Jump to content

Knoflook seizoen 2021-2022


acpronk
 Share

Recommended Posts

@Flup @Lsjr33 zou ik zo voor tekenen hoor.
Ben benieuwd hoe groot die van mij zijn, was beetje laat met kalium.
Buurtuinders denken wel een mooie oogst, maar dat dachten ze vorig jaar ook, maar viel toch wat tegen (ligt ook aan het ras natuurlijk, sommigen worden gewoon wat groter).

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Dit is mijn knoflook veldje. Foto 1 vanaf de noordkant gezien, met voorop de OK. Foto 2 vanaf het zuiden bezien.

Ik laat ze nog even staan, kunnen ze nog aandikken, de grond is nog vochtig genoeg.

IMG_20220615_190802.jpg

 

IMG_20220615_190829.jpg

 

Die Digitalis is trouwens rond de 2m hoog.

Edited by acpronk
  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Hier is de grond weer kurkdroog en dat zal de komende weken niet veranderen. Temperatuur tussen de 35 en 40 graden. Maar ik laat de olifantenknoflook toch in de grond, hopelijk groeien de bollen ook nog.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hier staat vrijwel alles nog. Behalve dit soort probleemgevallen.

IMG_20220616_170321.thumb.jpg.68dca96cb28de1ac8e8ac8820381e77d.jpg

De stengel had zichzelf voor de helft gebroken. Ik zie dit bij meer stuks gebeuren, dat de buitenste stengel en schil scheuren, omdat de binnenste groei geen plaats heeft.

 

Deze was in het voorjaar gepoot. Misschien komt het daardoor?

Edited by fre3ke
Gezaaid vervangen door gepoot
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Omdat mijn knoflook er vandaag nog beroerder uitzag alles eruit gehaald.  De teentjes van een bol uit de winkel hebben het redelijk gedaan. De andere bestelde knoflook soorten hebben allemaal nog geen teentjes…..sommige hebben alleen maar een verdikking…..echt zo niet leuk. Zal wel weer wat verkeerd gedaan hebben….had ik misschien toch moeten laten staan?  Maar wanneer zouden dan de teentjes ontwikkeld zijn?  Met Kerst? 
je hoort het al..ietsje narrig!  Maar goed, hoop dat ik de knoflookbollen toch nog kan bewaren. 
het is in ieder geval genoeg. 8970227A-A990-410F-88CF-33F10F88673A.thumb.jpeg.ddd7b5194967b414f1a7dd4af39d4a65.jpeg
 

52727FBC-724F-446F-97BB-A20E60238CAD.thumb.jpeg.1df80402086e52a0e56fe765b0429c94.jpeg

 

9E564E53-5EE5-4340-9F3B-A6B21C07A276.thumb.jpeg.f0b334df01f037d6c926505acd0675fa.jpeg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Een van mijn favoriete rassen, Korean Red. Nog van vorige oogst.

Blijft lang houdbaar, pittig van smaak (vers).

Helaas dit jaar minder gezet, want vorig jaar 50% uitval wegens rot. Dus dit jaar minder gezet en meer andere rassen.

Morado is nu ook nog stevig van vorig jaar, deze niet gezet want bollen wilden niet al te groot worden.

Inchelium Red en Red Touch zijn al voor de helft verdroogd, deze zijn minder lang houdbaar.

Andere rassen zijn al op, of liggen op de hoop 'onbekend' (restant alles door elkaar, de rassen waar ik niet mee verder ging en misschien ook de kleinere van de rassen waar ik wel mee verder ging).

IMG_20220616_133106.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@jootje ik snap je frustratie volkomen… ik heb ook dure rassen gekocht en sommige hebben gewoon een verdikking ipv een bol. Zo stom! Begrijp het ook niet, maar de bollen zijn dit jaar wel beter dan vorig jaar. Was bijna alles klein of mini met een handje vol uitzonderingen.

Ik vrees dat ik gewoon knoflook moet poten voor het loof. Dat gaat me beduidend beter af. Vind het ook lekkerder smaken. Misschien ook een tip voor jou?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zojuist tijdens het tomaten dieven, per ongeluk nog knoflook tegen gekomen. De rabarber groeit daar inmiddels overheen.
Thai knof en olifantenknof geoogst. Aangezien het broedbolletjes waren van olifantenknoflook, vind ik het een hele mooie oogst. Sowieso met mijn track record van sneue bolletjes.

De Thai is bij mij het grootst en dat zijn fatsoenlijke bollen zoals je ze ook bij de supermarkt koopt en wat kennelijk mijn leidraad is
da1ade68b8bf4a01ad7083af01afff42.jpg
Echt goed gelukt! Toch nog iets van de knoflook wat niet mwah is.

40dffe0932a9b114d28a1f399e1f03d5.jpg

f96310d0fe4fa86e2f1e50d2e50ab0a6.jpg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Hier zijn ze nog niet klaar. 

 

20220621_knoflook1.jpg

 

Teelt in bloembakken, begin januari teentjes geplant.  Redelijk formaat bol. Stengels zijn grotendeels nog groen. Foto oogt geler dan in werkelijkheid.

In de volle grond worden de bollen groter, maar dit jaar ben ik echt niet ontevreden.

Wel heb ik vaak water gegeven, ook zeer regelmatig wat bijgemest. Elke plant heeft immers erg weinig substraat (gewone potgrond).

 

20220621_knoflook2.jpg

 

Nog meerdere sappige vliezen om de tenen, en het begin van een bloemstengel.

Over een kleine week ga ik er weer eentje testen. Verwachte oogsttijd: over ca. 10 dagen.

  • Like 1

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Roest is blijkbaar wel een serieus probleem op ons complex. De planten zitten helemaal onder, mijn Marrokaanse buurmannen knakken de knoflook daarom vroegtijdig, net als ui. Heb zelf niet bijgemest en toch een beetje teleurgesteld in de opbrengst van 60 bollen. Volgend jaar iets ruimer uit elkaar zetten en toch kali strooien. I.v.m. roest kan ik niet later dan juni oogsten anders zijn de planten helemaal niets meer waard.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Wat ik doe:

 

Dagje drogen in de zon en daarna de wortels, het verdroogde loof en de buitenste rok eraf halen met een mes.

Daarna busselen en in de wind en schaduw verder drogen.

 

 

De mooiste knoflook hou je apart voor nieuw pootgoed in oktober/november.

 

De opgeschoonde en gesorteerde knoflook klaar om gebusseld te worden:

 

 

713396152_20220623_162156(2).thumb.jpg.bf016dab875da447c25a5505e753921a.jpg

Edited by Patrijs
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Gewoonlijk droog ik ze heel de zomer.

Ze blijven onder de juiste omstandigheden lang goed.

Vooral droog en luchtig  houden is belangrijk. Bij ons is bijv. de keuken al te vochtig.

Ze hangen hier in een open boetje in de wind.

 

Ze zijn goed droog als het loof door en door droog is, op de foto (van deze week) zie je dat de stengels nog groen en dus vochtig zijn.

Op vocht kunnen schimmels groeien.

De droogtijd is afhankelijk van het weer, oostenwind is altijd droog.

 

Vorig jaar met alle regen had ik ze in de dichte schuur gelegd, door de vochtige lucht gingen ze daar schimmelen.

Ik heb ze toen opnieuw gedroogd in de kas, maar een deel was verloren.

Hier houd ik ze goed tot het voorjaar, dan ga ik door met verse knoflook van onder plat glas gekweekt.

 

Liggen ze te vochtig dan gaan de teentjes uitlopen en wortels aanmaken.

Edited by Patrijs
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Op de websites van de Tuinen van Weldadigheid en Leven van het Land staat af en toe wel een een indicatie van de bewaarbaarheid.
Op http://www.eemlook.nl/knoflook-soorten/ is er een indeling naar knoflook groep, en daarin staat een indicatie van de bewaarbaarheid.

Zelf vind ik de Korean Red een asiatic, gezien de lange bewaarbaarheid en groei.
Welke ik nu over heb van vorig seizoen (en waarvan ik de naam weet): Korean Red en morado, zeer goed bewaarbaar (nu nog goed).
Inchelium Red en Red Touch niet zo goed bewaarbaar (meeste teentjes al verdroogd, sommige nog eetbaar).
Uitgedroogde teentjes kun je overigens nog voor andere dingen gebruiken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...