Jump to content

Aardappels 2022


Jeanne heijmans
 Share

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Bio Alouette, daar hebben mijn collega tuinders veel succes mee dus die bestel ik mee. Schijnt enorm veelzijdig te zijn, goed resistent tegen ziekte en plagen en ook nog eens goed bewaarbaar.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Dit jaar een beetje van alles. Uit Frankrijk een onbekend vroeg aardappeltje en van eigen oogst Michelle. Die liggen te wachten in de ijskast.

Van een collega tuinier krijg ik Gourmandine, de kleintjes van afgelopen jaar.

En als vaste waarde zet ik Vitabella. Misschien thuis in potten nog een saladeaardappeltje. Effe afwachten.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wij hebben bijna alleen aardappels die bewezen phytoftora-resistent zijn. Aangevuld met enkele soorten die we wel lekker vinden klinken, of waar we toch goede reseltaten mee hebben gehad in andere jaren.

In ieder geval Carolus, Alouette en Twinner zijn al jaren een vaste waarde.

Twinner is moeilijk te krijgen, maar ik heb na telefonisch contact met de man waar ik ze al enkele jaren koop (AardappelSpeciaal / Jalving) een paar knollen kunnen reserveren. Verder ga ik het broertje van deze aardappel, de Twister, dit jaar proberen.

 

Ook ga ik Sevilla, Baltic Fire en Cammeo proberen volgend jaar.  Cammeo lijkt ook geheel resistent te zijn; mijn vader heeft die besteld en ik 'leen' een paar knollen van hem. Baltic Fire klinkt ook goed + ziet er leuk uit door z'n felrode schil.

En ik heb eindelijk weer een paar knollen kunnen krijgen van een aardappel die we lang gehad hebben (maar die nergens meer te krijgen was): Tiamo. Die is ongeloofelijk lekker om te bakken vonden wij.

En ik wilde een paar nieuwe rassen proberen; de afgelopen jaren wat pech gehad met enkele rassen die ik had, of weinig opbrengst, of toch phytoftora in de knol gehad waardoor de aardappels enkele weken na de oogst al gingen rotten.

 

Al zoek ik eigenlijk nog een coloradokever-resistente aardappel... Die beesten hebben het plezier om aardappels te telen vorig jaar ook aardig verziekt. Als iemand tips heeft om van die beesten af te blijven, graag!

Edited by Oudholland

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link to comment
Share on other sites

Dit jaar wordt het Vitabella, Michelle en Cammeo.

Vitabella is in de plaats van vaste waarde Anais. Die ging vorig jaar ten onder aan Phytophtora in de knol. Zelfs in de opslag. Moest kilo's weggooien.

Michelle heb ik al jaren. Cammeo vorig jaar als eerste. Is goed bevallen. De besmettingsdruk is nogal hoog op een volkstuincomplex.

Link to comment
Share on other sites

Vorig jaar zat ik op een klein volkstuincomplex en had ik Lady Christl (vroeg) en Cammeo (laat). Beide goed bevallen, flinke oogst.

Inmiddels verhuisd en net een tuin toegewezen gekregen op een veel groter (10 x groter) complex. Ik heb voor komend jaar Vitabella (vroeg) en Stemster (laat) besteld.

 

Link to comment
Share on other sites

Phytophtera resistentie, leuke discussie, maar de eerste resistente aardappel moet nog uitgevonden worden geloof ik. Phyto past zich net zo aan als vriendje Corona dus om de zoveel tijd vervalt de resistentie of zoiets.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Dat klopt, maar er zijn soorten die er beter tegen kunnen dan andere.

O.a. Bionext

(is de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding: wij verbinden de keten van boer tot consument. Bionext denkt dat biologisch een oplossing is voor veel van de maatschappelijke uitdagingen die wij op het moment tegenkomen zoals biodiversiteit, gezondheid en klimaatverandering. Daarom werken wij samen met de biologische ondernemers (boeren, telers, handel en speciaalzaken) aan een steeds duurzamere landbouw. Bionext wordt hierin gedragen door drie verenigingen: Biohuis voor de boeren & telers, BioNederland voor de handel & verwerking en de Biowinkelvereniging voor de biologische speciaalzaken.)

 

Geeft een lijst van "robuuste soorten"  die geschikter zijn voor de biologische teelt.

 

Er zijn meer soorten naast deze lijst en er komen regelmatig nieuwe soorten bij, en als je daar rekening mee houd en/of vroeg plant begin je alvast met een voorsprong.

 

 

Edited by Patrijs
Link to comment
Share on other sites

Dat sommige soorten er beter tegen kunnen is zeker waar, maar in deze tijden van 'fake news' denk ik goed om te vermelden dat er GEEN volledig resistente rassen bestaan! Inderdaad is het slim, zeker gezien een jaar als het afgelopen jaar, om voor biologische teelt een ras te kiezen wat en vroeg is en robuuster is dan andere rassen. En dat is inderdaad constant in ontwikkeling dus ieder jaar even kijken of de lijst geüpdatet is want rassen die ooit robuust waren kunnen ook relatief gezien minder robuust worden omdat die nare phytophtera zich continue aanpast. Overigens is phytopthera echt een wondertje der natuur, vorig jaar heeft de WUR weer veel informatie er over opnieuw onder de aandacht gebracht toen de biologische boeren op grote schaal hun oogst door hun handen zagen glippen. Toen ben ik me er meer in gaan verdiepen en vanaf dat moment me er ook bij neergelegd dat een 100% oplossing voorlopig nog wel even op zich laat wachten dus tot die tijd hopen op goed weer en de kansen vergroten met vroege en robuuste rassen.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Ik heb al een aantal jaren geen aardappelen meer omdat de ruimte op mijn huidige tuin beperkt is. Maar nu besteld bij de Tuinen van Weldadigheid, daar kan het per 5 stuks. En ga -mede door het enthousiasme hier- een deel in zakken telen. 

 

Mijn soorten:

  • Rode Star
  • Roseval
  • Rosara
  • Rote Emma (syn. Rote Emmalie)
  • Charlotte
  • Blaue St. Galler
  • Annabelle
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...