Jump to content

Roodlof hoe telen/oogsten?


onnaj
 Share

Recommended Posts

Ik heb 2 jaar geleden in Italië roodlof gegeten en we waren meteen verkocht! Echt 100x lekker dan gewone witlof, die tegenwoordig meer zoet dan bitter is.

 

Nu groeit de roodlof echt super, maar vraag me af wat ik er nu verder mee moet doen?

 

Moet ik ze nog gewoon een tijdje door laten groeien en worden ze vanzelf rood? 

Moet ik ze nog kort door laten groeien, dan dichtbonden en dan later oogsten?

Of zou ik ze hetzelfde als witlof moeten behandelen? Dus de wortels in het donker uit laten komen? 

 

Heb foto's gemaakt van hoe het er nu bij staat en welke zaden ik heb.

 

Hopelijk kunnen jullie me op weg helpen

 

20210714_133737.thumb.jpg.c6de872dc7c85ce050cbc5ca72de06b5.jpg20210714_133640.thumb.jpg.fc6d55fc513ba7e05e9ce1cb7052b954.jpg20210714_133631.thumb.jpg.2644c4d127c8f26a4dd7fb5e1c5a9ac8.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Hoi,

 

Dat is geen bewuste keus geweest, omdat ik niet precies wist hoe of wat. 

 

Ik heb ze zelfs al flink uitgedund, maar ze staan nog te dicht op elkaar begrijp ik? Ik had een afstand van 10cm aangehouden, dat had ik ergens gelezen

Edited by onnaj
Link to comment
Share on other sites

Niet dat ik nou een goede roodlof teler ben, want bij mij komen ze nooit op. Maar de bedoeling is de buitenste bladeren oogsten, en dan vormt er in het midden zo’n mooi kropje. Het groen buitenste blad kun je als (onderdeel van gemengde) salade eten, of anders als een soort andijvie. Of roerbakken met een uitje, beetje knoflook, olijfolie. Misschien kun je op die manier ook een beetje uitdunnen. Volgens mij moet je deze soort niet intafelen zoals gewone witlof, maar dat weet ik niet zeker.

https://prilgroen.nl/ onderweg naar een plasticvrije volkstuin

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Het lijkt mij juist wel dat ze geteeld moeten worden als witlof. Op de foto zie je een witlofachtige wortel met de roodwitte krop er aan. Zoals witlof. 

Ik heb zelf elk jaar radicchio 'Chioggia' staan, die vormen wel echt een kropje in de tuin, ergens in de vroege winter. Zie hier op Wikipedia:

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodlof

 

Je hebt daar denk ik de "variëteit ontstaan uit een kruising van roodlof met witlof. Dit type wordt als witlof geteeld. De krop is wit met rode punten. Het loof is minder bitter dan van de twee andere soorten."

 

Mijn oogst (foto uit 2016):

IMG626229171474883414.JPG

 

IMG627446351474883427.JPG

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...