Jump to content

verdwijntruc kruisbessen


Jeroen B 62
 Share

Recommended Posts

Besten,

 

Afgelopen donderdagavond keek ik met plezier naar 5 kruisbesstruiken die al bijna rijpe bessen droegen.  Mijn vrouw was de dag erop rode bessen aan het plukken. Toen ik zag dat de de kruisbessen ook al geplukt waren wilde ik van haar weten of ze ze al rijp genoeg vond. Mijn vrouw vertelde dat ze ze niet geplukt had.

Samen hebben we de struiken geïnspecteerd. Onbeschadigd en volledig leeggeplukt, en dat moet vroeg in de ochtend of  's nachts geweest zijn. Er is werkelijk niet 1 besje blijven hangen.

 

De tuin is vrij toegankelijk, de buren wonen op ongeveer 80 meter en 's nachts is het dorp uitgestorven. Wel veel dierlijk leven.

 

Wat zou hiervoor een verklaring kunnen zijn?

 

Jeroen B 62

Link to comment
Share on other sites

Bij mij plukken de vogels mee, maar daar zie je wel sporen van.

Aangepikte bessen.

Ook de hond en vossen lusten wel bessen, maar die plukken niet heel de struik leeg.

 

Bij mij is op een tuin in Rotterdam wel eens een complete composthoop verdwenen terwijl ik op vakantie was, dus ik kijk nergens meer van op.

Link to comment
Share on other sites

Altijd vervelend, deze keer zijn het bessen, wat is het volgende keer?

Veldcameraatje plaatsen. Is ook vervelend want moet je onderhouden, al is het maar om de batterijen op te laden en je ze daarna nog altijd niet hebt gepakt alleen gezien.

Edited by Swa
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Mijn vermoeden is dat de combinatie vogels/muizen/ratten dit vrij netjes kunnen. Ik heb één klein bakje geoogst, er hing nog zo'n zelfde hoeveelheid aan maar ik besloot te kijken of ik dit onbeschermd kon laten. De volgende dag alles keurig weg, zonder enige aanwijzing wie de daders zijn geweest. Mijn blauwe bessen ondergaan op dit moment hetzelfde nog voordat ze rijp zijn.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Bij mij waren fazanten me enkele jaren voor toen de struiken nog kleiner waren. Die kunnen blijkbaar makkelijk tussen de doorns in pikken. Inderdaad op een nacht alles weg. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Ooit… mijn paarse kruisbessen waren bbbbbijna rijp. Nog 1 dagje zei ik. De dag erop was de hele struik volledig leeg en zaten de eksters vanaf de overkant te gieren van het lachen.

Gebeurt echt wel hoor, zonder een spoortje geweld dat vogels de boel compleet leeg vreten. Ik heb niet 1 bes terug gezien. En in de huidige tuin heb ik dat vaak met bosbessen. Daar gaat tegenwoordig netjes een net over heen. Te dierbaar. Kost geen fluit bij de action en dan heb je volgend jaar zelf de pluk op je genomen. Stuk leuker!

Link to comment
Share on other sites

Bij mij is het dit jaar eerste jaar dat een merel de rode bessenstruik had gevonden(afgelopen week). En dan gaat het hard met besjes die verdwijnen. Gelukkig zag ik het en heb ik alles daarna direct geplukt. Wel een hoop vogel poepjes om de struik heen? Misschien zie je dat bij jouw ook wel?

Edited by rorror

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Bij ons, vlakbij Rotterdam, zijn er nu ook nog vluchten Halsband Parkieten bijgekomen. Mooi om te zien, maar net, als de andere gevleugelde rovers, in staat om hele struiken in no-time leeg te plukken. Kersen, honingbessen, noem maar op. Als je niet net, hou je weinig over voor eigen gebruik.

Link to comment
Share on other sites

Mijn oom had in Rotterdam Noord een spoortuin, die vertelde dat zijn kruisbessen ook gestolen werden. 's Nachts op de loer gezeten, lang verhaal kort: eenden kwamen vroeg in de ochtend en vraten systematisch zijn struiken

leeg. Ze slikten de bessen in hun geheel door, hij zag ze als verdikkingen door hun nek gaan.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...