Jump to content

Koemest verwerken op moestuin


Roland
 Share

Recommended Posts

Vanaf heden heb ik de beschikking tot 100m2 moestuin. De grond is vorig jaar in de herfst bemest met koemest en dit jaar hebben er aardappelen, pompoenen en kolen op gestaan.

Vanuit de vereniging hebben we allemaal 8 kruiwagens koemest gemengd met stro gekregen om deze 100m2 te bemesten.

De meeste verspreiden de mest en spitten deze gedurende winter en voorjaar onder.

 

Nu vraag ik mij af of het niet beter zou zijn de koemest op een hoop te gooien zodat hij zichzelf warm kan houden en beter zal composteren. In het voorjaar zou ik de gedeeltelijke gecomposteerde mest kunnen onderspitten of verspreiden over het oppervlak.

 

Wat adviseren jullie?

Link to comment
Share on other sites

Er is ook een tussenweg. Ik zal ook spoedig weer koemest op het land brengen. Ik laat de hopen mest gewoon verdeeld over mijn perceel liggen. Het spoelt dan minder uit dan direct verspreiden en je hoeft het in het voorjaar niet opnieuw verplaatsen. In de winter zal de mest van 8 kruiwagens echt nauwelijks broeien. Daarvoor zijn de temperaturen spoedig te koud.

Link to comment
Share on other sites

Uitspoelen is alleen een probleem als je bodem te weinig organische stof en/of lutum bevat. Daar zou de eerste focus moeten liggen. Als dat op orde is, is mest opbrengen in het najaar het beste. De mest kan dan perfect verteren zonder dat je de gevolgen hebt van eventueel te verse mest. Want immers in het najaar staat er niets meer op de tuin. Mest opgebracht in het najaar is in het voorjaar meestal helemaal verteerd, op de grovere delen na. Die kun je dan in het voorjaar nog onderwerken en in de loop van het seizoen vind je dar niets meer van terug. Alles wat uitspoelt wordt opgevangen en gebonden door de humus en de lutumdelen in je bodem. En komt gewoon beschikbaar voor je planten in het voorjaar. Er is wel zoiets als stikstof die vervliegt als je het op de grond legt in plaats van onderspit, maar volgens mij is dat verwaarloosbaar. Ik laat me leiden door een natuurlijk principe: in de natuur vallen uitwerpselen gewoon op de grond en worden daar door allerlei organismen verwerkt. Bij mij op de zandgrond werkt dit al vele jaren naar alle tevredenheid. Of het op andere gronden ook zo fijn werkt, weet ik niet. Maar dit is mijn ervaring. Ik breng dus wel elk jaar compost op de tuin (dat doe ik altijd in het voorjaar), een best goede hoeveelheid en 1 x per twee jaar een goede vracht stalmest in het najaar, zo ongeveer begin november.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...