Jump to content

tomaat: gedetermineerd of niet? en hoe dat te zien?


y-cam
 Share

Recommended Posts

Hallo,

ik heb einde april 5 tomatenplanten in mijn serre gezet. Ik weet echter niet of het struikvariëteiten zijn of stamtomaten ... En ik weet dus niet of ik ze mag dieven of niet.

 

Is er iemand die me kan vertellen hoe ik het verschil kan zien? 

 

Dank en groetjes,

yves

Link to comment
Share on other sites

Moeilijk, je ziet het meestal pas als de hoofdstam niet verder groeit maar eindigt, meestal in een bloemtros en je hebt er nog wat variaties in hoe ze groeien.

Het meeste zekere is om proberen te achterhalen welke plantjes je gezet hebt. 

Hier vind je een aantal zaken waar je naar kan kijken, maar hou er rekening mee dat er onnoemelijk veel variëteiten zijn en dit geen zekerheid geeft.

https://donotdisturbgardening.com/how-to-tell-the-difference-between-determinate-and-indeterminate-tomatoes/

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Met soort bedoel ik ras, niet cherry of vlees. Als je de naam van het ras hebt kan je wel vinden of het een determinate, of indeterminate is. Ik zoek altijd in het engels, daar kan je veel meer informatie mee vinden

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

mmm zelfs bij ras heb je gedetermineerde en niet. bv pink egg of roma soms heb je dezelfde naam ook voor totaal verschillende.

 

Edited by redzebra
Link to comment
Share on other sites

Weet je dat zeker? Volgens mij hoort dat niet.. dan vermoed ik dat je zaad niet raszuiver is. Als ik een ras opzoek bekijk ik altijd meerdere bronnen en nog nooit heb ik verschillen in die info gevonden. 

Link to comment
Share on other sites

Struiktomaat of stamtomaat, mijn mening:

Echte stamtomaten worden hoog, en “slank” (een kleine plantdiameter). Mooi voor in een voldoende hoge kas. Je kunt er veel kwijt, en het is “plukke zonder bukke”.

Struiktomaten, de naam zegt het al, blijven meer struikvormig, ze blijven ook beduidend lager. Makkelijker voor vollegrond teelt, iets minder ondersteuning nodig.

 

Struiktomaten zouden minder gevoelig zijn voor phytophthora. Misschien dan men daarom stamtomaten kruist met struiktomaten. Dat kan tussenvormen geven.

 

Wel / niet dieven. Er wordt gezegd: stamtomaten altijd wel; struiktomaten nooit dieven. Ik neem dat met een grote korrel zout. Als je bij stamtomaten niet voldoende de hoogte in kan, dan is het niet zo gek om b.v. halverwege een vertakking te hebben. Bij struiktomaten is het andersom: daar kan de plant veel te bossig worden, zeker onderaan, hangend tegen de vaak natte grond. Niks mis mee om hier en daar te dieven, zodat je -met het vochtige weer in NL- een wat meer luchtige plant krijgt.

 

Afsluitend: Roma is bij mijn weten (bijna?) altijd een struiktomaat. Bij mij worden ze -in de volle grond- iets meer dan kniehoog. Wel bukke bij het plukke, dus.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nog maar 1 soort Roma geteeld maar twijfel of deze soort wel een  struiktomaat was. De planten waren bijna even hoog of mezelf (180cm), ze vertakten wel veel maar dat doen stamtomaten die je laat gaan ook.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Beide al gehad bij Roma en er ook specifiek achter gezocht om een niet gedetermineerde te hebben,  Gevoeligheid zal eerder van het ras afhangen dan van het  type groei, stuikvorm Roma in de serre was altijd 1 van de moeilijkste om hem gezond te houden daarom verschillende jaren een niet gedetermineerde gezet, wel gekocht als geënte plant maar onder de naam roma. Het is ook niet logisch dat een struikvorm minder gevoelig zou zijn voor phytoptora, de bladeren staan dichter opeen en dus meer kans dat de boel vochtig blijft binnenin. Wel heb je vaak struikvorm bij rassen bedoeld voor koudere gebieden en korter groeiseizoen, misschien heb je juist  daarom minder last. Over het wel/niet dieven volg ik je helemaal.

 

@Marjolein CDB is vernoemt naar de vorm van de tomaat: een ossenhart en is niet echt geribbeld maar eerder vlak, de andere zijn onder andere Coeur D'albenga die als CDB  verkocht worden. edit:  https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-telen-coeur-de-boeuf-ossehart/

 

Edited by redzebra
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...