Jump to content

Vraag over compostton gebruik


AshaiRey
 Share

Recommended Posts

Bij het maken van compost kom ook vocht vrij, van die bruine drab. Als je een liggende compostton op blokken gebruikt loopt dan deze drab niet over de grond? Of wordt dit opgevangen met een bak als het niet boven tuinaarde staat?

 

Ik vraag dit ivm het bepalen waar ik zoiets zou kunnen zetten.

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

5 uren geleden, fre3ke zei:

Bij compost komt geen drab vrij.

Inderdaad. De vraag die dan direct bovenkomt is: maak je het wel op de goede manier??? Als je het op de goede manier maakt (volop ventilatie, niet te nat, mengen van stikstofrijk en koolstofrijk materiaal) is er geen drab. Als ze tijdelijk te nat is geweest (bijvoorbeeld vat stond open en er was veel regen) dan kan er wat bruinig water even uitlopen. Dit is geen probleem. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

 Heb je misschien een foto van je ton?  @AshaiRey??   Ik kan me geen beeld vormen bij wat je bedoelt met een liggende compostton op blokken.

 

Toen ik hier de eerste staande composttonnen had, zaten daar losse geperforeerde kunststof bodems bij. Als compost daar maandenlang op ligt, koud op de grond, dan ontstaat op de bodem een natte taaie zooi die stinkt naar slootbagger, en waarin niets meer verteert omdat er geen lucht is voor composterende wezentjes. Als de vaten op blokken hadden gestaan was er vast vocht uitgedruppeld, maar dat is prima meststof, zoals @RobO zegt.

 

Toen de bodems naar de plastic-recycling waren gebracht, en de vaten direct op de tuingrond stonden, werd de compost al mooier.

 

Nu zet ik idealiter alles 1 x in de maand om. Lukt niet altijd. Maar er zijn drie vaten. Eentje met groen materiaal dat dagelijks wordt bijgevuld. Eentje met redelijk gecomposteerd materiaal dat al zwart wordt. En eentje leeg, waarin ik dus 1 x per maand de inhoud van vat zwart in kieper, en dan gaat vat groen ook weer om. En dan is er weer een vat leeg.

 

Dat levert prachtige compost op die niet nat is, niet stinkt en makkelijk te zeven is. Het is net wat @weknow zegt: ventileren en dus goed veel lucht geven aan alle wezentjes die de compost verteren. Plus een mix maken van stikstofrijk groen spul met koolstofrijk houtig spul.

Het advies is dus: omzetten, luchten, mixen & omzetten luchten en mixen. Dat proces lijkt me moeilijk te realiseren als je slechts een enkele ton hebt.

 

Ik hoop dat je de ruimte hebt voor meerdere compost-dingen, kwa ruimte, kwa uitgaven.

Verder heb ik altijd vanaf de nazomer, als er veel afval komt, een extra tijdelijke compostbak, van panlatten, kippengaas en ijzerdraad. De compostwormen vinden het heerlijk.

 

Edited by Vinky
Link to comment
Share on other sites

Ik heb geen foto omdat ik het geheel nog moet maken. Maar dit is een voorbeeld van het net.

DIY-rotating-compost-bin.thumb.jpg.46a05171de253faeacde5d0e926a4f80.jpg

 

Ik heb geen plek voor iets anders of een 'echte' composthoop. Het is dus zo iets of niets.

Ik kan hem maar op 2 plekken kwijt en dat is op de grond maar slecht bereikbaar of beter bereikbaar maar staat dan op een stenen ondergrond.

 

Edited by AshaiRey

Groetjes,

Bram

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...