Jump to content

Kippenkuikens houden


diesel4666
 Share

Recommended Posts

Onze 2 legkippen zijn "versleten". Eentje legt al een heel jaar niet meer en de ander zelfs al 2 jaar. Ze zijn wel wat jaartjes oud. We hebben een wei gevonden waar ze van hun oude dag mogen genieten. Nu willen we dus 2 nieuwe legkippen in onze tuin. 

Vroeger kochten we dan gewoon jonge legkippen, maar de kinderen zitten al langer te zeuren over kuikens. En het zou ook fijn zijn moesten we ze wat meer handtam kunnen maken dan onze vorige.

 

Nooit eerder kuikens grootgebracht. Ik begrijp dat ik ze de eerste +/-8 weken binnen moet houden. Een warmtelamp kan ik wel ergens lenen. Een ondiep drankbakje en kuikenmeel zullen we nog aanschaffen.

 

Vanaf welke leeftijd kun je kuikens kopen?

Zijn er nog zaken waar ik rekening mee moet houden? Zijn er vaccinaties nodig? (nog nooit met een kip naar de dierenarts geweest)

Edited by diesel4666
Link to comment
Share on other sites

Kuikens kun je vanaf dag 1 kopen, dat is maar net wat je zelf wilt. Persoonlijk zo ik proberen ze vanaf ongeveer een week te krijgen, dan zijn de zwakkere exemplaren er wel uit.

 

En inderdaad de eerste weken tochtvrij en warm genoeg houden. Mijn kuikens zitten dan in een bak in de schuur met een warmtelamp of wamteplaat in de bak. 

Vaccinaties heb ik zelf nog nooit gedaan bij mijn kuikens maar dit is wel een optie, in mijn ogen niet nodig maar kan wel. 

 

Mocht je geen gesekste kuikens kunnen kopen let er dan op dat je er meer koopt dan dat je er wilt houden uiteindelijk want 50% van de kuikens zijn haantjes. En dan moet je natuurlijk ook die haantjes nog ergens kwijt kunnen. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@diesel4666 

Ik heb het eerste keer dat ik starte met kuikens best wel pech gehad met de aankoop van krielkuikens. Ik was dan wel zo slim om kuikens te kopen die 6 weken waren (niet officieel gesekst zoals met leghennen) en dan kun je meestal wel zien of het hennetjes of haantjes zijn als je er beertje kijk op hebt. Maar ik wist niet waar ik op moest letten en de verkoper vond het misschien wel leuk om mij met een aantal haantjes naar huis te sturen. Ik kon de haantjes  dan wel weer ruilen. Maar dat was ook niet handig omdat je niet zomaar jonge kuikens bij oude kuikens (of hennen ) kunt zetten.  

 

Als je piepkuikens koopt zou ik zeker 6 kuikens kopen als je er  2-3 over wilt houden. Vanwege eventuele uitval en vanwege een surplus aan haantjes. Als het rashaantjes zijn kun je ze vaak wel voor een habbekrats verkopen of weggeven aan een liefhebber. 
 

De beste tijd voor de aankoop  van piepkuikens is vanaf nu tot juli. Een warmte plaat of lamp is dan noodzakelijk.  
Voor 6 weken oude kuikens is eind april tot eind augustus de beste tijd voor ern goede start.  Een groepje kuikens kan elkaar dan goed warm houden en een lamp oid heb je dan niet meer nodig,  
 

Mijn kippen zijn niet ingeënt tegen Marek. Als je ooit kippen wil bijplaatsen of zelf kuikens wil uitbroeden is het niet handig om geënte kippen te hebben. Die kunnen dan drager zijn van Marek. 
 

Tip: neem iemand mee die iets meer weet van kuikens en koop ze bij een echte hobbyist die de boel netjes verzorgd of een betrouwbare zaak. Er zitten af en toe vervelende handelaren tussen bij aanbieders op MP. 
 


 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Informeer je goed en ga naar betrouwbare "fokkers", kuikens zijn leuk maar de vraag is of je zeker kan zijn wat het is kwa ras en geslacht?

Broedeieren en kuikens verkopen wij bewust niet meer, alleen jonge en fok kips om zeker te zijn dat de men krijgt naar wens. Ze zijn dan ook de moeilijke tijd door, gezond en wel. Men kan zien wat die koopt, daarbij verkopen we alleen aan liefhebbers en die de rassen in stand willen houden. 

Belangrijk is wat voor kips je wil, er zijn zoveel rassen en hybriden, groot en klein, welk doel kip eieren vlees of dubbel?

Die wij hebben zijn oude rassen en bloedlijnen, vlees en dubbel doel. Niet economisch maar liefhebberij, op de Poule de Bresse fok en aoc na. De Zweedse bloemenkips zijn ook vrij economisch, omdat die net als de bresse een groot deel van hun voer bijeen scharrelen. Een kindvriendelijk plezierig toverballen ras, de bresse kunnen wel eens onvriendelijke hanen hebben. 

De Jersey Giant zijn de grootste kips ter wereld (hoewel men nu al uit de kluiten gewassen anderen rassen mutanten fokt, met al hun problemen), die alles behalve economisch zijn. Veel voer scharrelen just for fun en met 2 jaar slachtrijp, dus liefhebberij. De Barbezieux zijn de grootste kips van Europa en net als de Jersey liefhebberij. Ook met 2 jaar slachtrijp hoewel eerder de gok te wagen is is onze ervaring net voor de winter. Maar scharrelen beter dan de Jersey, vooral groenvoer zijn ze gek op.

Economisch zijn hybriden, nadeel vindt ik persoonlijk dat je ze na 1 hoogstends 2 jaar kan afschrijven. De raskips gaan jaren mee, wat mijn persoonlijke wens is. De fokkips waar wij mee fokken mogen hun leven blijven, die verkocht worden bij de liefhebbers en fokker ook (anders verkopen wij ze niet).

Hybriden hebben we ook gehad en hoeveel eieren ze ook legde, nieuwe nemen we niet meer. Kips die zich niet gedragen als kips wat een beleving en ervaring.

Edited by Jane Doe
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ik vind dat heel moeilijk zeggen. Mijn chabo kip had ook een flinke kam, waardoor ik dacht dat het een haan was. maar was toch echt een dame... ik las op internet dat de Braekel hennen hun kam meer zijwaarts hebben. Bij de rechterkip lijkt dat niet het geval te zijn. Dan is het een haantje ben ik bang... het duurt sowieso nog even voor er wordt gekukelt.

Link to comment
Share on other sites

Als het een haan is, mag hij gewoon blijven. We hebben er nog ooit nog gehad, en wijzelf en de naaste buren vonden het gekraai niet erg. Deze hanen zaten steeds met maar 2 kippen. Eén keer ging dat goed, de andere keer hebben we de haan toch moeten verhuizen omdat de kippen te hard leden.
 

Maar ik zou eerst zeker willen zijn of het hier om een haan gaat. Dan kan ik bij de kweker langs gaan om nog een kip te halen van hetzelfde nest.

Link to comment
Share on other sites

Ow ja geheid een hennetje en een haantje.

Ben je van plan eens kuiks aan te houden van dit trio (er van uit gaande dat je nog een hennetje gaat halen)? Broer x zus is wel veel inteeld.

Vader x dochter wordt nog wel gedaan.

Edited by Jane Doe
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@tielse flipje toch is vader/ dochter een meer voorkomende kruising dan broer /zus. 

 

Ik weet de precieze reden hierachter ook niet meer. Dat zou ik weer eens even op moeten zoeken. Maar vader/dochter schijnt inteelt technisch minder erg te zijn dan broer/zus.

Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen maar het schijnt bij diverse diersoorten waar op bepaalde raszuiverheid en kenmerken gefokt wordt toch nog weleens te gebeuren.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...