom 7 meter hoog kan worden, dan kan je hem ook moeilijker beschermen tegen vorst. Halfstam wordt 2 meter hoog en dan heb je nog een struikvorm. Hoe hoog en breed wordt zo'n struik en haal je daar nog een leuke oogst vanaf? 
Wat zou het verschil in oogst zijn met struik en halfstam? 

Van een struik kan je gemakkelijker oogsten en evt wat erover heen gooien met vorst tijdens bloei. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe groot een boom wordt, wordt altijd bepaald  door de gebruikte onderstam en daarnaast door de groeikracht van het ras dat daar op staat en de groeiomstandigheden van de grond. Halfstam, struik. laagstam, hoogstam  heeft daar weinig mee te maken...dat is alleen waar je kiest de vertakking te laten beginnen.  

 

Wat je aanhaalt komt op mij over als nogal onzin. 7 meter....misschien ooit een zaailing, maar zal Robijn zeker niet gauw worden. Wat is halfstam? Dat is een een boom die op ca. 1,40 m pas begint te vertakken....blijft weinig meer over als die 2 meter zou worden van die takken.  Vergeet het maar gauw. 

 

Ik adviseer een keuze voor een matig groeiende onderstam. (Gekochte zal bijna altijd zijn geent op St. Julian-A, is zowat algemeen bij bijna alle kwekers voor hobbyisten, makkelijk zelf te vermeerderen en dus goedkoop en daar kun je elke vorm aan geven) Wil je iets anders dan moet je naar een specialist als Windin dewilgen gaan.  Met gerichte snoei houd je die boom makkelijk op 2,5 a 3,5 meter. Groter is ook niet praktisch. Een struik is een meertakker vanaf de grond. Je kunt ook een laagstam boompje opkweken, dan laat je de vertakking ergens rond de 1 meter of iets lager beginnen. Kan allemaal. 

 

Tussen halfstam of struik is geen verschil in oogst. Boom wordt ook even groot, maar geheel andere vorm. De onderstamkeuze bepaalt de groeikracht. Zwakkere groei is sneller vruchtbaar, maar per boom kleinere opbrengst (maar per oppervlakte grotere opbrengst) Op een sterker groeiende onderstam duurt vruchtbaarheid wat langer, maar de boom zal aanzienlijk groter en breder worden. Maar nogmaals...ik denk dat je niet zo heel veel kunt kiezen in onderstam. En door je vormsnoei bepaal jij of het struik, lage boom of wat hogere boom wordt. 

26 minuten geleden, Chana zei:

Van een struik kan je gemakkelijker oogsten en evt wat erover heen gooien met vorst tijdens bloei. 

Ja. Maar of dit heel praktisch is.....??? Een bolvormige boom op stam kun je ook inpakken....Robijn groeit van nature echter meer in een soort vezemvorm...dus vrij steile takken. Zal niet meevallen om bij die vrom er even een beschermfleeze of zo over te gooien. Ik denk overigens dat zelfs wat lichte vorst voor dit ras tijdens de bloei nog meevalt. Bij mij heb ik sinds 4 jaar vruchten en de bloei is erg vroeg...prachtig!!...maar een van de eersten. Ik zit kort bij zee, maar blijkbaar is Robijn minder vrostgevoelig dan diverse andere fruit....dat staat niet in boekjes, maar is tot hier wat ik waarneem. 

 

Ik heb overigens besloten om mijn Robijnboompje een paar keer te enten om er wat meer van te planten omdat het zo vroeg fraai is.....opbrengst is wat bijzaak, maar wel leuk. 

 


In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het kraken gaat niet AL te moeilijk vind ik. Volgens mij weinig verschil met een amandel uit zo'n gemengde zak uit de winkel? Een stuk harder dan een walnoot natuurlijk. 

 

De nootjes zelf zijn vrij klein, al ligt dat bij ons misschien ook aan onze zandgrond en dus af en toe wat drogere maanden? Hier zie ik wel heel iets krul in de blaadjes elk jaar. Niet genoeg om problemen te geven. De bomen groeien enorm en geven al snel oogst. Ik heb er 2 staan die we fors terug gaan zagen dit jaar, en een nieuwe uitgeplant die meer ruimte krijgt en waar we de noten dan makkelijker kunnen rapen. Die andere 2 staan in een groeiend bosje en dat maakt rapen niet handig. Die gaan we vooral houden voor hun mooie bloesem :thumbup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

We hebben hier de Robijn ook staan en dit is een zeer gezonde mooie boom die uitbundig bloeit maar ook uitbundig draagt.

Smaak is juist intens amandel, en inderdaad zijn de geïmporteerde veel vlakker van smaak.

Het openen? 

wij doen het niet met een notenkraker maar met een waterpomptang die we zo zetten dat de schaal incl pit niet kapot geknepen word maar mooi heel uit de harde schaal komt. in een korte tijd heb je zo een handje gekraakt op deze manier.

 

het filmpje hieronder is van een Robijn, mooie overvloed :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=JxA8imDNHGs


Create your own edible landscape http://www.eetbaargoed.nl (Bijzondere eetbare fruitstruiken e.d.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

De productiviteit van Robijn is wel matig. Veel krakig en weinig noten. Ze zijn wel heel lekker. Ze zijn ook moeilijk te kraken. Bijna ieder jaar heb je wel noten. 

Edited by permanatuurtuin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...