Jump to content

pruim als leiboom?


RobO
 Share

Recommended Posts

er wordt hier rondgezongen dat opal en victoria reine pruimen niet als leiboom (2m hoog, 2 m breed) zijn te houden omdat ze naar "alle kanten" groeien

klopt dat?

zoja, zijn er wellicht soorten die wel goed geleid kunnen worden?

Link to comment
Share on other sites

Reine Victoria is een pruim die nog veel meer dan andere soorten snoei erg slecht verdraagt. Ook om die reden geen goede keuze als leiboom....want voor leiden is zeer gerichte snoei nodig.

 

Het zal met andere soorten wel kunnen op voorwaarde dat het rassen zijn met een zeer zwakke groei en ook op een sterk remmende onderstam.... Maar inderdaad een strak resultaat zul je moeilijk verkrijgen, want op elke knip reageert een pruim sterk....en je weet snoeien is NIET groei remmen, maar juist veel harder laten groeien. 😉 En nu ik er over nadenk heb ik eigenlijk nooit echte leivormen met pruim gezien. Wat wel mogelijk moet zijn is een soort waaiervorm, waarbij je door vooral te buigen (dat kan wel weer goed met prunus!) het gestel in een een min of meer plat vlak brengt.

 

Als je geschikte rassen zoekt zou ik allereerst in de groep van Japanse pruimen gaan denken. Ook bij Mirabellen  (M de Nancy) een boom nog redelijk in bedwang te houden is. Maar over het algemeen is een pruim een harde groeier, die je in leivorm door snoei klein probeert te houden en waarop ze vooral zal reageren door hergroei. Ook zou je kunnen overwegen om een soort kolomboompje of dwergboompje te kopen. (Zoeken...ik weet dat er in Oost-Europa onlangs enkele zijn ontwikkeld...Yuras???) Een echte kolom is pruim niet, maar deze worden opgekweekt op zwakke onderstam en zijn (als je niet bedrogen wordt...want ik miskleunde zo met een overschot "dwerg-abrikoos" bij de Gamma die over was en een sterkere groeier blijkt na 3 jaar dan al mijn andere abrikozen) geschikt voor een kleine tuin. De opvallend mindere groei zou dan absoluut een voordeel zijn.

 

Voor snoeiadvies verwijs ik je graag naar de website van WindindeWilgen. Perzik is een ander verhaal, maar snoei en groei van een pruim en abrikoos lijken enorm veel op elkaar. https://www.windindewilgen.nl/snoei-van-abrikozen-en-perziken/

 

Edit: Goldust zou een (nieuw) ras zijn van een genetisch klein blijvende pruim...zelf geen ervaringen mee, wel over gelezen her en der. Of en waar in NL de verkijgen...daar durgf ik niks over te zeggen.

Edited by weknow
  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb in januari 2015 6 pruimbomen geplant in leivorm: 2x Victoria, 2x Opal, 2x Mirabelle. Ik ben helemáál geen snoeispecialist, en ik denk dat ik het niet meer opnieuw zou doen. Ik vind het best moeilijk te leiden. De opbrengst is zeer wisselvallig, maar dat was vaak ook wel aan late vorst te wijten.
Maar vorig jaar zijn de eerste echte problemen begonnen, en ik vrees dat het alleen maar erger gaat worden.
Bij de Victoria n1 zijn vorig jaar de onderste takken beginnen afsterven. Ondertussen al tot in de helft van het scherm afgestorven. En de stam ziet er ook wel heel slecht uit.
Bij Victoria n2 dit jaar ook taksterfte onderaan.
Bij Opal n1ook hetzelfde beeld en bijna geen bloesem.
Opal n2 ziet er goed uit en veel bloesem.
De Mirabelle boompjes zien er beide wel goed uit. Wel eentje heel wat minder bloesem.

De groeikracht van de bomen is ook in dezelfde volgorde: Victoria > Opal > Mirabelle

Met mijn ervaring zou ik Victoria dus mijden, Opal twijfelgeval en Mirabelle is een poging waard.

Ik bedenk me nu dat de slechte bomen langs elkaar staan. Zouden ze elkaar misschien besmetten?

Ik zal eens foto's maken...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
59 minuten geleden, diesel4666 zei:

Ik bedenk me nu dat de slechte bomen langs elkaar staan. Zouden ze elkaar misschien besmetten?

Hmmm....als het een schimmelaantasting is , dan vermoedelijk niet. Die schimmelsporen zweven overal en als de boom vatbaar is gaat het mis. Bij een bacterieinfectie of schade door een insect of zo, kan soms wel het probleem soms overslaan. Maar ook dan zulen bomen die niet zo naar hun zin staan, eerder de pineut zijn en zich niet kunnen weren. 

 

Hoewel ik door veel snoeien een pruim nog nooit heb zien floreren, moet ik zeggen dat het algemene beeld me nog meevalt. Ik ben ook niet zeker dat je problemen komen door de vormsnoei....kan van alles aan de hand zijn (ze staan onder andere bomen zo te zien?....is de bodem goed waterdoorlatend tot een behoorlijke diepte?...aan dat soort dingen denk ik dan).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

@RobO, in welk model wil je leiden? Ik meen dat alleen een waaiervorm mogelijk is, bij alle pruimensoorten.

 

Ik word eraan herinnerd door de post van Diesel4666, ik heb vorig jaar een mirabel de Nancy gekocht en in mijn snoeiboek opgezocht of die geleid kon worden. Hij is nu in een V-vorm, dus ik denk dat dat het enige model is dat kan volgens het boek, want ik heb zelf een voorkeur voor horizontaal leiden en dat heb ik niet gekozen. Het boek behandelt mirabellen samen met pruimen, dus daar zou het verschil niet in moeten zitten. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

dank allemaal

er staan nu minofmeer leipruimen die gevormd zijn als spalier, 6 etages

die hebben het redelijk gedaan, 10 jaar,

snoei was wel een probleem, veel snoeireactie, onderstam onbekend

maar er is nu veel uitval van takken en ook stammetjes en we overwegen nieuwe aan te planten

vandaar de vraag

Edited by RobO
Link to comment
Share on other sites

Op Facebook kwam ik een interessant bericht tegen van Jan Nieuwland:

Ik had al eens ergens gelezen dat pruim op deze manier laten groeien eigenlijk niet te doen was. Ik kwam in de utrechtse universiteits tuinen een boom tegen en die droeg fruit... Dus geinspireerd aan de gang. Het antwoord is : knippen en knippen. De groeikracht is fors. Ik knip en nijp de topjes af. Einde zomer, begin herfst knip ik voor laatste keer. Eigenlijk verjong ik steeds.

 

Ik knip zolang er groei is en een laatste keer om eventuele takjes die na de bladval toch te lang bleken. Dat doe ik in de herfst op een mooie droge dag.

 

Ik hou 1 a 2 oog aan in de zomer. Wordt de basis te dik en teveel vertakking dan snoei ik die terug tot op een half a 1 cm. Vervolgens loopt de boom uit vrijwel tegen de gesteltak en dan begint het spel opnieuw...

 

Ik knip zelf takken terug waar geen bloesem aanzit.

 

1370597925_PruimEspailer.thumb.jpg.9efeb69b9ef4cc0e641da5256d4e1aae.jpg

 

Bloesem.thumb.jpg.1cde280d5f43c7ef0448d0d592830e56.jpg

 

1978424029_Bloesemvruchtzetel.thumb.jpg.d30ddc1f80106931f855ffeae257f7c3.jpg

 

147701878_Vruchtzetelpruim.thumb.jpg.d0484e6277db48b3ed635a82252053ab.jpg

 

Snoei.thumb.jpg.4575da9e0f377398bdcf91b20fccf67c.jpg160877643_Vruchtzetel2.thumb.jpg.ff47dbebd58300b0c727a9eb73ce5574.jpg

 

hieronder zie je een mooi voorbeeld. Op de gesteltak ontstaat een nieuw oog. Voor vernieuwing kan in principe alles erboven gesnoeid. Zoals je op de fotos met de bloesem ziet probeer ik een paar vertakkinkjes te krijgen waarop de bloesem komt. Na de oogst knip ik die dus terug tot op een stompje en die loopt dan uit. Dat wordt dan de tak voor het volgend jaar.

 

186109049_Verjongenvruchtzetel.thumb.jpg.6f8f9e110811c53868c48cb1fbd1f263.jpg

 

 

Mijn eigen interpretatie van de informatie welke Jan heeft gegeven:

Jaar 1 leg je de gesteltak horizontaal.

Jaar 2 lopen hierop de zijtakjes uit (vruchtzetels).

Jaar 2 juni nijp je deze op ca 7 cm (zo te zien heb je ca 5 ogen in deze 7 cm).

Jaar 2 door de 1e nijping lopen de nieuwe ogen uit en krijg je zijtakjes op de vruchtzetel.

Jaar 2 je blijft nijpen tot de herfst. Bij deze opvolgende nijpingen laat je op elk nieuw gevormd takje 1 a 2 ogen zitten?

Jaar 3 heb je bloemen op de zijtakjes van je vruchtzetel.

Jaar 3 waar in mei geen vruchten zitten snoei je terug op 1 cm om de vruchtzetel te vernieuwen (dit doe je alleen alleen als hij te dik wordt ).

Jaar 3 na de oogst in augustus snoei je de vruchtzetel terug op 1 cm om vruchtzetel te vernieuwen.

 

En de reactie van Jan hierop:

Dit is wat ik doe. Met dien verstande dat ik zorg dat een groeien de tak in de zomer niet te lang wordt. Soms heb je even geen tijd of vakantie en dan schieten ze enorm uit. Ik ben dan niet te bang om fors terug te gaan. Mijn ervaring is dat de groeikracht pas in september wat afneemt. Dus hij maakt dan nog netjes een takje aan.

De zetel snoei ik terug als hij te dik wordt en/of te lang of te ver van de muur af gaat. Zoals je op de foto ziet nijp en snoei ik zo dat het hout iets naar buiten van de muur af groeit en iets naar beneden/horizontaal. Die pruimen willen alleen maar recht omhoog... 😂 Maar ik zorg dat ik afnijp boven naar beneden gericht oog. Het idee is dat de pruimen dan min of meer ' vrij' hangen terwijl je dus geen lange takken hebt die ver van de muur afhangen.

Ik probeer de boom min of meer ' te lezen' hoe reageert hij op de snoei. Bij perzik blijkt dat hij bv een zekere lengte moet hebben van nieuwe takken om vrucht te krijgen. Bij pruim is dat dus veel minder het geval. Natuurlijk hoe langer de takken hoe meer fruit maar ik wil nou een maal een platte boom. Fruit zit er voor ons voldoende aan.

Wat ik ook nog doe is dat als het fruit er aanhangt ik toch als de takken te snel uitgroeien ik ze korter hou. Maar ik zorg wel voor voldoende blad boven de vruchten.

 

 

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

@Roland

Quote

k probeer de boom min of meer ' te lezen' hoe reageert hij op de snoei. Bij perzik blijkt dat hij bv een zekere lengte moet hebben van nieuwe takken om vrucht te krijgen. Bij pruim is dat dus veel minder het geval. 

Begrijp ik uit je opmerking hier dat je werkwijze ook opgaat voor perzik als leiboom?

 

btw, bedankt voor je post.

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

Op 12-4-2021 om 11:24, AshaiRey zei:

Begrijp ik uit je opmerking hier dat je werkwijze ook opgaat voor perzik als leiboom?

Ik kan niet voor Roland antwoorden, natuurlijk. Maar waarschijnlijk eerder voor abrikoos. Perziksnoei is wezenlijk anders, vooral omdat ze overwegend vruchten maakt op nieuwe twijgen die het jaar ervoor zijn gevormd. Daarbij weet ik dat als die twijgen ontstaan op twijgen die ook droegen en werden bijgesnoeid, daar weer bloei op komt. Op twijgen die (nog) niet bloeiden zal moeilijk of geen  nieuw jong vruchthout komen na hergroei door snoei bij perzik. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Op 10-4-2021 om 05:39, RobO zei:

maar er is nu veel uitval van takken en ook stammetjes en we overwegen nieuwe aan te planten

Die takuitval, is dat vooral bij de onderste takken? Hier begint dat met de onderste, en gaat zo stilletjesaan omhoog.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...