Jump to content

Tomatenplanten en co hangen slap


Tienkebe
 Share

Recommended Posts

Hoi iedereen, 

 

Voor de eerste keer heb ik twee weken geleden tomatenplantjes gekocht. En een paprika plantje en een komkommer plantje. Mijn man zei dat het te vroeg was om ze buiten te zetten dus hield ik ze binnen achter glas. Ze deden het tot hier toe goed. Omdat ik de smaak te pakken heb. Heb ik me een serre gekocht uit plastic van 2x2x3. 

 

Dit weekend hebben we ze opgezet en we merkten al snel dat er al aangename temperaturen in de serre op te meten waren en de eerste anderhalve dag deden de plantjes het goed. Tot vanmiddag. Ik ging de serre openzetten op te verluchten en alle tomatenplantjes, incl de komkommer en paprika plantjes hingen zo slap ls wat. De bosaardbeitjes die er ook in staan en de lenteui doen het nog steeds super. 

 

Na een paar keer checken vandaag staan ze nog half stok. Niks beterschap tot hier toe. 

 

Iemand die deze newbie kan helpen aub? Ben er best een beetje triest over.

 

De grond is vochtig. Dus ik veronderstel genoeg water?

 

Alvast bedankt!

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Kan je een fotootje geven ?  En in welke omgeving woon je ? Het is sterk afhankelijk van waar je woont, gisteren heeft het in bepaalde regio's nog gevroren. De folie serre maakt het in bepaalde omstandigheden nog erger (open hemel), de afkoeling wordt veroorzaakt s'nachts door uitstraling en wind door vermenging van luchtlagen vermindert dit wat je niet binnen de folie hebt.

Edited by redzebra
Link to comment
Share on other sites

8 minuten geleden, Tienkebe zei:

dat er al aangename temperaturen in de serre op te meten

 

8 minuten geleden, Tienkebe zei:

en serre gekocht uit plastic van 2x2x3. 

Precies zoals @redzebra zegt. Het kan nog erg koud zijn in de nacht, en plastic houdt niet veel warmte vast.

Vaak trekken planten wel weer bij na een tijdje in de kou, maar bij vorstschade niet.

Link to comment
Share on other sites

Eerst en vooral bedankt voor de reacties. Ik woon in België. Volgens het weerbericht zou het niet vriezen snachts en tss de 3 a 5 graden zijn. Nog koud natuurlijk. Ga ik het daarmee omzeep geholpen hebben? 

 

Heb even foto's genomen. Ze moeten dus nog uitgeplant worden en staan nu op een tafeltje in de serre.

 

Alvast bedankt!

IMG20210503195316.jpg

IMG20210503195313.jpg

IMG20210503195311.jpg

IMG20210503195308.jpg

IMG20210503195305.jpg

IMG20210503195302.jpg

IMG20210503195258.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Posted (edited)

Dat is bevroren, met een beetje geluk zijn de groeipunten nog goed en kunnen deze planten zich herstellen (voor sommige vrees ik dat het echt te laat is), sowieso gaan de planten die nog herstellen er lang over doen en zou ik als ik jou was nieuwe plantjes kopen die zijn nog volop verkrijgbaar.

Aardbei en ui kunnen wel tegen een graadje vorst de rest helaas niet.

Edited by redzebra
Link to comment
Share on other sites

Wat redzebra zegt, de tomaten op de laatste twee foto's zouden misschien nog wel wat kunnen worden, de rest (inclusief die pompoen / courgette) is teveel beschadigd door de kou. Gelukkig kun je nog overal nieuwe tomaten kopen, dat scheelt.

 

Tomaten, pompoen en courgette kunnen pas NA IJsheiligen buiten blijven. IJsheiligen zijn de dagen van 11-15 mei. Na deze dagen is de kans op nachtvorst minimaal en kun je de planten veilig buiten planten. Als je de tomaten in de kas houdt, vergeet dan niet te luchten overdag (en 's nachts als het nog erg warm is). Teveel hitte is ook niet goed.

 

De aardbei kun je prima nu al buiten de kas planten in de volle grond. Geldt ook voor de bieslook op de eerste foto. Ui-achtigen en aardbei zijn heel robuust, kan ook wel een paar graden vorst hebben.

Link to comment
Share on other sites

34 minuten geleden, Tienkebe zei:

Volgens het weerbericht zou het niet vriezen snachts en tss de 3 a 5 graden zijn. Nog koud natuurlijk

2/3 graden is genoeg om een peper/paprika plantje om zeep te helpen, zeker in het voorjaar.

Bij mij is 10 graden het minimale dat ik ze 's nachts buiten laat in het voorjaar.

Als de zomer ten einde komt, en de nachten worden kouden, dan passen de planten zich in die weken wel wat aan om koudere Temperatuuraan te kunnen. Dan gaan ze met gemak een nacht van 4/7 graden mee. Maar nog wat kouder, dan gaan ze ook echt wel om.

Maar van een lekkere temperatuur van 20/21 graden binnen, is het plantje naar buiten gegaan zonder (twee weken) af te harden overdags. Maar dan ook nog eens een een koude nacht van graad of 17/18 verschil, dat doet ze de das wel om. 

Helaas! Hopenlijk is de wortelkluit nog goed, en loopt deze nog uit. Al het blad van de peper/paprika kan je er nu wel af halen, heeft geen nut. Als die nog energie in de stam/wortels hebben zitten, kan die uit een bladoksel nog uitlopen.

En anders misschien hier op het forum vragen of er mensen nog paprika of pepers te veel hebben gezaaid b.v. in de buurt wonen.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Wat @Flup hier aanhaalt is heel belangrijk voor tomaten in een foliekast -> beluchting. Eenmaal in de nacht de temperaturen continu hoger als een graadje of 5 zijn laat ik dag en nacht de deur en het raam open, een foliekast heeft meer last  van luchtvochtigheid dan een glazen.

Tomaten, paprika's, komkommers, pompoenen enz kunnen wel wat koude verdragen dan heb je wat groeivertraging, maar kunnen absoluut niet tegen vorst dan vriezen de cellen kapot en gaat bijgevolg de plant slap hangen en afsterven.

België als regio is wat groot 😀, er zit een stevig verschil in tussen kust/midden/Limburg/Ardennen etc, lokaal kan s'nacht ook een wolkenveld al een verschil op een aantal kilometer  van een paar graden maken.

vorige nacht bij mij bv.

in de tunnelserre met kleine bijverwarming:

normaal wordt de deur om 10 uur open gezet, maar mijn dochter was het vergeten en nu pas om 13u :)

serre1.thumb.jpg.632b9219a92ef6096586294bb3451981.jpg

 

buiten :

buiten.thumb.jpg.12093f8d8114cdb2847485aa07eb39a2.jpg

 

 

edit:

@rorror :

ah wist ik niet dat 2 graden al voldoende was voor paprika, die staan gelukkig dus nog niet in de serre, daar wacht ik mee tot dit weekend :). langs de andere kant hier hebben pepertjes bij 1 zonder problemen buiten gestaan, temperatuur is een raar iets het kan 3 graden op neushoogte zijn en -2 op 10cm. Ik denk toch dat er altijd vorst in het spel is, als je zo'n drastische verandering ziet.

Edited by redzebra
toevoeging
Link to comment
Share on other sites

Eerst en vooral. Wauw. Wat een nuttig forum. Ben echt onder de indruk van de antwoorden die ik hier krijg.

 

Ik woon net voor Limburg. In de provincie Antwerpen.

 

Gisterenavond is het hier ontzettend beginnen waaien en hebben we het zeil van de serre moeten verwijderen. Gezien we wel meer met zo een stormachtig weer te maken gaan krijgen. Zal de serre dus niet de oplossing zijn. Als beginnen mag er altijd advies gegeven worden van wat een alternatief zou kunnen zijn. 

 

Dit gezegd zijnde is het idd duidelijk dat het niets meer gaat worden met de meeste plantjes. Lesje weer geleerd. Ik ga wel nieuwe plantjes kopen. Hoe pak ik dit dan aan. Snachts binnen nemen en overdag buiten? Of best nog altijd binnen houden tot half mei.? 

 

De bosarbeitjes kan ik dus nu al in volle grond planten? Hiervan ga ik nog een plantje of twee bijkopen. 

 

En de lenteui ik heb er daar eentje van? Ik ben er gek op dus dacht ook hiervan bij te kopen. Nu ga ik wel iets doms vragen. Als je ze afknipt om te gebruiken is het dan "op" ik weet dus niet wat je van zo een plantje als lenteui mag verwachten. 

 

Samen met de kinderen heb ik ook al een paar radijsjes in volle grond gezaaid en die doen het nog steeds super goed. Ook iets wat we hier graag lusten. Kan je radijsjes heel de zomer blijven zaaien?

 

Heb besloten eens wat boeken uit te lenen om wat meer te weten te komen. Samen met de kinderen aan dit moestuin projectje begonnen en we hebben er nog steeds veel zin in. 

 

Alvast bedankt voor jullie tijd en moeite!!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Een serre kan wel (ook in de kustgebieden), maar die zal wel goed verankerd moeten zijn. En enigszins beschut staan natuurlijk. Plastic bedekking voor de serre gaat hooguit 2 seizoenen mee en zal dan vervangen moeten worden.

 

Zelf heb ik ook tomaat en paprika (en ook pompoen, meloen en courgette enz.) voorgezaaid. Die staan overdag met aangename temperaturen buiten en ik haal alles 's avonds weer naar binnen. Is wel een gesleep, maar hopelijk is dat na IJsheiligen niet meer nodig.

 

46_Tomaten.thumb.jpg.a9a3f95a656fd26f7a1c17d0935156b1.jpg

 

De plantjes staan op de vensterbanken, daar is het meeste licht. Vandaag met de storm, blijft alles binnen. En door de planten op de vensterbank te zetten, gaan ze ook minder snel doorschieten en slap worden door gebrek aan licht. Dat wil je ook voorkomen namelijk. En voor volgend jaar zelf tomaten gaan voorzaaien. Let op; dat is wel verslavend. De standaardsoorten smaken namelijk niet zo geweldig, als je eenmaal andere soorten ook hebt geproefd. In mijn eerste moestuinjaar had ik de soort "Moneymaker" gezaaid. Deze soort had ik gekozen omdat die een goede oogst geeft en aardig ziekteresistent is. Helemaal trots natuurlijk, want ik had mooie vruchten. Het jaar daarna, deed ik wat wilder; ik zaaide andere soorten. de oogst was iets minder, maar jee, de tomaten smaakten zoveel beter! Sindsdien teel ik altijd verschillende soorten. Een paar bewezen soorten en natuurlijk elk jaar wat nieuws.

 

Je kunt natuurlijk bosaardbeien bijkopen, maar er zijn veel lekkerdere aardbeiensoorten! Bosaardbeien verspreiden zich wel makkelijk in je tuin, maar smaken niet bijzonder, vind ik. Ik zou dus gewone aardbeien bijkopen in plaats van kleine bosaardbeienplanten. Bij "gewone" aardbeien kun je kiezen tussen junidragers / eenmaaldragend en doordragers. De namen zeggen het al; de junidragers geven in juni aardbeien en de doordragers geven over een langere periode dezelfde hoeveelheid aardbeien. Zelf heb ik beide in de tuin en junidragers hebben mijn voorkeur.

 

Let er bij de koop van aardbeien wel op dat je een zelfbevruchtende soort koopt. Als je meerdere soorten koopt en bijelkaar plant, is dat niet nodig, maar als je slechts een paar plantjes in de tuin kwijt kunt, dan is dat wel handig. Zelf vind ik van de junidragers de zelfbevruchtende Elsanta erg lekker, maar anderen hebben weer een andere voorkeur. Mijn favoriet is Frau Mieze Schindler, maar die heeft een andere soort nodig (in mijn geval de Elsanta) als bevruchter.

 

Bij de lenteui eet je zowel de groene stengel als de witte bol. Je kan proberen of het nagroeit als je de stengel alleen oogst, maar mijn ervaring is dat niet. Een ui is wel weinig, daar kun je best meer van kopen. 

 

Radijsjes kun je vaker zaaien. Zou ik ook zeker doen! Alleen in de warme zomermaanden groeien ze minder bij mij, dan schieten ze sneller door. Voor mij meer een groente voor het voor- en najaar. Als je elke paar weken een rijtje radijs zaait, heb je over een lange periode lekkere radijsjes om te eten.

 

Kortom, gewoon proberen en kijken wat werkt. En je niet laten afschrikken als iets niet lukt, dat gebeurt zelfs bij de meest ervaren tuinierder op zijn tijd. Is ook niet erg, daar leer je van. Succes!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...