Jump to content

prei zaad winnen


willemGN
 Share

Recommended Posts

Ik heb dit jaar een aantal preiplanten bewust laten doorschieten voor het zaad. Er is inderdaad zaad aangekomen echter hoe krijg ik dat een beetje snel uit de zaaddoosjes?Bij uien ging dat vrij soepel. Bij de prei blijft het doosje dicht en is het veel pulkwerk, om de zaden los te krijgen.

 

 

[*]

Link to comment
Share on other sites

Zijn de zaden wel genoeg afgerijpt ? Als je een doosje open maakt behoren de zaden zwart te zijn en voelbaar wat 'volume' te hebben (geen losse velletjes dus) anders heeft door gaan geen zin meer. 

 

Buiten drogen zal niet meer lukken vanwege de lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid dus zul je binnen moeten gaan drogen. Een prima plaats daarvoor is boven een radiator omdat je daar van een warme en droge opstijgende lucht profiteert.  Je zou bijv. de zaadbollen in een grote huishoudzeef kunnen leggen  die je boven een radiator hangt/plaatst.  

 

Als het geheel kurkdroog is kun je de zaadbollen tussen je handpalmen fijn wrijven waardoor de zaden vrij komen. Om te schonen verwijder je eerst met de hand het grove vuil. Nu kun je door voorzichtig te blazen het lichte vuil verwijderen en blijven de zwaardere zaden over.  

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...