Jump to content

HELP Is mijn appelboom afgeschreven? :'(


BobbieW
 Share

Recommended Posts

 

Ha iedereen,

 

Ik ben nieuw op dit forum omdat ik enorm trots was op mijn appelboom, maar bang ben dat hij aan het doodgaan is. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

 

De situatie; in eind 2017 ben ik nieuw in mijn woning getrokken. In de voortuin stond een leuke appelboom. Daar ik dit altijd al wilde hebben, werd ik extra gelukkig van dit extraatje

In 2018 heb ik de boom gesnoeid, dit met voornaamste reden dat hij over het voetpad hing wat ik niet bepaald sociaal vond voor de buurt. Na deze snoei medio februari, deed de appelboom in de lente en zomer iets wat de buren nooit eerder gezien hadden van de boom. Hij groeide prachtig en gaf enorm veel appels!! Ik blij, de buren blij (zakken vol appels). Ik denk dat ik makkelijk 3 vuilnisbakken a 20 liter aan appels van de boom heb kunnen halen en ze waren heerlijk. Echter door de flinke groei, werd de boom echt te groot voor het kleine voortuintje.

 

In februari 2019 heb ik dan ook een drastische snoei gedaan. Na het inlezen op internet zou dit mogelijk moeten zijn en zodoende geschiedde;

 

appel.jpg

 

0f283808e4fe75f65baccaa28dd1febf.jpg

 

De boom gaf vervolgens in de lente/zomer een redelijke groei, mooi groen blad, maar geen appels meer. Helaas, maar ik dacht dat dit door de flinke snoei zou zijn gekomen, en had mijn hoop dan ook voor 2020.

 

f50ec010c2e0d92474df27de597c70c1.jpg

 

Echter niets bleek minder waar

 

Februari 2020 heb ik hem minimaal gesnoeid, tot 4 knoppen op elke tak laten zitten. Goede ruimte in de kroon gegeven (Ik las dat dit belangrijk was). De boom heeft in april kort wat blad gegeven, maar vrij snel hier op volgend verloor hij al het blad.

 

3acfbb985726d79eb79cab1267ac2c95.jpg

 

Mij is opgevallen dat de boom wel overspoeld werd met mieren, maar hier heb ik eigenlijk niets mee gedaan. De rest van het jaar is de boom gebleven zoals hij na het bladverlies bleef.

 

Op dit moment in het jaar verwachtte ik eigenlijk wel weer wat groei, maar helaas valt er niets te bekennen. De takken voelen ook erg droog, de dunne takjes breken gemakkelijk af, de stam en grotere takken zitten voor mijn gevoel vol met meer mos dan eerder, en er groeien zwammen op.. Nu is mij echter vandaag opgevallen dat de boom zelfs zijn bast verliest..

 

Hierbij de foto's van vandaag

d7a4fa1174bf2932c018a5d2e32c242a.jpg

 

3885a2b2240e9769af03184638f6c0a0.jpg

 

36f07da6a0aaf4c801eeb3972bc7cdfe.jpg

 

f67662084dadf088f2b63878119c6816.jpg

 

21d58bf3f112e6cf15aaa150c5cbf166.jpg

 

Ik ben dan ook bang dat hij toch een nare zwam/schimmel te pakken heeft gekregen zoals op de foto te zien is, en hij eigenlijk ten dode is opgeschreven. Zodoende dat ik jullie benader. Ik hoop dat jullie mij, ondanks het flinke verhaal kunnen helpen; het liefst met het redden van mijn boom, en anders bevestigen waar ik bang voor ben..

 

Alvast bedankt voor alle hulp!!

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zo'n drastische snoei is niet goed. Dat is het begin van het einde. Dan loopt de boom wel weer uit (met waterloten), maar het is een kwestie van tijd voordat de boom kapot gaat. Snoeien moet met mate, dit was teveel. De paddenstoel die er nu op groeit zegt het al, je boom sterft af. De bast scheurt, er is een te grote wond en het voorgaande; dat is veel te veel voor de boom.

 

Fruitbomensnoei is niet zo makkelijk als dat het lijkt en op internet wordt ook teveel wisselend advies gegeven. Ik lees ook in een Duitstalige groep over fruitboomsnoei mee (ik heb ook fruitbomen die gesnoeid moeten worden), maar het is vooral lezen en nog meer lezen.

 

Wat ik inmiddels wel weet, is dat je op deze plek geen nieuwe appelboom kunt zetten. Wel steenfruit, dat kan weer wel, maar geen appelboom.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Deze boom is als goed als dood. Weg doen. Paddenstoelen zijn tekens van het eind. Ik zou het nu rooien en jaartje wachten met het nieuwe boompje planten. In tussentijd veel compost op dit plek en laten van alles groeien, behalve ernstige onkruid.

Bij het snoeien moet altijd rekening houden met verhouding wortels-kruin, dit moet in evenwicht blijven....

 

Kan ook zijn dat in afgelopen winter met veel sneeuw, te veel strooizout op de boomspiegel terechtgekomen, wat was ook dodelijk.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@rorrorDe boom lijkt in de bak geplaatst te zijn, beiden stonden er al toen ik de woning kreeg. De wortels zitten echter ook totaal niet diep. Ik denk zonder overdrijven misschien 5-10 cm..

Link to comment
Share on other sites

17 uren geleden, Flup zei:
De paddenstoel die er nu op groeit zegt het al, je boom sterft af. 
 
Wat ik inmiddels wel weet, is dat je op deze plek geen nieuwe appelboom kunt zetten. Wel steenfruit, dat kan weer wel, maar geen appelboom.

Ik was inderdaad al bang dat de zwammen en scheuren geen goede tekens waren. Ik begrijp dus ook dat op dezelfde plek een nieuwe plaatsen niet gaat werken? Wat is hier precies de reden voor?

Zou het werken zoals na jouw reactie aangegeven, hem uit te graven en een jaar de plek leeg te laten, gevuld met nieuw grond?

Link to comment
Share on other sites

15 uren geleden, Yuras zei:
Kan ook zijn dat in afgelopen winter met veel sneeuw, te veel strooizout op de boomspiegel terechtgekomen, wat was ook dodelijk.

Strooizout acht ik overigens niet aannemelijk, onze straat wordt niet gestrooid en mijn tuin ook niet. Ik vind de sneeuw juist leuk haha

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...