Jump to content

Tomaten zaaien mislukt


krismoes
 Share

Recommended Posts

Dit is het tweede jaar dat ik tomaten probeer te zaaien.  Ik doe dat in huis, in potgrond vermengd met rijnzand.  Ik sproei elke dag water.  De bakjes staan aan het raam in de ochtendzon (maar die schijnt niet echt de laatste dagen).

Vorig jaar ging dat al heel lastig herinner ik me, maar dit jaar zie ik, na ongeveer 4 weken, nog altijd NIETS.  Wat doe ik verkeerd ?

Link to comment
Share on other sites

Elke dag sproeien klinkt wel als te nat. Zaaien in lichtvochtige zaai/stekgrond of potgrond, afdekken met deksel of folie en geen water meer geven. Door afdekken / folie van de licht voichte grond ontstaat er een hoge luchtvochtigheid in het bakje, ideaal voor zaden om te ontkiemen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Iedere dag water geven? Dat is overbodig. Geef het water van onderaf in zo'n kweekbakje, zakken die zaadjes ook niet naar beneden. Deksel erop voor een  hoge luchtvochtigheidsgraad en met warme temperaturen moet lukken.

Link to comment
Share on other sites

In ieder geval opnieuw zaaien op de manier die Jorg aangeeft en indien nodig pas water geven als de plantjes boven de grond staan. Jouw 4 weken geleden gezaaide zaden zijn inmiddels verrot. Het is vandaag 10 april dus je bent zeker nog op tijd om nieuwe te zaaien.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Je kan ook via de DENO-methode zaaien. Je vouwt dan een koffiefilter of keukenpapier een aantal keren dubbel en maakt dat goed nat met warm water. Dan doe je er een paar zaden in en doe je het papier in een plastic zip lock zakje (niet helemaal dichtmaken). Dit zet je in een bak op de verwarming. Tomatenzaden kiemen rond de 20 graden, vandaar op de verwarming. De hoeveelheid licht maakt niet uit, dat is pas van belang als de zaden zijn gekiemd en de eerste kiemblaadjes hebben. Dan (of iets eerder) kun je ze in potgrond ietsje koeler op een lichte plek in huis zetten.

 

Of, wat ook kan. Je hebt van die kleine kweekbakjes met een doorzichtige deksel erop. Daar doe je potgrond in en maakt het aardig nat en zaai daar 5 zaden in. Deksel erop en op de verwarming zetten. Licht hoeft nu nog niet. Doordat het deksel erop blijft, droogt de grond niet uit en hoef je ook niet meer bij te gieten. Afhankelijk van de kwaliteit van de zaden, kiemen de zaden dan binnen 1 tot 2 weken.

 

Bij mij wil het dit jaar ook niet zo met de tomaten. Ik heb al meerdere keren gezaaid (gewoon en via de DENO methode), het is ook nog niet te laat om nu nog te zaaien. Succes!

Link to comment
Share on other sites

Ik zaai mijn tomaten sinds enige tijd voor in vochtige fijne vermiculiet. Gewoon in een plastic zaaibakje met een deksel op de vensterbank, als een soort prive-kasje dus. Gaat als een trein, geen omkijken ook naar.. Ik zet ze in (stek)grond als de blaadjes bijna tegen de deksel zijn aangegroeid, en als ze groot genoeg zijn in pot. Pas in mei naar buiten.

Edited by Tanja65

* er komt altijd weer een nieuwe lente *

Link to comment
Share on other sites

Ik zaai ieder jaar in de 3e week van maart tomaten. Ik doe potgrond in een leeg boterkuipje en zaai daarin niet te diep. plm. een halve centimeter. Ik geef het een keer water en zet het op de vensterbank. Ik giet alleen voorzichtig bij als de grond wat droog wordt. Na een week of 2 komen de zaden allemaal op. Ik koop wel ieder jaar nieuw zaad, want bewaard zaad van vorig jaar kiemt nog maar voor de helft of minder. Suc6.

Link to comment
Share on other sites

Wow, wat fijn al die goeie raad. 

Ik heb intussen herzaaid en glas op de bakjes gelegd en ze op de radiator gezet.  Lijkt nu toch beter te lukken.  Dat van minder vaak te bewateren is helemaal nieuw voor mij, ga ik zeker mee rekening houden.  Bedankt allemaal !

Link to comment
Share on other sites

@krismoes op een conventionele radiator zetten is niet verstandig. Er gaat water van 80 graden celcius doorheen, De lucht erboven 40-50 graden, bij mij werkt dat in ieder geval niet. Zelfs de stenen schouw boven mijn radiator is hier te warm. Als je de bak aanraakt en hij voelt lekker warm, staat hij te warm.

 

Bij mij is het in de keuken altijd 20 graden, dus daar kiem ik alles, via de deno-methode. Gekiemde zaden zaai ik in een afgesloten bak in de keuken. Zodra er blaadjes boven de grond zijn, gaat de plant voor het raam in een onverwarmde kamer.  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...