Jump to content

Druivenpluk 2021. Hebben jullie al geplukt?


henkg
 Share

Recommended Posts

@fre3ke schreef in haar blog dd. 6 september dat zij al geplukt had. Ras: Regent (blauwe wijndruif).

 

Ik ga mijn Rondo (blauwe wijndruif) ergens tussen nu en volgende week plukken. Nu ca. 17 Brix (dat is goed voor 9,3 % alcohol, zonder suikertoevoeging).

20210913_155049.jpg

^ Hier een gedeelte van twee Rondo stokken. De meeste lage bladeren heb ik al weggeknipt.

 

De nieuwe aanplant (3x, ook Rondo) draagt nog weinig. Wel een prima Brix-waarde: 21. 

O ja: toegepaste snoeiwijze: Cordon.

 

Hoe staat het met jullie pluk (van welk ras), dit jaar?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mijn druivenoogst is door de suzukivlieg volledig mislukt dit jaar dus er valt niks te oogsten.. Ik heb de trossen laten hangen voor de merels die het al dagen druk hebben met het leegvreten van de druivelaars. Al of niet suzukivlieg maakt voor een merel blijkbaar niets uit.

 

suzuki.thumb.JPG.ca1e852f847bd24a2a4a0ddb0c14de39.JPG

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De Boskoop glorie (waarschijnlijk) eten we af en toe een tros van sinds twee weken, ze zijn dit jaar wel iets minder zoet. De druivenlaar staat tegen een muur op het zuidoosten, vanaf 15u wel schaduw.

Een gedeelte van de trossen moeten afdekken tegen de merels, gelukkig is de druivenlaar al ouder dan 20 jaar en hangt er genoeg aan.

Edited by simonvb
Link to comment
Share on other sites

Mijn broers Boskoop Glorie, oogsten we al 10 dagen. Staat de hele dag in de zon, als er zon is tenminste. Mijn Boskoop Glorie is nog niet helemaal rijp, staat ook minder in de zon. Mijn Blue  Muscat en Witte Muskaat daar snoepen we ook

alleen nog maar van. Veel fruit is dit jaar bij mij minder ver. Verleden jaar was bij mij althans, een beter fruitjaar.

Link to comment
Share on other sites

Hier is ook alles al op of verwerkt. 

Ras: vermoedelijk boskoop glorie. Staat tegen een warme muur en dat scheelt een hoop. Onze druif loopt ongeveer een maand voor op de druif die bij een collega staat en dat zijn beide stekken van dezelfde plant. 

Link to comment
Share on other sites

Voor mijn 3 druivelaars geldt dat de vruchtzetting door het koude voorjaar beduidend slechter was dan eerdere jaren. Minder en kleinere trossen bij alle 3.

  • Muscat blue: eerdere jaren oogsttijd eind augustus, dit jaar 1-2 weken later, nu hangen er nog enkele trossen. Minder zoet en meer zuur dan vorig jaar.
  • Rosetta (rose): eerdere jaren oogsttijd medio september, begint op smaak te komen.
  • Fanny (wit): eerdere jaren oogsttijd eind september, nog smakeloos.

Tegen vogel-/wespenvraat en Suzukivlieg gebruik ik vlies-zakjes. De zakjes medio augustus geplaatst maar eind augustus (tijdelijk) verwijderd omdat door het soppige weer botrytis opkwam.

Toen de zakjes weg waren is in een paar dagen tijd een deel van de druiven geroofd ... dus maar weer geplaatst. 

 

Al met al een flink tegenvallend druivenjaar.

Link to comment
Share on other sites

Vandaag mijn Rondo geplukt, gekrent, gekneusd. Netto 4,5 kilo. Daarna pecto-enzym en gist toegevoegd.

Gemeten Brixwaarde pulp: 18,0. Goed voor 10% alcohol.

(over een paar dagen uitrekenen hoeveel suiker erbij moet om op 13% te komen).

A.s. maandag komt daar ongeveer 1,5 kilo Cabernet cortis bij, nu effe geen zin meer aan.

Link to comment
Share on other sites

Het is inderdaad veel werk, de druiven verwerken, dat valt altijd tegen. 4,5 kilo zal zo'n 3 liter opleveren, dat haal ik net niet dit jaar. Ik denk qua Brix wel hetzelfde als jii, slappe hap. Maar ik ga geen suiker toevoegen want mijn druiven hebben te weinig aroma en body daarvoor. Ik ga voor een jonge wijn dit jaar. Heb daarvoor wel de verkeerde gist gebruikt. Welke gist gebruik je?

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wij hebben een sauvignon blanc in de tuin waar veel aan zat dit jaar. Echter heb ik er ook wat meeldauw in gehad. Ook bij het oogsten kwam ik wat aangetaste druiven tegen waar meeldauw op zat. Deze hebben we wel mee in het sap gedaan die we nu hebben staan gisten. Het stinkt echter veel meer dan voorheen en er drijven witte, beetje slijmerige klonten op het sap, na vier dagen gisten. Gaat dit fout? En kan dat door de meeldauw komen?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...