Jump to content
Addie

Bami en nasi zoals bij de chinees

Recommended Posts

Als ik het goed begrijp is MSG (= Mononatriumglutamaat = ve-tsin) de verdachte stof.

Dus geen paard, plofkip, etc.....

De meningen over MSG zijn overigens ernstig verdeeld.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chinees eten van "de Chinees" lijkt niet eens op echt Chinees eten. Het is verwesterd en zit boordevol met vetsin, MSG of hoe je het ook wilt noemen. Het is in ieder geval een smaakversterker, Een chemisch goedje wat je niet wilt eten en wat "echte" Chinezen niet eens kennen als ingrediënt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ooit na heel veel experimenteren, en na diverse keukenhulpjes bij de chinees te hebben onderworpen aan een "Gestapo verhoor" het volgende recept verkregen.

Het is dus de nasi zoals bij de chinees. Licht van kleur, heerlijk van smaak, en prima te maken in zeer grote hoeveelheden (en dan invriezen)

 

De speciale smaak van de rijst verkrijg je door te starten met het smelten van wat spekblokjes.

en het 2e "geheim" is niet het toevoegen van kipkruiden/poeder, maar het koken van de rijst in kippenbouillon.

 

Het complete recept is als volgt:

 

Ingrediënten:

Rijst, kippenbouillon, zout, peper eventueel vetsin (Mononatriumglutamaat/E621, zie toelichting onderaan over zin/onzin vetsin),

ui, zeer fijn gesneden prei , zeer fijn gesneden chilipeper,

Afhankelijk van persoonlijke voorkeur: kip/varken/rundvlees/garnalen

 

In verhouding 2 eenheden rijst, in 5 eenheden kippenbouillon (gezeefd) eventueel bouillon maken van bouillonbouillon.

peper, zout en eventueel vetsin toevoegen en dan koken voor +- 15 tot 20 minuten afhankelijk van de rijst (geen zilvervlies rijst!)

 

Na het koken afblussen met KOUD water, en liefst minimaal 1 dag in de koelkast.

 

Bereidingswijze:

In een wok doe je wat spekblokjes smelten (hoe vetter hoe beter) je kan ook eventueel reuzel gebruiken

Hierna haal je de kaantjes er uit (die gooi je weg), zodat je alleen nog maar wat gesmolten vet overhoud.

Hier doe je de gesnipperde ui, zeer fijn gesneden prei, chilipeper aanfruiten

Dan de stukjes kip/varken/rundvlees/garnalen

hierna de rijst erdoor doen (gewoon omscheppen)

En dat is dus alles!

Geen extra kruiden toevoegen.

 

Variaties:

In sommige restaurants gebruiken ze Arachideolie(pindaolie) ipv reuzel of spekvet, maar dat vind ik persoonlijk stukken minder qua smaak.

En in sommige restaurants wordt er op moment van het omscheppen van de rijst een rauw geklutst ei toegevoegd.

Als je dat goed doet krijg je als het ware een zeer klein eivlies over de rijst, en vind ik persoonlijk zeer lekker (wel snel omroeren en zorgen dat je rijst niet te plakkerig/zacht is anders word het een pap)

 

 

Vetsin:

Hier zijn de meningen nogal sterk over verdeeld, dus dat mag je helemaal zelf weten of je dat wel of niet gebruikt

zie wiki voor info

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat

 

En ondanks dat er zeer uitgebreid onderzoek is gedaan naar vetsin

http://www.food-info.net/uk/national/msg-report.htm

Zijn er veel mensen die beweren dat het ongezond is, dus als je het niet vertrouwd dan laat je het achterwege.

(persoonlijk merk ik vrijwel geen verschil in smaak met of zonder vetsin)

 

Ik vind dit recept zelfs beter als bij de chinees, omdat ze meestal de prei en ui te dik snijden.

 

Als je de groente vooraf snij, en de rijst zit in de koelkast, dan heb je binnen 10 minuten de "perfecte" nasi zoals bij de chinees

Share this post


Link to post
Share on other sites

mooi recept

 

we nemen hier een drupje kikoman sojasaus ipv ve tsin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo heb gelachen als vandaag hier in dit deel van het forum...is er nu echt niemand die er bij stilstaat dat bami en nasi absoluut niet chinees zijn maar alleen in Nederland en Indonesie te vinden zijn in een 'chinees' restaurant??? ))

 

De nasi en bami zijn meestal een mix van aangepaste recepten ergens tussen de chinesche, indonesische en nederlandse smaaklijn en heeft werkelijk niet met de chinesche keuken te maken en dan ook nog in Nederland wettelijk geregeld (verplicht minimaal aandeel groentes die aanwezig moeten zijn in een kilo bereidde bami of nasi ))

 

Wil je echt de chinese keuken proeven dan zoek maar eens een chinees restaurant die handgetrokken lamian maakt en dan stir fried of in soep met rundtoevoegingen of garnalen etc......eet je nooit meer van die rare chemie bami als je van noedels houd )

 

En voor nasi en bami zijn prima recepten te vinden in Indonesische kookboeken )

 

Maar leuk topic, ik lach nu eenmaal graag

 

Over ve-tsin, gewoon bij het restaurant aangeven dat je het er niet in wilt hebben als je het niet wilt hebben in je eten...het wordt bij hen toegevoegd op het moment van bereiden, vaak om een betere smaak te geven aan groentes en vlees die niet top of the line zijn of niet meer zijn.....

 

 

MVG

 

 

Danuta


MVG

 

Danuta

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo heb gelachen als vandaag hier in dit deel van het forum...is er nu echt niemand die er bij stilstaat dat bami en nasi absoluut niet chinees zijn maar alleen in Nederland en Indonesie te vinden zijn in een 'chinees' restaurant??? ))

..

Danuta

 

 

Oh, jawel hoor.

Uiteraard weet (hoop ik) 99% van de mensen de "de chinees" compleet iets anders is, dan het voedsel wat men in China eet.

Net zoals ik er ook van uitga dat iedereen begrijpt dat "de griek" "de italiaan" en " de turk" in het geheel niet overeen komen met het eten in hun thuisland.

(waarom denk je dat? volgens mij word dat nergens in het forum beweerd)

 

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, en restaurants die wel traditioneel koken.

 

Maar als je het onderwerp lees dan zie je "zoals bij de chinees" en dat is nu exact hetgeen het recept weergeeft.

 

Dus als je op zoek ben naar de "nasi" zoals je die "bij de chinees" krijgt, dan is dit een goed recept

Als je op zoek ben naar een traditioneel recept dan is dit uiteraard niet het juiste recept.

 

Maar ondanks dat het niks met traditioneel te maken heeft is het wel zeer smakelijk

Vooral een stuk smakelijker dan gewone gekookte rijst.

 

En ik ben blij dat ik iemand aan het lachen heb gekregen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zo aten we hem in indonesië aan de straat:

 

1 sjalot

1 teen knoflook

1 rode peper

1/2 tl trassi

1/2 tl palmsuiker

1/2 tl zoete ketjap

rijst van gisteren

gebakken ei

2 el spijsolie

 

wadjan verhitten olie erin, laag vuur, trassi erin en korrelig bakken

ei bakken en eruit halen

peper ui knoflook en gebakken trassi vijzelen tot boemboe

wok verhitten en olie erin dan rijst en boemboe erin, vuur hoog en afbakken, suiker en ketjap erin

goed mengen en eten met ei erop

 

met de beroemde indonesische glimlach serveren

( die glimlach is onnavolgbaar: eerst beleefd, dan nieuwsgierig of de toerist het wel lekker vindt, dan tevreden als ie dat ook inderdaad laat merken, dan zakelijk bij het afrekenen van de 30 ct)

 

voor de luxe versie kon er een koening gemaakt worden, met een stukje kip, visje oid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vit-sin is helemaal niet slecht het word gemaakt van ZEEWIER.

Er zijn mensen die er niet tegen kunnen, maar als je het wel kunt verdragen kun je het gewoon met mate gebruiken (net als zout).

Door vit-sin aan b.v. je pasta of indische gerechten toe te voegen heb je ook minder zout nodig.

 

Dan nog iets over dat kippenpoeder is dat niet gewoon kippenbouillon poeder?Dat krijg je in iedere supermarkt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vet-sin is een smaakversterker die ervoor zorgt dat je meer eet omdat het 'beter' smaakt.

Voor mij is dat al een reden om het te laten staan. Ik wil pure smaken en een lichaam dat als ik 'vol' zit signalen afgeeft dat ik niet meer hoef te eten. Vet-sin blokkeert dat.


To plant a garden is to believe in tomorrow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De chemische naam is: Mononatriumglutamaat, functie: smaakversterker.

 

Het komt van nature veel voor in o.a. Sardientjes en tomaten.

 

Of het nu slecht is of niet (daar is al heel veel zin en onzin over geschreven), het zou niet nodig moeten zijn om het aan je eten toe te voegen. Het verbloemt het gebrek aan aroma in de gebruikte ingredienten.

 

Minder zout is een kwestie van gewenning en kun je met kruiden een heel eind compenseren.

 

Ik heb overigens niets tegen E-nummers als ze echt nuttig zijn. De EU ziet er op toe dat ze veilig zijn in gebruik.


Mijn naam betekent Honingbij, later als ik groot ben wil ik Imker worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...