Jump to content

Vraag over pompoen


Melodie
 Share

Recommended Posts

Beste tuinliefhebbers,

 

Ik heb vorige maand een pompoen gezaaid. De jonge plant heeft nu maar net 3 echte blaadjes. Wat ik een beetje raar vind is dat de vorming van bloem nu al aan de gang is.

De plant is nog geen 10 cm hoog. Is het normaal bij pompoen? Dit is de eerste keer van mij dat ik een pompoen plant van zaad heb geweekt. Hieronder is de foto's van de jonge plant 

 

20210316_184112.jpg

20210316_184137.jpg

Edited by Melodie
Link to comment
Share on other sites

Ik denk ook behoorlijk wat te vroeg. De bloem zou ik er nu uit halen en dan de plant zo koel (vorstvrij) en licht mogelijk zetten. Wordt wel een uitdaging denk ik. Als die plekjes al zijn ingenomen door andere planten dan zou ik deze geen prioriteit geven. Er is nog genoeg meer dan genoeg tijd voor pompoen. 

Link to comment
Share on other sites

Normaal gesproken zaai je pompoenen half april / eind april voor. Het zijn snelle groeiers en tegen de tijd dat ze in de volle grond buiten mogen worden geplant (vanaf half mei / na IJsheiligen) zijn ze dan al groter dan jouw pompoenplant nu. Van overpotten houden pompoenen niet, vandaar dat je ze dan meteen buiten plant.

 

Om jouw plant tot half mei binnen in leven te houden is een uitdaging, dat kan lukken, mits de plant in een grote bak komt te staan (voor de wortelgroei!) en heel veel licht krijgt. Qua temperatuur inderdaad heel koel (rond de 10 graden) wegzetten, zo rem je de groei namelijk. Een beetje pompoenplant heeft een paar vierkante meter ruimte nodig in de tuin. Dat de plant nu al bloemen krijgt kan ook zijn dat de plant ergens merkt dat de groeiomstandigheden niet goed zijn. Of je hebt misschien een speciale soort geplant die al heel snel bloeit, al denk ik eerder dat het het eerste is.

 

Mocht je meerdere zaden hebben, dan zou ik deze pompoen op de composthoop weggooien, hoe zonde dat ook is. Ik zaai, na al die jaren, nog steeds weleens wat te vroeg voor, maar niet zo extreem als dit. De kans dat dit straks een gezonde, krachtige pompoenplant wordt in de tuin, acht ik klein.

 

Had je graag beter nieuws gegeven, maar zulke krachtige groeiers nog 2 maanden in huis te houden is eigenlijk niet te doen.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik denk dat ik deze pompoenplant ga weg gooien. 

Over 3 weken ga ik opnieuw beginnen met zaaien. Ik hoop dat het volgende keer beter wordt. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ook ik ben denk ik te vroeg begonnen met pompoen zaaien, al is het niet zo vroeg als Melodie.

 

Mijn plantjes zien er nu zo uit als op de foto: flinke bladeren, meerdere bloemen. Ik kan ze over anderhalve week pas uitplanten, kom niet eerder bij de tuin. Wat is jullie advies: buiten in de schaduw zetten om groei te remmen? Verpotten naar een emmer? Of weggooien en nu nog opnieuw zaaien?  

IMG_20210421_093458.jpg

Mijn voedselbos onder dit topic

 

Link to comment
Share on other sites

Voor de vroege zaaiers zoals @Melodie en @muls80: probeer de planten die je hebt in leven te houden met de adviezen hierboven. Ondertussen kun je nieuwe pompoenen zaaien. Het is er nog niet te laat voor - de mijne moeten ook nog bovengronds komen. Door te experimenteren met zaaimomenten kom je er achter wat het beste moment is.

Succes 👍

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...