Jump to content

Jam van kiwibessen


Bertus
 Share

Recommended Posts

33 minuten geleden, AshaiRey zei:

de jam vond ik niet smakelijk

Oh ... had ik niet verwacht obv de smaak van de bessen. 

Als ik ga proberen dan maar een klein potje, beetje zonde van de bessen als het mislukt. Bram, heb je gelei-suiker gebruikt?

Link to comment
Share on other sites

1 uur terug, AshaiRey zei:

Mijn ervaring is dat jam maken van kiwibessen moeizaam ging en de jam vond ik niet smakelijk

Ik maak er graag jam van. Maar meng dat met bijvoorbeeld appelstukjes, krusibes of zelfs rode bessen(sap).  Het wat zoete meer exotische/aromatische van de kwiwbessen vraagt om wat aanvulling van iets fris-zurigs. Citroensap ook zeker nodig voor wat pit. Diverse rassen smaken ook wat verschillend. Te rijpe of onrijpe vruchtjes maken de jam meteen minder lekker. Je moet er echt op letten dat je aan elk vruchtje voelt dat het voldoende zacht en niet te zacht is (ook als je ze uit de hand eet).

 

Pectine weet ik niet goed aangezien mijn meng-ingredienten (appel, kruisbes, rode bessen) allemaal vrij veel pectine bevatten en ook citroenzuur helpt bij de  werking van pectine. Ik schat dat er gemiddeld pectine is omdat de jam altijd voldoende stijf was, maar ben niet 100% zeker. Ik heb nooit nog extra pectine hoeven bijvoegen. Oh ja...misschien goed om te weten is dat ik of met geleisuiker 1:2,5 of 1:3 werk en/of zelf pectine en ook nog wat citroenzuur (naast citroenvrcuht of sap). Die kun je verkrijgen bij de webshop van Leven van het land. Het maakt me heel flexibel in de zoetheid van jams e.d. en geleisuiker heb ik niet altijd voldoende op voorraad. (De 1:3 komt uit Duitsland en dat is een 200 km. van huis voor mij).

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
20 uren geleden, weknow zei:

Maar meng dat met bijvoorbeeld appelstukjes, krusibes of zelfs rode bessen(sap).  Het wat zoete meer exotische/aromatische van de kwiwbessen vraagt om wat aanvulling van iets fris-zurigs

Dank voor de tip

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vorig jaar jam gemaakt van kiwibessen. Mijn ervaring was dat de jam erg dik en stroperig werd, ik vermoed dus dat er aardig wat pectine in zit. Ik heb weliswaar geleisuiker gebruikt, maar het was dikker dan andere jammen die ik ooit gemaakt heb. Wel kan ik je aanraden om, als je genoeg vruchten hebt, in ieder geval een deel te zeven. De schil bleef vrij hard en er zaten veel pitjes in waardoor de jam niet lekker smeerde. De smaak vond ik dan weer wel lekker. Het had een iets medicinale bijsmaak, maar dat stoorde mij niet. Ik heb wel de vruchten goed rijp laten worden voor ik jam ging maken. 

Link to comment
Share on other sites

@marjoleinvdh dankje voor de info. Die medicinale smaak krijg je volgens mij als je te rijp fruit gebruikt. In (over)rijp fruit worden esters gevormd, hoe rijper hoe meer. Esters zijn natuurlijke maar ook chemisch bereide smaak-/geurstoffen. Chemisch bereide esters (reactieproduct van een alcohol en een organisch zuur) worden veelal gebruikt als oplosmiddel ... o.a. in thinners.

Ik ga wel selecteren ... zoals @weknow al aangaf niet onrijp maar ook niet te rijp. Genoeg te proberen dus ...

 

Edited by Bertus
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...