Jump to content

Mulchen met blad


Roland
 Share

Recommended Posts

Op mijn nieuwe moestuin 5*20m wil ik graag gaan mulchen om onkruid te voorkomen en het bodemleven beter te voeden. Nu hebben we jaarlijks een enorme berg met blad afval.

 

Zou ik deze bladeren kunnen gebruiken om een paar cm te mulchen?

 

En hoe zou ik ervoor kunnen zorgen dat de bladeren niet naar de buren waaien?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Het is voldoende om wat losse takken/planken/bamboe er op te leggen, met wat regen ligt het dan wel vast. Je kan de bodem nog verder helpen als je het blad al kan versnipperen. Zelf heb ik hele bladeren gisteren aangebracht en daar dus wat losse oude zonnebloemstammen op gelegd. Dat blad haal ik er wel weer af van de zomer want er zit veel eik en beuk bij en dat verteerd te langzaam! Eigenlijk zijn alle andere bladsoorten prima, kan je zelfs laten liggen en er tussen planten. Anders afhalen zodra je het bed wilt gebruiken en op de composthoop daarna.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Nadeel van deze mulch is dat het je bodem belemmert om op te warmen in het voorjaar en dat is in een moestuin zeer gewenst.

 

Voor een fruittuin, voedselpark e.d. en bij vaste planten en struiken is dit wat betreft zeeeeeeer geleidelijke voeding en verzorging van je bodem uitstekend. Voor een moestuin waar je vooral een en twee-jarigen teelt die relatief veel voeding nodig hebben is mulchen met blad eigenlijk niet aan te raden. Mijn advies daarvoor is om het (op een goede manier!) te composteren en daarbij toch een 30% (komt niet precies) "groen"en meer stikstofrijk materiaal te mengen. Dan heb je over een klein jaar de ideale en echt bodemvoedende compostmulch die je moestuin veel beter en sneller van een goed bodemleven en voedzaamheid voorziet. Dit zou ik ten stelligste adviseren.

 

Vanuit permacultuur-kringen sluipen nogal wat misverstanden en onjuistheden over hoe je voor een moestuin (ook juist permacultuurmoestuin!!, zoals bijv. Charles Dowding!!!) met mulchen de beste resultaten zou bereiken. Mulchen met vers en niet naar compost omgezet  materiaal doet niet meer dan bovenop je bodem wat beschermen tegen te harde neerslag en tegen uitdroging. Als voeding doet het pas na zeer lange tijd iets en aanzienlijk minder (veel meer stikstof en fosfor spoelt uit en vervliegt dan wanneer je het in compost kunt binden!!!) dan wanneer je er compost van maakt. Mulchen met blad  in een moestuin is niet slecht omdat je schade zou veroorzaken....het is vooral heel kjammer dat je wat je beschikbaar hebt niet naar waarde en mogelijkheden inzet. Je bereikt misschien maar 20% van de waarde die het voor je moestuin kan hebben door het wel te composteren. En juist ecologisch gezien maakt het juist wat uit. 

 

Een andere optie kan zijn om met dat blad zogenaamd bladcompost te maken en dat als een goed alternatief voor potgrond te gebruiken. 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik gebruik de bladmulch als winterdek en onkruidrem in het najaar. Ergens in februari/maart gaat het blad eraf en naar de composthoop.

Na het zaaien/planten mulch ik met wat ik vinden kan om onkruidgroei tussen de rijen te ontmoedigen.

 

Als voeding op de percelen heb ik het eigenlijk nooit beschouwd.

Link to comment
Share on other sites

Hier gebruiken we ook eigenlijk alles aan plantaardig materiaal, vooral om in het najaar (na de oogst) de tuin af te dekken om te zorgen dat voedingsstoffen niet uitspoelen in de winter + om onkruid tegen te gaan. Dat is fijn snoeiafval uit de tuin, maar zeker ook veel blad + het knipsel van de heg.

In het voorjaar gaat dat eraf en op de composthoop, of wordt apart gelegd om geleidelijk op de composthoop te gaan (we hebben 3 bakken naast elkaar, dus kunnen daarin sparen om een goede mix te maken in de definitieve hoop). De voeding moet het inderdaad hier ook geven nadat het is gecomposteerd, wij gebruiken het puur als bodembedekking.

 

Ook in de zomer mulchen wij steeds meer. Als we kool planten, gaat er tussen de jonge plantjes ook mulch. Ook alles wat we dan hebben, al is het dan voornamelijk grasmaaisel, mos uit het gras en snoeisel van de heg. Om onkruid tegen te gaan, maar de laatste jaren steeds meer om te zorgen dat de grond niet zoveel uitdroogt in de hete zomers. Deze mulch komt er dus ook niet heel vroeg in het jaar op, dus van moeilijk opwarmen van de bodem waar @weknow het hierboven over heeft, heb je op deze manier geen last. En omdat dan ook de normale bemesting van de grond gewoon gebeurd, en de mulch puur is voor bescherming van de bovenlaag, is het ook voor een groentetuin met een/tweejarigen goed toe te passen zonder voedingstekorten te krijgen.

 

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...