Jump to content

Prei 2021


rorror
 Share

Recommended Posts

Dit jaar geen prei en uien, de preimineervlieg moet eerst weg (als dat ooit al gaat lukken). Zaaien onder vliesdoek is vorig jaar geen succes geworden, maar dat kwam meer ook de droogte. Jammer, misschien dat ik volgend jaar weer prei ga proberen.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De preien zijn vandaag voorgezaaid!

 

Aangezien ik vorigjaar voor het eerst prei hebt gezaaid en heb laten volgroeien in emmers. Ik vond de dikte redelijk, maar de witte schacht wat kort. Desondanks dat ik ze zo diep mogenlijk in de emmer had gepoot.

 

Nu een youtube aflevering gezien waar de volgende afbeeldingen uitkomen.  

 

Planten prei in emmer:

475764137_prei0.png.eba078940f61e384e7e819041309e56a.png

 

transparante flessen er om heen.

1077843161_prei1.png.4c47141cb30e3dfcccd69feeea840061.png

Zodra ze boven het transparante plestic uitkomen. Dan gaat er iets voor wat niet licht doorlatend is. Zoals hieronder te zien is.

905174548_prei1.1.png.d2f84a1c743c576b2776b2e5a7fdfd9a.png

En zo laat je ze staan, totdat je ze kan oogsten.

760908655_prei2.thumb.png.b4dcd24accebad580ef28adfc95483ee.png

Mooie lange witte schachten als resultaat.   Vraag mij dus af of mensen deze techniek wel eens gebruikt hebben?

1498086544_prei3.thumb.png.8a8617f45a3e2ac0b6f560a7b3f47ce8.png

 

Eind resultaat van de 4preien te zien in het einde van deze aflevering:

 

 

Of 10 in een emmer, met wc rolletjes (voorbeeld)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tja je kan het testen. Genoeg water blijven geven maar niet teveel anders gaan ze rotten. Mijn soort teelt is het niet, te experimenteel zeg maar.Ik ga het aankomende jaar geen prei telen, ik werd vorig jaar naar van de preimineervlieg. Zoveel!  Het jaar ervoor had ik de preien onder net en toen heel veel woelmuis daar die bleken plots prei te lusten. Het jaar daarvoor weer veel mineervlieg. . Nu maar alleen olifantenknoflook geplant voor prei en verder een fikse bos oerprei, daar oogst ik nu af en toe van en die ga ik weer verder zal gaan uitplanten later in het jaar.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Tijdje geleden was er een item in BinnensteBuiten. Een teler liet zijn prei in piepschuim drijvers op water groeien. Op de drijver stond een pvc buis die er voor zorgde dat er een lange witte steel groeide.

Nooit meer zand in de prei. 

Bijzondere teeltwijze.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tsjonge @rorror dat zijn mooie preien - maar naar mijn idee meer iets voor kleine hoeveelheden of een wedstrijd.

Om in de zomer al wat prei te oogsten zaai ik binnen altijd herfstpreien tussen kerst en de jaarwisseling. De eerste groene lusjes kwamen gisteren net kijken. Daarvan plant ik er 15-20 uit.

Voor wintergebruik zaai ik rond 1 april blauwgroene winterpreien. Daarvan worden er ongeveer 100 uitgeplant. Ze worden de laatste jaren meteen afgedekt met vlies tegen de preimineervlieg en dat blijft liggen tot eind november. Nog nooit zulke schone preien gehad.  

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@vicky Ik heb helaas geen moestuin, dus ik kweek deze in potten en bakken! Dus voor mij is dit wel een ideale manier om te proberen mooiere preien te kweken!

@Flup Misschien hebben we dit jaar wel meer vorst, waardoor de preimeiniervlieg wel dood vriest. Misschien toch maar gewoon weer proberen?

Link to comment
Share on other sites

Per plant @rorror krijg je zo te zien twee keer zo veel lekkers, dan wanneer je preien in de volle grond zet. Goeie optie die je aandraagt 🤗

 

De poppen van de preimineervlieg overleven hier elke vorstperiode. Mijn buurman, die zijn planten niet afschermt, en die elk jaar weer last heeft van de PMV, gooit de aangetaste plantendelen inclusief poppen op de composthoop, of hij verspreidt ze over de tuin, als mulch. Gegarandeerd nieuwe PMV in het volgende seizoen. Dus ik blijf de planten afdekken tot eind november. Tot dusver met succes - sterker nog: ik ga prei overhouden omdat ik minder moet weggooien.

 

En ja dat is treurig @appelvrouw, dat je er alles aan doet om de PMV te voorkomen, en dan gaan de woelmuizen aan de haal met je preien.

 

Overigens @rorror, ik ben niet @vicky die zich hier in 2012 registreerde, en die nooit een bericht plaatste, maar @Vinky. Geeft niet. Ik geniet en leer steeds weer van wat je hier schrijft. 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@rorror Heb voor dit jaar geen prei ingepland. Wel veel te veel andere groente, dus heb nu al een ernstig tekort aan moestuin. Heb al wat bedacht om meer moestuin in mijn tuin te krijgen, maar zelfs dan is er geen ruimte voor de prei. Komt wel weer.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Interessant topic. Prei wordt ten huize y-cam graag gegeten dus ik zet er elk jaar een 180-tal zodat we met winterprei toch toekomen tot in maart. De winterprei plant ik uit begin/midden juli, op het bed waar de vroege aardappelen stonden. Ik dek onmiddellijk af met gaas want veel last van de preimineervlieg. Vorige jaren ook last van roest, maar dat is dit jaar geen issue geweest. 

 

Ik lees hier dat een aantal mensen begin januari al prei heeft gezaaid. Is dat dan voor zomerprei? Zomerprei heb ik nog niet gedaan, maar dit jaar ga ik dat wel eens proberen (multisown). 

Link to comment
Share on other sites

Dat doe ik ook @y-cam, winterprei uitplanten waar de vroege aardappels stonden, meestal in de eerste helft van juli. En vlies er over, tegen de PMV- geen gaas. Die afdekking gebruik ik nu twee jaar en de ervaring tot nu is dat er juist minder roest optreedt dan in de jaren zonder afdekking. Kan toeval zijn.

 

Wat ik heb gezaaid eind december is blauwgroene herfstprei, maar ik gebruik het als zomerprei, om inderdaad in de zomer maar ook in de vroege herfst te oogsten. Dat levert mooi lange en vrij slanke preien op. In het verleden heb ik ook wel echte zomerpreien geplant, Zwitserse reuzen, maar daar was ik niet tevreden over. Ik weet niet eens meer waarom, waarschijnlijk te snelle groei en bloei. 

 

Als je ruimte, tijd en geld hebt @y-cam om te experimenteren met zomer & herfstprei, doe dat dan vooral. Je komt er snel achter wat je het meest bevalt.

Succes 👍

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@Vinky, bedankt voor de info! Ik ga op zoek naar zaad van blauwgroene herfstprei. Ik ga ze voorzaaien in een cellenplaat gevuld met compost, enkele zaadjes per cel, en ze dan uitplanten waar ik er op dat moment plaats voor heb. 

 

Ik heb één bed afgedekt met gaas, maar ook één met vlies, maar die preien ben ik nog niet aan het consumeren. Ik ga straks eens zien of er een verschil is met betrekking tot de PMV.

Edited by y-cam
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...