Jump to content

Paprika in 2022


willemGN
 Share

Recommended Posts

@MSDG  de uitgroeiduur (# dagen van zetting tot oogstrijp) is bij paprika een stuk langer dan bij tomaat, zeker bij de grotere vruchten. Bij snackpaprikas gaat het wat sneller.  Die uitgroeiduur is met name afhankelijk van de temperatuur (en uiteraard daarmee samenhangend hoeveelheid zonlicht). Dat ze wat dicht staan heeft geen of nauwelijks invloed op de uitgroeiduur.

Standaard blokpaprikas kunnen ook maar een beperkt aantal vruchten tegelijk grootbrengen. Als er 6-8 vruchten per plant hangen groeit de plant bovenin veel minder snel en worden bloemen afgestoten. Als er een paar vruchten geoogst zijn beginnen groei en zetting weer.

Paprika produceert heel erg in zetsels. Dat is 1 van de grote uitdagingen in de professionele paprikateelt en heel anders dan bij tomaat die veel regelmatiger groeit en produceert (iedere week een tros en drie bladeren).

 

Wat voor types/rassen zijn het en wanneer heb je gezaaid?

 

Nog even nagekeken: ik heb zelf 2 rassen grote zoetepunt paprika's: Oranos (geel/oranje) gezaaid 2 feb, gekiemd 8 feb, 2 weken geleden de eerste rijpe geoogst. Palermo (rood) ook 2 feb gezaaid, pas na 14 dagen gekiemd en nu pas de eerste vruchten volledig rood.

 

Edited by Mai Pensato
  • Like 2

gefascineerd door alles wat groeit en bloeit

3.000 m2 tuinplezier - siertuin - kasje - groenten - fruit

moderne kweektechnieken - hydroponics

https://www.instagram.com/maipensatogardening/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vorig jaar hadden mijn 5 zelfgezaaide yolo wonder paprika planten, die buiten stonden, in totaal maar liefst 1 kleine paprika geproduceerd. Deze was aan de plant gerijpt, maar toen we hem proeften heel bitter, echt niet lekker. Moet ik ze dit jaar, het zijn er nu iets van 3 in totaal dus iedergeval stijgende lijn, langer laten hangen of juist korter?

Link to comment
Share on other sites

@Tobias Kan je wat meer van de situatie van vorig jaar vertellen. Stonden ze in pot, of in volle grond?  Hoeveel uur zon per dag?


Hoe was je watergeef regime vorig jaar? Als dit incosistent is geweest of te weinig, heb je kans dat het vruchtvlees niet zo dik wordt en te weinig energie in de vrucht wordt gestoken. En dus ook een mindere smaak krijgt en dus bitterder smaakt.

Al heb je dit jaar weer een aantal die bitter zijn, dan gebruiken b.v. met aanbakken/grillen/bbq en met een beetje hymalaya zout.  Zout smaakt haalt de bitterheid weg.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@rorror natuurlijk
Ze stonden in de vollegrond en kregen veel zon, water geven was vorig jaar niet heel constant ben ik bang, maar ze hebben nooit echt droog gestaan.

Ook vermoed ik dat ik ze te vroeg heb uitgeplant alleen toen waren er nog geen knoppen dus ik denk niet dat dat er veel mee te maken had.

Bedankt voor de tip iedergeval, maar ik hoop dat ze dit jaar wat beter smaken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...