Jump to content

Blaadjes krullen op


nello87
 Share

Recommended Posts

Goede avond,

 

Sinds dit jaar ben ik mijn eigen groenten plantjes aan het kweken en met wat mislukkingen hier en daar daargelaten ben ik al best tevreden met het resultaat. In het begin had ik geen extra lampen waardoor er een aantal te lang en te dun zijn geworden maar een deel heb ik gelukkig toch nog kunnen redden (daar lijkt het iig op...). Er zal vast nog genoeg fout gaan dus tips zijn altijd welkom :)

 

Naar aanleiding van wat ik zie gebeuren heb ik nog een paar vragen waarbij ik benieuwd ben of iemand mij hierop het antwoord kan vertellen. Ten eerste zie ik in de avond dat de blaadjes vaak omhoog gaan (ik zie dit in verschillende mate gebeuren, soms heel sterk en soms ook minder). Is dit normaal en geeft dit aan dat de plant gaat 'slapen' en reageert die op de verminderde lichtintensiteit? Of kan het ook zijn dat het komt door teveel licht (ik gebruik lampen) en sluit het plantje zich als het ware af voor het licht door z'n bladeren dicht te vouwen? Ik heb een foto bijgevoegd om te laten zien wat ik bedoel. Je ziet het hier met name bij de jonge tomatenplanten.

 

20210401_211135.thumb.jpg.c578d0e38672651644db9ddc159d0eed.jpg

 

Ten tweede heb ik 1 tomatenplantje die alleen maar komvormige blaadjes vormt, waar kan dit mee te maken hebben? Ik heb gekeken naar te droog/te nat maar denk niet dat het m dit is. Verder lijkt het plantje ook gezond. Het gaat om het plantje onderaan.

 

20210401_211236.thumb.jpg.8cdad6dc389a8457ebb63649c3290bb6.jpg

 

Alvast bedankt,=.

 

Groet Niels 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik zou me er niet teveel zorgen over maken, teveel licht ga je niet geven te warm soms wel (als de lamp teveel warmteontwikkeling heeft en te dicht bij het bovenste blad hangt). Wat bedoel je met verminderde lichtintensiteit ? heb je een regeling op je lampen staan ? Een plant heeft ook een bepaalde tijd volledig donker nodig.  

Het aardappelblad, is dit een andere soort ? (elke soort heeft zijn eigen blad en kleur) en sommige zien er gewoon zo uit. Hoe lang staan ze al onder de lampen ? Ik zie toch mooie grote kiembladen.

 

Ik ging nog even wachten om foto van de entjes door te sturen tot ze er wat beter uitzagen maar bij deze om je het verschil in bladeren te laten zien: 

 

 

2053069494_WhatsAppImage2021-04-01at19_56_53.thumb.jpeg.ca0574003ad7c68f9b0430fed9861b4c.jpeg

 

Degene in het midden van de foto is de watermelon en heeft een aardappelblad, totaal anders dan die op de voorgrond maar volkomen normaal.

 

En te lang is geen probleem voor een tomaat, die mag je altijd terug dieper zetten, er worden nieuwe wortels gevormd op het stuk stam dat je onder de grond zet, tenzij ze natuurlijk ge-ent zijn zoals deze, dan moet de ent boven de grond blijven.

 

Edited by redzebra
Link to comment
Share on other sites

Bedankt Redzebra. Ik bedoelde er vooral mee omdat de planten dan niet meer het licht van buiten hebben omdat de zon onder is. Sowieso hebben ze vandaag natuurlijk lekker buiten gestaan en heb ik pas daarna er weer de lamp op gezet. Die lampen heb ik inderdaad een timer op staan, van 08.00u tot 22.00u dus ze krijgen ook lekker een aantal uurtjes donker. 

 

Kan zijn dat het een andere soort is ja. Ik heb een paar verschillende tomaten gezaaid en mogelijk is dit blad gewoon zo. Zo zag het er voor mij niet uit maar ik zal eens afwachten en wellicht gaan er nog meer er zoals deze uitzien. 

 

Goede tip wat betreft wat dieper planten. Ga ik zeker doen. Dit is van zaad opgekweekt dus moet geen probleem zijn. 

Link to comment
Share on other sites

Ze krullen iets omhoog vanwege de lichtintensiteit. Je ziet ook wat verkleuring op het blad wat daar op duit. Het omhoog gaan van het blad verminders de lichtval op het blad. Maakt niet heel veel uit, ze zullen wel wennen. Maar je kan bv ook de lampen 5cm hoger hangen.

  • Like 1

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...