Jump to content

droogtebestendig gras, soort?


hebeentuin
 Share

Recommended Posts

Beste lezer,

 

Samen met een paar foto's van mijn gazon heb ik bij een tuincentrum gevraagd om advies voor het soort gras. Inzaaigras was het advies, wat voor gras dat was wisten ze niet... Tsja.

 

Mijn vraag aan jullie is of jullie mij wel een onderbouwd advies kunnen geven. Wellicht zelfs gewoon een product. Mijn gazon ligt tot een uurtje of 3 in de zon, daarna trekt de schaduw er snel overheen. Mijn gazon zit vol mos dat ik eruit ga halen. Ik wil ook een pH meting doen en vervolgens zeer waarschijnlijk kalk toevoegen. Ik heb een deel van het gazon geëgaliseerd waardoor het opnieuw ingezaaid moet worden. En ik wil graag droogtebestendig gras omdat ik, als het eenmaal volgroeid is, niet de hele zomer ga staan sproeien. Ik had een doos van de Aldi met 70%  rietzwenkgras maar dit kan ik niet meer vinden.

 

Als jullie advies hebben dan zou ik dat fijn vinden. dankje

 

20210223_111635.jpg

 

20210223_111624.jpg

Link to comment
Share on other sites

Barenbrug heeft de Water Saver. Het zijn wel dure zaden van Barenbrug. Ik wilde de water saver zelf ook kopen maar ik kon geen kleine verpakking vinden. Ik heb nu maar de Mow Saver gekocht, die niet zo hard groeit en ook redelijk tegen droogte kan. Maar ik moet nog egaliseren en zaaien, dus kan er verder nog niets over zeggen.

Edited by fre3ke
Link to comment
Share on other sites

Bij een gazon waar veel mos in zit groeit het mos dus harder dan het gras (logica). Je kunt het beste zorgen dat wanneer je het mos eruit hebt dat het gras vervolgens wel optimaal groeit dmv voeden. Dat begint bij je grond en meten is goed, maar het is ook vooral van belang om na te gaan wat voor soort grond je hebt om te weten wat je moet doen. Ik heb een tuin op het zuiden, hele dag zon, maar geheel op klapzand. Voordat ik het gazon inzaaide heb ik dan ook eerst veel organische stof ingewerkt in de vorm van molmmest. Daarop ingezaaid en het ligt er nu mooier bij dan de gelegde graszoden van de buren waar gele stukken in zitten en waar veel mos in groeit. Daarnaast laat ik het afgemaaide gras ook altijd liggen. Dit is ook organische stof waar de zandgrond echt veel baat bij heeft. Ik heb DCM Speel- & sportgazon ingezaaid vanwege voetballende mannen.

Link to comment
Share on other sites

Bedankt Liekie en Freke

 

Idealiter ploeg ik alles om en begin ik opnieuw maar dat gaat hem helaas niet worden, ik moet het doen met zoals het er nu bij ligt. Verticuteren brengt ook lucht in de bodem toch? En dan kalk er over strooien en de eerste maanden het gras goed bewateren. Dat is dan denk ik het maximale dat ik kan doen. En dus een geschikte grassoort zoeken. Daarbij ga ik er vanuit dat ik jaarlijks mijn gazon moet verticuteren. Mijn buren hebben er in ieder geval geen vertrouwen in haha.

Wat voor grondsoort wij hebben weet ik niet. Ik weet alleen dat het zandgrond is, we wonen in Rolde, kop van Drenthe. Het is wel zwarte aarde en het droogt vrij snel. op 90 cm ligt de leem. of wat het dan ook maar is, de gele oergrond.

 

Ik heb jullie suggesties bekeken hoor, ik zal nog een paar andere dozen bekijken op inhoud en dan gewoon een keuze maken. Is er verder nog iets waar ik nog aan kan denken?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Je kunt in april je gras  grondig "ontmossen "met een verticuteermachine ( verkrijgbaar /te huur bij loonbedrijven tuinspecialisten etc ) .  nieuw graszaad inzaaien  en  kunstmest erover  . Verder goed sproeien  , helemaal droogtebestendig gras bestaat niet  , en van een 100% mos vrij gazon droom ik ook al jaaren .
Ach en weet je mannen met  smerige knieën en broeken , en een big smile op  het gezicht zijn me meer waard dan een  gazonnetje dat zo piekfijn is dat de kinderen er niet op mogen spelen 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Verticuteren met zo'n machine brengt geen lucht in de bodem, het verwijdert oude graswortels uit de toplaag en snijdt wortels door. Je verwijdert inderdaad ook mos, maar je voorkomt vooral dat het snel terugkomt. Ik denk dat oude graswortels de groei van nieuw gras belemmeren, en ook een voedingsbodem zijn voor mos, en daarom af en toe doorgesneden en verwijderd moeten worden. Je verjongt het gras dus.

 

Het eerste jaar dat ik mijn tuin had, zat het gazon vol mos. Ik heb een goedkope verticuteermachine gekocht bij Lidl in de aanbieding. Ik had de tanden op de verkeerde stand, ben drie keer kruislings eroverheen gegaan en bijna mijn hele gazon was toen weg. Maar het herstelde toch. Ik had ook 20 liter brandnetelgier gemaakt en in de regenton gemengd, en toen met een dompelpomp over het vernielde gazon gesproeid. Twee maanden later vroeg de buurvrouw hoe het kwam dat het gras bij mij zoveel groener was dan bij haar (haha, maar is echt waar). Het was inderdaad geweldig mooi groen. Dus 1e tip: verticuteer in het voorjaar, en 2e tip: maak brandnetelgier en sproei dat over het geverticuteerde gras, als je geen bezwaar hebt tegen een gierlucht voor een dagje. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

een verticuteermachine heeft toch altijd ook naalden? bij sommige apparaten lees ik enkel over messen en staan er geen foto's bij van de onderkant, vandaar mijn vraag.

 

Er is een eenvoudig model van Wolf-Garten voor 100 euro die ook nog eens bij de plaatselijke bouwmarkt staat. Dat lijkt me prima. Maar hier staat niets over naalden bij. Helaas is het voor de producten bij de LIDL en ALDI altijd maar afwachten wanneer er daar iets komt.

Link to comment
Share on other sites

Bij mij zit een rol met messen (zijn niet echt scherp, het is staal van een paar millimeter dik) en een rol met naalden. Met die laatste zou je inderdaad lucht in de bodem moeten kunnen brengen. Maar ik heb dat geprobeerd en het werkt bij mij niet. Omdat de rol draait, prikken de naalden niet. Ze trekken wel het gras uit de grond, als een soort staalborstel. Ik weet niet of het bijzonder is dat bij mijn apparaat allebei die rollen zitten, maar per saldo maakt het dus weinig uit, vind ik, omdat ik de naalden zelf niet gebruik. 

Link to comment
Share on other sites

Een collega moestuinder gebruikte altijd het zevenstappenplan van ecostyle.

De tuin lag er altijd fris groen bij en bij ernstige droogte sproeide hij de tuin.

Nooit geen gele plekken in het gras gezien.

Link to comment
Share on other sites

Fre3ke , je hebt gelijk  brandnetelgier is heel stikstof rijk , dat is heel belangrijk. Laat je niet  verleiden tot  aankoop van  goedkoop gereedschap of machinerie  voor je tuin . Als er iets mis gaat  kun je bij de Lidl niet  vragen hoe het zit hoe je het moet oplossen . Je kunt beter een bij de Welkoop of ander  tuingereedschapwinkel kopen .

Dan weet je zeker dat je iets goeds koopt en service krijgt . Dat is het geld wel waard . Bij ons kun je een  verticuteermachine huren , incl benzine  dat kan ook zo zullen er  wel meer bedrijven zijn bij jou in de buurt . 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ik heb Extenso van Advanta (https://www.advantaseeds.nl/extenso) gebruikt. Weinig aanbieders, als je geen hovenier ofzo bent en dus enkel een zak (15Kg)of zakje (5kg) wilt kopen. Ik betaalde bij goedkoopste aanbieder maar liefst 40% extra voor verzenden.

 

Inmiddels is het halve gazon weer kapot van de Engerlingen en daarna mos (wederom Erny's Klaagtopic tijd;-)).

 

Dus echt droogte ervaring heb ik er niet mee opgedaan

 

Aldi schaduw graszaad heb ik ook gehad in twee varianten, ook niet geweldig.

 

Ik kreeg toen het volgende antwoord van de vertegenwoordiger van Advanta.

 

Quote

Het mengsel EXTENSO is inderdaad schaduwtolerant en geschikt voor extensief beheerde terreinen.

 

Eveneens schaduwtolerant zijn de mengsels RAVOT (speelgazon) en TREDVAST (siergazon). Deze zijn eveneens behandeld met de prestatie-verhogende zaadcoating Headstart GOLD en beiden zijn ook verkrijgbaar in 5 kg verpakkingen.

 

De keuze tussen een van deze mengsels wordt mede bepaald door de mate van betreding die u op het door u aan te leggen gazon verwacht.

 

Voor doorzaai adviseren wij 150 kg per hectare, oftewel 15 gram per m². Voor inzaai geldt 250 kg per hectare.

 

Link to comment
Share on other sites

Klopt het dat je met het verticuteren geen mos uit je gazon krijgt? Ik trek enkel strepen door het gazon en haal er een hoop gras af. Maar mos, totaal niet.

 

Nadat ik er twee keer overheen ben gegaan ben ik maar gaan harken om de mos er handmatig uit te trekken. Dat lukt dan wel maar dat is wel een hoop werk. Hier had ik juist die machine voor gekocht.

 

Doe ik iets niet goed?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

nee Hebeentuin u doet niets verkeerd, dat is juist de bedoeling van een verticuteermachine dat u het los gekomen mos weg harkt zodat  de grond te zien is die u weer  kunt inzaaien met gras  (zucht ) 

 

Link to comment
Share on other sites

En wat als je nu eens ijzersulfaat oplost in water en daar je gazon mee besproeid? Ik lees dat het mos er binnen drie dagen dood van gaat en dat je het er dan zo af harkt. Maar als het zo makkelijk is, waarom doet niet iedereen dat?

Link to comment
Share on other sites

Vermoedelijk omdat mos maar een symptoom is. Het gras gaat niet dood door het mos, maar het mos groeit omdat het gras niet gezond is. 

Edited by fre3ke
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Op 13-3-2021 om 19:02, hebeentuin zei:

ijzersulfaat

Nee hoor sterft hoogstens deels af en je verticuteerd gras weg, mos blijft zitten. Maar chemische oplossing was voor mos op verharding, daar zal FE roest geven. Kun je alsnog de asfaltcentrale bellen.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Nog een aanvullende vraag want ik ben reeds een stuk verder.

 

Ik heb de helft van mijn gazon eindeloos staan harken en daar is het mos nu grotendeels uit.

 

Nu heb ik alsnog ijzersulfaat opgelost in water en over mijn gazon gesproeid. Ik begrijp het probleem niet want het is ook voeding voor gras.

 

Nu is mijn bedoeling na 24 uur te verticuteren en daarna alles met de hark schoonmaken, dit gaat hopelijk veel sneller.

 

Mijn PH van het gazon is 5.

 

Ik heb hier een aantal zakken kalk en ik heb graszaad. Volgens mij kan ik na het verticuteren en het verwijderen van het mos gewoon direct zaaien en na twee weken de kalk erover gooien. Heb ik het zo goed?

 

In mei wil ik dan nog brandnetelgier maken.

Edited by hebeentuin
Link to comment
Share on other sites

Ik denk niet dat dat werkt. Over twee weken is het gras aan het kiemen en ga je ineens een basisch milieu creëeren in de toplaag door kalk te strooien. De kalk lost langzaam op en zakt in de bodem waar het zijn ontzurende werking heeft. Maar je graszaad is dan misschien al overleden.  

 

Dus eerst kalk strooien in een periode met regen op komst, twee weken wachten en dan graszaad. Zeg ik voor de vuist weg, ik denk dat je dit wel kunt googlen.

 

Ook de overdaad aan ijzer die je nu in de toplaag hebt gecreërd is wellicht niet gezond voor graszaad, vooral in samenhang met het zure milieu. Maar dat zou je moeten googlen. IJzer is geen voeding maar een sporenelement. Tuinders die bodemwater oppompen in droge zomers, lopen het risico hun gewas te beschadigen door het hoge ijzergehalte. Denk dus niet te licht over ijzer. 

Edited by fre3ke
Link to comment
Share on other sites

Is dit geen utopie van heel veel gazon eigenaars ? Zeker met droge zomers?

 

We willen een mooi groen gazon zonder andere gewassen en mos tussen . Daarvoor geven we het gazon meststoffen dat het gazon hard groeit en mos en andere gewassen minder kans krijgen om zich te vestigen in ons gazon . 

 

Maar voor deze snellere groei heeft het gras ook meer water nodig om groen te blijven in drogere periodes .

 

Micro klavers zou een oplossing kunnen zijn deze zet meer in breedte uit waardoor mos minder kans krijgt haal voedsel uit de lucht waardoor er minder moet gestrooid worden tragere groei dus minder water nodig. Zou ook gebruikt worden voor sportvelden . 

 

Hoe zie je dat zaaien ? Het graszaad over overblijvend gras strooien (zaaien ) en dan ?

-Eten voor de vogels en zo. 

-Als het wat harder regent kans dat gras zaad samen spoelt op sommige plaatsen (meestal tegen gras dat er nog staat ) en ander geen graszaad meer .

 

Je kun hier en daar machine huren om gras in te zaaien in gazon ,deze zaai het zaad iets onder de grond .

Waar ik de voorkeur zou aan geven is is het graszaad zaaien en dan afdekken door er enkele mm compost over te strooien zodat het zaad afgedekt is en meteen voeding voor het gazon .Het overgebleven gras heeft geen problemen door deze compost laag te groeien .

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Veldbeemd, poa pratensis, kwam ik tegen als oersterk en vernettend, volgens de website van Barenburg is het diepwortelend en daarmee droogte bestendig

Quote

Het blad van veldbeemd is breed, stug en dus stevig. De stevigheid van veldbeemd wordt gevormd door de ondergrondse uitlopers (rhizomen). Deze uitlopers zorgen voor een stabiele toplaag en het gras wordt daardoor niet snel weggeslagen op geschopt. Omdat het naast de uitlopers ook een diepe beworteling heeft, is het erg droogtetolerant. Veldbeemd is wintervast doordat het groeipunt zich dichtbij de grond bevindt en door het feit dat de spruiten en het blad van de meeste veldbeemdrassen kort bij de grond groeien. Vorst krijgt zo minder grip op veldbeemd. 

 

Dit zijn een aantal zeer positieve punten van veldbeemd. Het grootste knelpunt blijft echter de trage kieming die ervoor zorgt dat het aandeel veldbeemd in een grasmat vaak zeer laag blijft. Een ander probleem is de grote kans op Drechslera poae (bladvlekkenziekte).

 

Aldi had onlangs een handstrooier op accu in de aanbieding voor twintig euro. Anderhalve week geleden zag ik er nog eentje liggen,in de lokale vestiging.

Link to comment
Share on other sites

Op 13-3-2021 om 19:02, hebeentuin zei:

En wat als je nu eens ijzersulfaat oplost in water en daar je gazon mee besproeid? Ik lees dat het mos er binnen drie dagen dood van gaat en dat je het er dan zo af harkt. Maar als het zo makkelijk is, waarom doet niet iedereen dat?

Omdat het niet zo makkelijk is.

 

Wat betreft de minerale bron brandnetel. en groen gras. Geloof ik graag. Ik kan helaas die video reportages niet meer vinden op youtube van die oude man die geen riool had en al zijn urine opving en over zijn gras sprinkelt, werd het ook zo weelderig en groen van. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...