Jump to content
fre3ke

Druiven topic 2021 (tafel- en wijn-)

Recommended Posts

Het was er nog niet, maar een jaarlijks druiven topic lijkt mij wel praktisch. Er zijn namelijk velen die druiven kweken, en ook veel vragen over druiven op het forum. 

 

Tafeldruif of wijndruif, wat mij betreft kan het allemaal bij elkaar.

 

Dus kom maar op met de vragen, en klagen, en jubels over de druivelaar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

...En ik begin meteen met een vraag over het aantal trossen wijndruiven per tak.

 

Het is de Regent. Ik heb vorig jaar aangehouden één tros per tak, en 20 cm tussen takken. Dan is de opbrengst 1 liter wijn per strekkende meter.

 

Bij een lokaal wijngoed doen ze dat niet, ze laten alle trossen aan de tak rijpen. Dan krijg je volgens mij een slechtere kwaliteit wijn. Maar bij Regent maakt dat misschien toch al weinig uit?

 

Hoeveel trossen houden jullie aan per tak? Ik heb nu ongeveer drie trossen per tak in de knop zitten.

IMG_20210605_163924.jpg

Edited by fre3ke

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 uren geleden, fre3ke zei:

En ik begin meteen met een vraag over het aantal trossen wijndruiven per tak

Dat hangt van de snoei-/groeiwijze af. Bij Guyotsnoei, waar van de horizontale aflegger (uitloper van vorig jaar) de vruchtdragende scheuten verticaal geleid worden, houden we in de wijngaard 2 trossen aan. Vaak zijn het ook maar 2.

Dat eventueel weghalen van teveel trossen doen we pas tegen de tijd van de rijping, er kan nog veel gebeuren.

Momenteel zijn we voor een optimale oogst de uitlopers op de stam aan het verwijderen en zijn we het aantal uitlopers op de kop van de druivelaars aan het terugbrengen tot ca 4. Bij Regent hoeft meestal nauwelijks gedund te worden terwijl Solaris bv een wilde groeier is en wel de helft verwijderd wordt.

Tevens halen we bij dubbele uitlopers op de aflegger er eentje weg, zowel Solaris en Cabernet Cortis hebben vaker dubbele uitlopers.

 

6 uren geleden, fre3ke zei:

Maar bij Regent maakt dat misschien toch al weinig uit?

Wat bedoel je daarmee?

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik bedoel dat Regent niet dezelfde kwaliteit wijn geeft als de traditionele Franse rassen. Uit de betere Franse wijnbouw kwam volgens mij die norm van één tros per tak. 

 

Ik doe het gewoon zoals je zegt Bertus, alles laten zitten, dan kan ik straks nog de slechtste tros weghalen.

 

Ik heb ook dubbele uitlopers bij sommige ogen van de Solaris. Ik haal nu ook de dubbele tak weg, deed dat in het begin nog niet omdat ik niet zag welke de sterkste was.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb een druivenstokken in m'n kastje staan en 2 buiten, die van binnen heb ik geen idee hoe oud hij is, maar ik hanteer de zomersnoei waar ik na elk eerste trosje na het volgende blad alles weghaalt,

bijna om de dag kan ik wel wat snoeien.

Geen idee welk ras/soort het is , maar het worden kleine zoete kikkertjes zal volgende keer wat foto's maken 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik hoop dat ik het goed doe:

solaris in cordon, per meter 3-4 uitlopers, per uitloper 1-2 trossen

uitlopers zonder tros knip ik na 7 blad

uitlopers met trossen knip ik 2 blad na laatste tros

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ooit gelezen dat ze bijdragen aan de sterkte van de plant en aan de suikers van de druiven

 

maar ik wil ze niet te lang want dan wordt de plant erg wild; ik heb er eens een laten gaan, werd 4 meter in 1 seizoen...

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ook nog een vraagje.
Bij cordon moet je in de winter toch alle takken op de gesteltakken, dus waar vruchten aan hebben gezeten op ongeveer 3 ogen snoeien toch?
Waarom is dit niet gewoon 1 en als er in het voorjaar meer dan 1 uitloopt, moet je er dan 1 verwijderen, en zoja welke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja, doe ik ongeveer, knippen op 1-2 ogen op het 1 jarig hout tijdens de kerst, de ander gaat eraf als de eerste ok is,

zo kan ik de sterkste scheut dichtbij het gestel aanhouden

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gisteren een 10-tal verschillende druivenplantjes gekocht bij een Poolse kweker. Komen volgende week binnen. Zouden zo'n 40 à 50cm groot moeten zijn. Allemaal wintervaste soorten die zich rechtstreeks laten verorberen eerder dan om drank van te maken.

 

Heb nog geen echte ervaring met aanplant van nieuw druivenplantgoed vandaar de vraag: Wat is de beste volgende stap nu? Die plantjes direct op de definitieve plaats gaan zetten in weer en wind of die eerst een extra jaartje in een grote pot opkweken die ik langs een warmere muur laat staan? Of moeten ze de kas in deze winter?

 

Grapevine A 1704
Grapevine Ontario    
Grapevine Agat Donski
Grapevine Marechal Foch
Grapevine Canadice
Grapevine Reliance
Grapevine Zilga
Grapevines Lidia
Grapevine Supaga
Grapevine Alden

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
5 uren geleden, RobO zei:

uitlopers met trossen knip ik 2 blad na laatste tros

Blijft een lastige discussie .... iedere tros heeft 8 tot 10 bladeren nodig voldoende fotosynthese (voor aanmaak suikers) vandaar de loofwand van ca 1,80 mtr bij guyotsnoei in de wijnbouw.

Bij cordon lukt dat niet want dan wordt het een onbeheersbare jungle.

Edited by Bertus
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik denk dat ik dat meestal wel haal bij de trostakken

en bij de niet trostakken ook vaak, vergeetachtig nl

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zonet mijn eerste twee Rondo's opgebonden, de helft naar de eerste draad, de rest al naar de tweede draad (boven de gesteltak-draad).

Een aantal ranken heb ik weggebroken, maar over een tijdje moeten er nog wat meer weg: het zijn er nu wat teveel. Tja, Rondo, dan heb je dat.

 

Snoei: dubbel Guyot, ik kan tot 2,1 meter hoog. Ik laat twee etages trossen staan (bij Rondo: snelle groeier, veel groot gezond blad, en vroeg afrijpend). 

Dit jaar meerdere, maar kleine trosjes op de eerste etage (vlak boven de gesteltak dus). Die tel ik als één tros.

 

Mijn bijbeltje (nieuwe handboek druiven) zegt: iedere tros heeft 6 a 7 bladeren nodig / .. / toppen na tweede blad laatste tros.

(Dat "bijbeltje": daar staat heel veel in, maar vaak op onverwachte plekken. Maar er is geen beter boekje, dat ben ik althans nog niet tegengekomen.

En daarbij: dat boekje is volledig uitverkocht, en tweedehands enkel tegen woekerprijzen te verkrijgen.)

 

Iets heel anders, een vraag van mij, aan de wijnmakers: hebben jullie meerdere rassen staan?

Mijn probleem was dat elk ras zijn eigen plukmoment heeft, vaak minstens een week verschillend van andere. Dat betekent dat je van minder producerende rassen misschien slechts 1,5 liter sap krijgt. Een enorm gedoe om alles apart te vergisten. Daarom heb ik sinds dit jaar alleen Rondo staan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb wel meerdere rassen staan, maar dat is omdat ik nog wil uitvogelen wat voor mij werkt. En ik heb verschillend microklimaat in mijn tuin. Daarom probeer ik nu Tempranillo en Spätburgunder erbij.

 

Je kan bij verschillende rassen natuurlijk de droesem samenvoegen na de pulpgisting. Je moet dan wel een paar keer pulpgisten en persen, maar daarna is alles één. Alleen kun je dan niet bepalen in welke mate een ras bijdraagt aan het totale smaakprofiel. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit  is dus mijn druivenstruik  in het kastjegeen idee hoe oud hij is maar hij doet het goed Vind ik , ben wel benieuwd of jullie nog tips ,advies of kritiek hebben  .

Schroom niet

20210608_201557.thumb.jpg.04db23b8fdda46bf6e8af92b058d1d87.jpg

 

20210608_201632.thumb.jpg.f5f9ad462a865c5f4a4bc41406723d6e.jpg

 

20210608_201650.thumb.jpg.620d4cb811ef101329a59ed0fa795bf1.jpg

 

20210608_201705.thumb.jpg.c9af36ab9a1333e806770bd827e20975.jpg

 

20210608_201728.thumb.jpg.4362418e1be9762f805d81e832fa26ca.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

IK heb een druif hier buiten, geërfd van de vorige tuinder. Vermoed ‘gewoon’ boskoops glorie. Meestal gaan de vogels ermee aan de haal. Ik zou graag een Frankenthaler in de kas willen, dat is echt mijn lievelings. Maar mijn kasje is echt piepklein, dus of ik daar nog een druif in kan plaatsen.... Ik koop ze nu altijd op de markt van Nieuw Tuinzigt, 


https://prilgroen.nl/ onderweg naar een plasticvrije volkstuin

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mdubbelm, waarom verwissel je de vage buitendruif niet voor een Muscat Bleu? Of andere vroegrijpende tafeldruif? Ik ken de smaak van Frankenthaler niet hoor. Maar er is heus wel wat lekkers mogelijk buiten de kas.

 

@Bearded johnie, dat schiet lekker op in de kas. Ik zit nog op de bloemetjes te wachten. Jij hebt ook geen last van wespen natuurlijk. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Bearded Johnie ik heb altijd geleerd dat een druif moet lijden om lekkere druiven te produceren. (Aldus een Franse wijnboer) Dus vooral níet verwennen met mest, extra aandacht of te veel water. Hier werkt die methode overigens ook heel goed. Af en toe wat kalk. Meer niet.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...