Jump to content

Appelboom gesteltak snoeien


Patrick68
 Share

Recommended Posts

Beste forumleden,

 

Zodra de vorst is verdwenen, wil ik mijn Elstar snoeien. Nu is het afgelopen jaar een gesteltak hard gesnoeid. Toen er appels aan hingen, boog de tak helemaal door. Aan het eind van de tak zitten inmiddels veel vertakkingen. Waar kan ik deze gesteltak het beste snoeien? Zie de foto's voor de bewuste tak.

 

Bedankt voor de reacties.

20201016_182617.jpg

20210127_165924.jpg

20210203_170301.jpg

20210203_170316.jpg

Edited by Patrick68
extra foto's toegevoegd
Link to comment
Share on other sites

De eerste vraag die in mij op komt is: waarom zou je hem willen snoeien?

Ik zie 1 zijtak met wat hele kleine vertakkingen er aan.

Zelf zou ik daar dit jaar niets aan snoeien. Volgend jaar zijn de takken weer wat dikker en kun je beter bepalen welke takken goed zijn ontwikkeld, welke te veel zijn, enz.

Link to comment
Share on other sites

Kan er weinig over zeggen omdat de foto niet de hele boom laat zien. Wat wil je voor een vorm bereiken? Een struik (die wordt het nu en een rare en scheve vorm. ) of een laag boompje?? Moet ie een vlakke, geleide, vorm krijgen of mag ze ook naar voren takken maken?

 

Ik snap niet wat je schrijft over de gesteltak, of bedoel je de stam in het midden???? Want ik zie meerdere gesteltakken (in wording). 

 

Door te snoeien bepaal je NIET wat wegvalt, maar bepaal je vooral waar en hoe de boom (harder) zal gaan verder groeien. In ieder geval zal de tak links (veel dikker) nu veel harder gaan groeien dan de middentak, waardoor je een scheve en vreemde vorm krijgt. Ik neig er toe (maar heb onvoldoende overzicht met deze foto! Dus voorbehoud) om helemaal opnieuw te beginnen met het vormen van dit boompje. Normaal ben ik zeer terughoudend met snoeien omdat men meer bederft vaak, dan verbetert. Ik heb het vermoeden dat je door de stam in te korten om (veel te vroeg, want het boompje was er nog niet sterk genoeg voor) snel oogst te hebben, niet zo slim hebt gedaan. Normaal had je het fruit gewoon moeten verwijderen. Ik denk dat je moet kiezen tussen de middelste en linkse tak als midden van de boom. De beste vorm krijg je door de middelste te kiezen (en de linkse bijna geheel te verwijderen op een sterke knop naar buiten na, die dan weer tot een zeer lage zijtak uit kan lopen. Je kunt ook kiezen om geleidelijk een hogere stam te vormen en tot de gewenste kroonhoogte, geleidelijk (!!!) zijtakken te verwijderen. Dan krijg je een (laag) boompje. Ook kun je een leivorm maken waardoor het boompje vlak tegen de schutting blijft....maar dan is een goede snoei specialistenwerk. Zou ik deskundige hulp voor willen adviseren.  

6 uren geleden, harms1 zei:

wacht niet tot de vorst over is, maar doe dat nu meteen, wel bij droog weer.

Waarom zo snel mogelijk, Harm?????? Kan daar geen goede reden voor bedenken. Even wachten geeft minder groeireactie. Begin maart is beter dan. 

 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Allen,

 

Bedankt voor jullie reacties. De appelboom staat nu vier jaar in onze tuin en is destijds als laagstam-boompje bij een kweker in Boskoop gekocht. Het eerste jaar gaf de boom geen appels. Jaar twee kwamen er ongeveer negen appels aan de boom en afgelopen zomer een stuk of zeven. Vorige winter (eind februari 2020) heb ik het boompje voor het eerst een beetje gesnoeid. Voornamelijk de recht omhoog groeiende takken en naar binnen groeiende takken verwijderd.

 

Ik heb wat foto's toegevoegd waarop de gehele boom is te zien. Ik heb de eerste twee jaar geprobeerd om de buitenste twee gesteltakken met gewichtjes iets horizontaler te laten groeien. Rechts is dat beter gelukt dan aan de linkerkant :).

 

Het is inderdaad niet echt een symetrisch boompje. Mijn vraag ging met name om de horizontale gesteltak aan de rechterzijde. Is het verstandig die iets in te korten zodat deze de appels gemakkelijker kan dragen? En is het -kijkend naar de reactie van weknow- ook slim om een van de twee dikkere horizintake takken uit te kiezen als hoofdtak/stam? Zo ja op welke hoogte kan ik dan het beste de overgebleven (in vermoed de) dikke linkertak afzagen met als doel dat er vanuit een naar buiten staande knop een nieuwe horizontale gesteltak ontstaat naar links groeiend?

 

Alvast weer bedankt voor de aanvullende reacties op mijn vragen.

Link to comment
Share on other sites

Aha...deze foto's geven een heel ander beeld. Rechtse tak ca. 30% inkorten op een oog dat naar buiten staat. Kun je nu doen....gaat de boom meer in evenwicht brengen. 

 

Het gaat bij vorm niet alleen om het symmetrische maar ook om een balans waardoor ze niet scheef gaat groeien (en daarmee problemen geven). Daarom  advies om in juli/augustus de dikkere en grotere tak links bijna weg te snoeien tot aan de vertakking en het vlakkere gedeelte aan te houden daarvan. Nu is ze sterker dan de harttak, die essentieel is en de groeileiding moet nemen....die heeft nu geen kans. Daarmee heb je dan een gestel van een harttak en links en rechts een zijtak (evt. wat uitbuigen naar een 45 a 60 graden) waaraan dan vruchthout kan komen. Daarmee blijft de boom ook vrij vlak. Door deze 2 handelingen: Kleine takje rechts nu snoeien en veel te sterke links in de zomer een nieuwe start geven komt de boom binnen 2 jaar in een mooiere balans. 

Edited by weknow
  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Veel beter deze foto's!

Als stamverlenging zou ik de middelste tak gebruiken. De andere twee takken zijn onder een zeer steile hoek ingeplant, het zijn eigenlijk concurrenten van de stam. Door de veel te vroege vruchtdracht zijn ze wel uitgebogen, maar de implanthoek is veel te steil. Deze twee takken zou ik op kroonsnede snoeien, dus een stompje laten staan van ongeveer een centimeter. De nevenknopjes aan de basis van dit stompje zullen mooi horizontaal uitlopen en hiervan kun je mooie leggers maken. 

In de toekomst zou ik wel bloemdunning en vruchtdunning uitvoeren, want zo krijg je een kwarrend boompje zonder gezonde groei.

 

Link to comment
Share on other sites

@weknow en tielse flipje bedankt voor het leerzame advies. Op basis van de reacties heb ik op bijgesloten foto aangegeven waar ik dan zou moeten snoeien. weknow is rood en tielse flipje is blauw. Klopt dit?

 

Wat is de reden dat ik pas in de zomer het beste de dikke linkertak kan snoeien? De kans is dat er dan appels aan hangen die door de snoei verloren gaan. Wat is het nadeel als ik deze tak ook nu inkort?

 

En ga ik nu voor rood, of blauw..? :)

 

Bedankt weer voor de reactie.

Boom met aanduiding snoei takken.jpg

Link to comment
Share on other sites

En dat hangt er van af wat je doel met het boompje is. Horizontale gesteltakken of niet.. Een streng vormboompje of wat losser. Persoonlijk hou ik van heel strak, zeker op deze standplaats. 

Het is tenslotte geen hoogstam, waarbij je wat meer vrijheid kunt geven.

 

De bedoeling van deze oefening is een evenwicht tussen groei en vruchtdracht op de wat langere termijn. Bloemdunning en vruchtdunning uitvoeren. Het boompje kan nog niet veel vruchten dragen, het is nog veel te klein! Eind maart/begin april snoeien is ook prima.

Link to comment
Share on other sites

9 uren geleden, Patrick68 zei:

Wat is de reden dat ik pas in de zomer het beste de dikke linkertak kan snoeien?

Staat al uitgelegd in mijn reactie. Zomersnoei geeft weinig groeireactie (dat wat je snoeit veel sterker gaat hergroeien, want dat is het effect vaak van snoeien, terwijl mensen denken dat ze iets weghalen, zorgen ze ervoor dat het veel sterker teruggroeit!) Sterke hergroei van die omhoog groeiende tak (en dat worden dan waterloten!!) wil je hier juist niet. Wintersnoei geeft meer hergroei en hoe vroeger in de winter je snoeit, hoe sterker die hergroei is. Sowieso vruchten nog even weghalen, best meteen.....deze boom is nog niet toe aan echt volledig dragen...precies de fout die je maakte en die tot een wegknip leidde die voor de verdere ontwikkeling van dit boompje niet de beste keuze was. 😉

 

9 uren geleden, Patrick68 zei:

En ga ik nu voor rood, of blauw..? 

Dat is aan jou. Beide kunnen en zijn niet totaal anders. Die van Flipje is nog sterker een "overnieuw beginnen". Zoveel snoeiers, zoveel verschillende keuzes.......(verschillende architecten ontwerpen ook verschillende huizen, maar als ze weten wat ze doen zijn dat verschillende huizen met kwaliteit....)...en dat is geen probleem, Flipje geeft al aan dat hij iemand is die precies wil bepalen hoe een boom groeit...hij houdt van strak.... Ik ben daarin wat losser, speel mee met wat een boom zelf ook wil en doet. Ben sowieso terughoudend met snoeien, onder andere omdat het  overdreven belangrijk wordt gevonden veelal en tot onnatuurlijke en erg kunstmatige (mis-)vormingen leidt. Bovendien heb ik zoveel grond en bomen te onderhouden dat ik  geen tijd heb om super-intensief met snoeien bezig te zijn....het moet zich grotendeels zelf bedruipen en zijn gang kunnen gaan...daarop is wat ik wel doe (snoei bijvoorbeeld) vooral gericht.   Ik ben ervan uitgegaan dat je een vlakke boom wilt met lage zijtakken die dragen. Flipje heeft het over een boom die dan een veel langere stam krijgt doordat je de zijtakken weghaalt en pas hoger op de stam gaat vertakken. Welke hoogte? Dat bepaal jij. (Dit beschreef ik ook al in mijn eerdere reactie!!) Het is dus geen kwestie van goed of fout, maar de keuze van jou wat je met het boompje wilt en hoe je ermee om wilt gaan. Je kunt nu die keuze beter maken. 

 

Mocht je de rechtertak deels wegsnoeien, doe dat dan zo dat de laatste knop naar rechts is. Daardoor gaat de de scheut die daar het meeste gaat groeien vanzelf weer een tamelijk vlakke (en daardoor makkelijk dragende) stand krijgen. Bovendien zal de draagkracht van die tak ook beter worden. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...