Jump to content

Welke tweewiel-tractor of maaier/frees?


JdS
 Share

Recommended Posts

Hallo allemaal, ik heb advies en uitleg nodig.

Ik heb een stuk grond met fruitbomen en struiken. Ik wil graag zelf kunnen maaien en fresen. Maar welke machine voldoet?

 

Het gaat om een stuk van 3500 M2, wat aan de randen, looppaden en tussen de bomen gemaaid moet worden en af en toe een stuk frezen. Het gaat om zandgrond.

 

Ik neig nu naar een tweewiel tractor waaraan ik een maaier en een frees kan koppelen. Maar waar moet ik op letten? Ik zie vaak dezelfde termen/merken zoals Holder, agria, Honda, etc. maar heb geen idee of dat betrouwbaar of juist niet is...

 

Of is een eenvoudige motor (gazon)maaier ook goed voor dit doel? En dan een frees huren?

 

Wie heeft eenzelfde situatie en heeft een goed advies?

 

Alle advies welkom, bedankt alvast!

Groeten jds

Edited by JdS
Link to comment
Share on other sites

Machines van weleer zijn echt wel de Agria, Ferrari, Holder, zijn vaak ook nog wel te onderhouden en repareren bij de landbouwmechanisatiebedrijven.

Zijn vaak wel oudere machines en weet niet wat daar nog nieuw van gemaakt word of te krijgen is.

 

Een oude mini-trekker kan ook duur zijn zeker als het andermans ellende is. Daarom raad ik voor zoiets aan het bij een dealer te kopen of je 2e handse aankoop goed na te laten kijken door expert voor je hem koopt.

 

Kleinere machines hedendaags is Honda wel de meest betrouwbare en meest gebruikte dus makkelijk in onderhoud. Maar Honda is slechts de motor, de rest heeft vaak een ander merk :-)  maar iets met een Honda motor is al vaak kwaliteit, een Briggs&Stratton kan ook (amerikaans, maakt meer herrie, misschien wat minder betrouwbaar dan Honda) zit ook vaak in zitmaaiers.

 

 

Onkruidmanager 1.0

Link to comment
Share on other sites

336535958_Schermafbeelding2021-05-20073644.thumb.jpg.2988331343e47a765f886fa564527896.jpg

 

Wij hebben een landje van 3800m2 met fruit en en bloemen/moestuin. Fruitbomen staan op rij met open aarde daaronder. Die strook wordt uiteindelijk ca. 1.5 breed (smaller bij jonge aanplant) De grasbanen zijn dan 3 a 4 meter breed. We maaien wekelijks. 

 

We gebruiken daarvoor een aangedreven loop mulchmaaier. Daarvoor heb je zeker een halve dag per week nodig als het gras goed groeit. (inclusief kantjes bijhouden, en bermen langs de weg en greppel duurt het wat langer). Wanneer je het gras tot aan de fruitbomen laat groeien zou je veel meer maaiwerk hebben, maar minder te schoffelen 🙂. Wij hebben laagstam fruit, dan moet je met snoeien rekening houden dat je er onder door moet met de beugel van de maaier, doe je dat niet dan heb je veel ergernis bij het maaien.

 

Voor de grondbewerking van de tuin heb ik een viking (nu stihl mh445). Die gebruik ik 1 maal per jaar. Denk dat het voordeliger is om er 1 te huren. Daarnaast soms om de bedden los te maken een minifreesje (mantis, bevalt zeer goed , maar achteraf was ik denk ik gegaan voor een gangbaar merk ivm het onderhoud) .

 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Met een compact tractor en een kleppelmaaier eraan van 1m95 breed is dat een uurtje werk maximum.

 

Maar de echte vraag is waarom zetten jullie gras als je het er toch steeds afhaalt en dan nog eens wekelijk veel werk aan hebt? Een tapijt van tijm is ook mooi en vraagt zo goed als geen onderhoud en vreet zeer weinig voedingsstoffen weg. Ook verschillende soorten thym mogelijk inclusief soorten dat je jaarlijks één keer maait alsof het gras was. Naast tijm zijn er zeker nog andere mogelijkheden die niet zo onderhoudsintensief zijn.

 

Onder die bomen kan ook laag fruit komen zoals frambozen en bessen bvb, en daaronder nog iets anders. Ga je al veel minder moeten schoffelen en je hebt extra opbrengst. Wanneer je helemaal niet wilt schoffelen dan leg je daar zwart landbouwdoek, gaat 30 jaar mee. Gaatje maken waar de boom komt, extra gaatje waar het laag fruit komt.

 

Frezen heb ik nog nooit gedaan, maakt het leven in de grond alleen maar kapot. Karton er over leggen, 10 à 15 cm compost op het karton en planten maar.

Link to comment
Share on other sites

@Swa

- We doen het voor ons plezier! (En het moet  mooi uit zien volgens mijn wederhelft) 

- Tractor met klepelmaaier rijdt bodem en struiken kapot. 

- Tapijt van tijm vrij houden van onkruid lijkt me op den duur ook veel werk. Afgezien of de standplaats er wel geschikt voor is.

- Frambozen en bessen staan op hun eigen plekken.

- Als je beplanting mixt dan kun je niet meer schoffelen en zul je met de hand ongewenste planten weg moeten halen. Op zon oppervlak is dat onbegonnen werk. (ik      verwijs ook weer naar punt 1, het oog wil ook wat)

- Landbouwdoek is spuuglelijk

- Frezen bevalt ons prima, het leven in de grond herstelt zich snel genoeg. 

- We zijn begonnen op totaal verzuurd en verslempt maisland. De bodem en het bodemleven gaan nog jaarlijks vooruit. 

Link to comment
Share on other sites

voor het plezier is wel een goede reden!
 

 

Bodem druk van een tractor hoeft de bodem niet stuk te rijden

Druk is zelfs vaak minder als een kruiwagen

dit met fatsoenlijke gazonbanden dan

Edited by Ian
Link to comment
Share on other sites

- Als gij uw amusement kunt vinden in een paar uur met een maaier rond te rijden dan moet ge dat voor mij niet laten ☺️

- Een tractor rijdt helemaal niks kapot, kwestie van het goed model te kiezen en de correcte banden. Vraag gerust na bij het lokale golf park. Als de struiken 'verdwijnen' dan ligt dat eerder aan de chauffeur 😁

- Indien een klepelmaaier te grof werk aflevert naar uw goesting dan kan je ook een ander soort maaier kiezen. Er bestaat er zelfs die automatisch rond paaltjes en bomen maaien.

- Eens tijm dichtgegroeid is (3 à 5 maanden al naargelang de soort) zullen daar zo goed als geen ongewenste planten meer tussen geraken. In ieder geval veel minder dan in gras waar het ieder jaar blijft komen. Als het oog van uw wederhelft echt iets mooi wilt dan kan je me niet overhalen dat ze gras liever ziet dan tijm met al zijn mogelijke kleuren en maanden bloei. Er bestaan honderden soorten tijm. Minstens de helft van de dag zonlicht en geen doordrenkte natte grond (wel vochtig, maar geen staand water) voor de rest heeft tijm niet veel eisen, het groot zelfs tussen rotsen en in kleigrond zoals bij ons het geval is. Velen denken dat tijm niet voor vochtige gronden geschikt is omdat het zo goed kan overleven in warme gebieden waar zelden wat regen valt, maar niks is minder waar. Wil je toch geen tijm, kijk dan eens naar andere alternatieven voor gras. Gras is een eenvoudige oplossing maar het onderhouden vreet aan uw leven in de vorm van tijd en kosten.

- Wanneer er voldoende 'gewenste' planten staan hoef je niet meer te schoffelen want dan krijgt dat 'onkruid' geen kans meer.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hier doen honda hun werk, de grootste 2 wiel ploeg frees maaibalk en de kleinste frees, gebruikt gekocht en houden hun waarde.

Denk dat de keuze afhankelijk is van de wensen en eisen, voor maaien honda beziene maaiers en husqvarna zitmaaier en een bosmaaier.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb een BCS 2wieler, met een maaibalk en een frees. Ik heb deze bij het huis gekocht, dus niet bewust voor dit merk gekozen.

De maaibalk heb ik slechts een paar keer gebruikt en heeft bij mij niet de voorkeur. Ik vindt het redelijk zwaar werken, de maai kwaliteit valt me tegen en het kost een hoop tijd om ermee te maaien. ik maai nu met een zitmaaier

De frees daarin tegen werkt perfect en zou ik niet meer zonder willen.

Mocht ik regelmatig zo´n stuk moeten maaien dan ging ik voor een zitmaaier of een klein tractortje. Mini tractortje kun je maaier, frees en ik weet niet allemaal wat nog meer kopen om eraan te hangen.

Link to comment
Share on other sites

Op 20-5-2021 om 07:02, RobN zei:

Kleinere machines hedendaags is Honda wel de meest betrouwbare en meest gebruikte dus makkelijk in onderhoud. Maar Honda is slechts de motor, de rest heeft vaak een ander merk :-)  maar iets met een Honda motor is al vaak kwaliteit, een Briggs&Stratton kan ook (amerikaans, maakt meer herrie, misschien wat minder betrouwbaar dan Honda) zit ook vaak in zitmaaiers.

 

 

De Honda grasmaaiers (walk behind), zijn wel Honda machines, niet ander merk die Honda motor heeft ingekocht. Briggs & Stratton is failliet gegaan door race to the bottom, maakt enkel motoren. Honda ging meer voor premium markt.

 

Wat zoek je zitmaaier of tractortje is zoveel comfortabeler dan een tweewieler. Maar voor maaien kun je ook af met een of twee robotmaaiers. Als je terrein een beetje vlak is. Als je helling hebt dan is er enkel de Husqvarna van €4500,-, dus dan kun je beter even gaan rijden of zelfs laten rijden.

 

In de compacte tractoren heb je traditioneel Italiaanse merken en nu ook de Japanners, Yanmar en Kubota. Echte dieselspecialisten. John Deere premiummerk uit VS. In de opzitmaaiers heb je nog veel meer merken. Stiga is een veel verkocht minder duur merk grasmaaiers. Van veel merken heb je homeowner lijn en een commercial lijn.

Edited by donaldk
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Op 20-5-2021 om 20:55, Ian zei:

voor het plezier is wel een goede reden!
 

 

Bodem druk van een tractor hoeft de bodem niet stuk te rijden

Druk is zelfs vaak minder als een kruiwagen

dit met fatsoenlijke gazonbanden dan

Is maar wat je ermee doet, als je met anderhalve kuub mas of kas komt aanscheuren...

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, donaldk said:

@Jane Doe Met al die kinderarbeid dat je beschikbaar had, eerder gedacht dat je wat kleinere zeisen zou hebben, LOL.

Oe ben al lang blij dat we niet meer vaste gast in het ziekenhuis zijn en ons zoontje eindelijk kan genieten in tuin door te speln en zijn dingen te doen. Kinderarbeit en zwart werk wordt hier zwaar bestraft, nee zonder gekheid als er kinderen en honden in de tuin zijn geen werkende machines. 

Zou graag nog een goede zeis willen, wie weetmet de tijd anderen dingen gaan voor.

 

Link to comment
Share on other sites

ik heb een gazon zit maaier voor de grote oppervlakken aan gras!

 

Ik koop bij een leverancier  dan heb ik garantie  ook bij tweede hands en hij kan het repareren als het kapot is. Of je moet tweedehands kopen en door iemand met verstand er nalaten kijken  . Dan weet je of hij goed is en wat aan slijtage onderhevig is . Duurdere machines laat men aan sleutelen als ze kapot zijn !

 

Anders kost het je te veel tijd en energie. 

 

Wat bedoel je met landbouwdoek ? 

Edited by spike
Link to comment
Share on other sites

Het gaat onder verschillende namen: landbouwdoek, worteldoen, soms ook landbouwfolie. De zware soort die meestal geweven is, gelijkaardig aan de Ikea zakken, en tot 30 jaar mee gaat voor de betere.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...