Jump to content

Pepers 2022


Jeanne heijmans
 Share

Recommended Posts

Ik ben ook benieuwd naar de verschillen tussen de verschillende reaper kleuren qua plant en vrucht.

 

Er zitten soorten tussen wat kruisingen zijn maar de Chocolate Reaper die ik dit jaar ook heb staan komt van een rode plant en met die vrucht zijn ze verder gaan selecteren dus daar verwacht ik weer een minimaal tot geen verschil.😉 

 

Tussen de Chocolate en de rode reaper zitten nu ook geen verschillen in plant en vrucht alleen kleur verschil straks in de uiteindelijke vrucht kleur.


 

Uiteraard adviseer ik iedereen die met hete pepers werkt handschoenen te gebruiken zeker bij de aller heetste soorten, in je ogen vrijven met peper  aan je vingers doe je maar 1 keer.😆

 

Wij hebben hier zo’n doos latex handschoenen staan, zonder die dingen raak ik de reapers niet aan.

Link to comment
Share on other sites

17 uren geleden, Ruderalis zei:

Mijn doel is om niet alleen reaper vruchten te kweken maar ook de plant in zijn mooiste vorm, dat is een palm vorm vol met lampionnetjes.👌

 

Heb je een voorbeeld van de "carolina palm tree" 😉? Hoe moet ik dat me voorstellen, lange stam omhoog, gebogen takken naar beneden?

  • Like 1

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

@rorror,

 

ik heb globaal wel wat voorbeelden waar ik naar toe wil, het internet staat niet echt super vol met de plant in optima forma.😉

 

Om de optimale vorm te bereiken is wel sturing door de kweker nodig dus snoeien, verder heb je zeer goede genetica nodig met een hoge opbrengst met vruchten van het juiste phenotype.

 

Uiteraard heb ik best wat geleerd deze kweek dus met de nodige veranderingen en 6 planten om verschillende dingen mee te doen moet het toch lukken om in iedergeval 1 plant enigszins perfect te kweken.

 

Wat ik hier van leer is naderhand ook op vergelijkbare hete soorten toe te passen, de “ death spiral “ bijvoorbeeld.

 

wat plaatjes om een globale indruk te geven van wat ik ongeveer bedoel, sommigen zijn hydro of niet opgeschoond van onder, etc.

 

globaal dus,

 

82DED714-7E4F-4351-ADC6-D1CFD34DFAC7.webp.8d1687ab3324c6d32d174f2f6972c01f.webp

 

7AF567EA-E0ED-416C-9634-15BA3953CE5C.thumb.jpeg.c748f704b70fa8935eae1d8df2fe30a2.jpeg

 

23BAD490-DB39-4594-A85A-C096F58DD749.jpeg.eb2b24413083d4dca3f4d5cfe6c007dc.jpeg

 

😎

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik vind ze nog niet op een palm boom lijken, meer op een brede V . Eerste 2 zien gezond uit.

 

Laatste foto laat planten zien in niet-optimale vorm , dus daar zou ik niet voor gaan. Kalium gebrek (eventueel PH onbelans), waardoor de planten niet meer in de hoogte groeit. Zie onderstaande voorbeeld.

image.png

 

Ook onderste bladeren zouden niet moeten afvallen als de plant in goede conditie is. Opschonen van onder is niet nodig, behalve als er b.v. schimmel aantasting komt. (wat ik zelf nog nooit gehad heb)
Men zou kunnen zeggen de onderste bladeren zitten in de schaduw doen toch niks. Behalve dat bladere zonnepanelen zijn, doen ze ook b.v. co2 opnemen, en hebben ze nog een aantal functies. Vaak zie je online dat de onderste bladeren een keer zijn afgevallen door b.v. verbranding en verkeerde verzorging.

 

Dit is iemand waarvan ik vind dat ze mooie planten kweken:

 

  • Like 2

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

@rorror,

 

die mevrouw kweekt zeker mooie peper planten, om jaloers van te worden.👌

 

Volgend jaar ga ik opzoek naar hoe een reaper plant op z’n mooist te groeien met een dito opbrengst, hoe daar precies te komen gaan we volgend seizoen bekijken, op dit moment begint het met de betere genetica 🧬 hier zien te krijgen, dat is stap 1.

 

Als ik nu naar het lopende reaper seizoen kijk gaat het goed voor een eerste keer maar nog niet hoe het eigenlijk zou moeten, te weinig uniformiteit en teveel wildgroei en blad in de plant, dat wil ik minimaal verbeteren de volgende ronde.

 

Aan het eind van dit seizoen maak ik de balans op over de reapers en dan hoop ik volgend seizoen verbetering aan te brengen; minder planten, meer snoeien, geen 5 uitlopers maar maximaal 3 en meer afschermen zullen de belangrijkste verandering zijn.

 

Zodra ik weer tegen een echt goede foto aanloop van een in mijn ogen perfect gekweekte reaper plant zal ik m posten, de bovenstaande foto’s zijn globaal waar ik naar toe wil maar nog niet ultiem.👍

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@rorror, een peper van de Hungarian Hot Wax begint van geel naar iets anders te verkleuren. Het is moeilijk te zien, omdat hij bijna op de grond ligt. Maar het lijkt rood, niet bruin. Dan is er een kleine kruisbestuiving geweest, denk ik. IMG_20220809_210743.thumb.jpg.3018ddefb75106ff668aa065a683da49.jpg

 

Onderin is hij nog wat groen, dus ik wil hem nog niet oogsten. 

 

De enige oogst tot nu toe is van de gekochte thai peppers, ik moet veel geduld hebben....

 

@Mellie de adjuma stond in een ruime pot maar vertoonde dwerggroei. Sinds ik hem in de volle grond heb gezet trekt hij helemaal bij en groeit normaal. Of het nog zal lukken om daar iets van te oogsten, is wel erg onzeker.  Gelukkig stond de Ethiopian Brown wel meteen in de volle grond, die hangt goed vol. Ik heb hem groen geproefd, interessante smaak al, dus ik heb goede verwachtingen daarvan. 

Edited by fre3ke
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@fre3keik heb het ook met de hungarian hot wax, wordt nu meer oranje/bruin dan van flets geel naar fel geel. Eerste keer dat ik ze kweek dus geen idee wat het moet worden. Grootste tegenvaller tot nu toe mijn gekochte Madame Jeanette, heel lichte plant, veel geelachtige bladeren terwijl vorig jaar tijdens het 'ramp'jaar buiten ik een oogst van wel 75-100 pepers had in de open lucht. Soms verbaas ik me echt wat verwaarlozing met de planten doet in positieve zin, al die tijd, liefde en aandacht kan ik blijkbaar beter aan m'n liefje thuis geven dan aan m'n Madame in de kas. :D

  • Like 5

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

@fre3ke @MSDG Ze horen rood te worden, iets bruinig verkleuren tussen door kan wel kloppen. Fel geel jalapeno vorm, of fel geel nasi peper waren de gele varianten die ik vorig jaar heb gekweekt.
De hungarian hot wax, kleurt van licht groen naar rood. Heeft niet de zelfde kleur groen als jalapeno's of bell paprika's. Ongeveer de helft lichter, zal morgen een foto met daglicht maken.

  • Like 2
  • Thanks 2

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Lichtgroen als begin kleur:

DSC_0988.JPG

Verkleuring richting bruin:

DSC_0987.JPG

Afgerijpt naar rood:

DSC_0989.JPG

  • Like 3
  • Thanks 1

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Pepper X

3.000.000+ scoville

Actuele heetste peper ter wereld 

 

Het gaat goed met de Xjes ze hebben inmiddels de voor bloei ( kleine bloemen die er zo ie zo afvallen) gehad en inmiddels zitten er mooie grote bloemen in met de potentie voor vruchten!

 

De Xjes staan meer buiten dan in de tent aangezien ze het momenteel beter buiten doen (ze staan in pot), bij slecht weer staan ze in de tent.

 

Ik vind de X als plant niet echt mooi alles is grof en hij heeft meer van een paprika dan een mooie fijne peper plant, maar dat is alleen maar smaak maar toch.

 

ze doen het wel goed en daar gaat t om.

 

plaatjes,

 

Mooie grote witte bloemen,

CBD5BABC-C754-4DE3-A92F-5093EAE94AB2.thumb.jpeg.8068940e7096ae192643ba5dc020ce28.jpeg

 

195C3548-0E48-43B3-A194-EB84435CB9FC.thumb.jpeg.c9acc77652f17a951c76b3b789d1dbf0.jpeg

 

Ze hebben al een grove dikke stam,

8497388E-4C5E-4F69-A846-C3408D74FDCF.thumb.jpeg.04d5f4168d2b49a89332303449bfd130.jpeg

 

Zo staan ze buiten,

451472FF-2582-480A-9DA2-D08B8F674005.thumb.jpeg.bdc2f80a2d22dee91638a5359e6f97ff.jpeg

 

Nog wat geoogst van de Bombjes en een eerste jalapeño om te testen,

707FC99A-A2C7-4F78-8547-512C44AA80AC.thumb.jpeg.3d9e2fcdff929c1be65f705c34114537.jpeg

 

😎

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@Ruderalis Ach mooi hoeven ze niet te zijn, als ze maar goed produceren. 

 

Voor de mensen die denken dat de jalapeno van Ruderalis wat groot uitgevallen is, dit komt doordat het een andere variatie is, namelijk "jalapeno black magic".
Ik wil zeker weten hoe die smaakt, zal ook bij mij eens kijken hoever ze zijn, maar ik denk niet dat ik jouw formaat haal.

Edited by rorror
  • Like 3

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

@rorror, idd.

 

betreft de Black Magic Jalapeño en het moment van oogsten let ik meer op de verkurking dan op de kleur bij deze pepers.

 

Ik heb onderstaande BMJ inmiddels geproefd en wow best goed moet ik zeggen, goede jalapeño smaak en goed scherp maar ook wel weer “doable” 👌, behoorlijk sappig maar vooral goed op smaak.

 

Ik denk dat ie eigenlijk nog net iets langer kan hangen dus net nog iets meer kurk dus de volgende die ik oogst zal net iets verder rijp geoogst worden.

 

De zaden zien er goed rijp uit!

 

plaatjes,

 

DF256230-3E17-48FA-B39F-404657A5F368.thumb.png.da08040a206e788ffc4be21a345a325f.png

 

1FC044BD-BF5B-4E1A-BEC0-9FBD2D95DBE7.thumb.png.9a8964cd72cfd84aad507baf14807dc6.png

 

A4B1EEE3-DD04-429F-AC0B-665AB5410A1E.thumb.png.1c46e2c92681fe2936f8a4f190811b07.png

 

😎

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zo in deze fase van het seizoen zie ik dat meerdere mensen zich afvragen wanneer de pepers 'klaar' zijn. Mijn ervaring is dat het echt per peper verschilt. Zo heb ik Scotch Bonnets (rood) die wel al mooi van vorm en kleur zijn, maar naar mijn smaak nog niet te onrijp smaken. Een beetje bitter. Hetzelfde heb ik met de Jalapeno's. Die zijn soms zelfs al naar rood aan het verkleuren, maar blijven een wat onrijpe smaak hebben. 

 

Daarentegen heb ik dit jaar ook md. Jeanette en gele Scotch Bonnets, mooi geel van kleur en wel al direct de juiste smaak. 

Link to comment
Share on other sites

Heerlijk, de Padrons groeien goed en het derde maaltje is aanstaande. Tot nog toe is het merendeel heet. :mrgreen:

 

De Cayenne Marie Annuum, van de wedstrijd vorig jaar, heeft zich blijkbaar gemixt met een andere peper. Heb namelijk een plant met duidelijk slanke Marietjes en een plant met dikke Marietjes... beetje de vorm van de Hungarian Wax maar het donkergroen van de Marietjes. Nog even afwachten wat de smaak gaat doen en hoe deze gaat verkleuren.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Ruderalis Is dat geplukte vruchtje, de verkleuring, niet gewoon rot? (bv neusrot)

 

  • Like 1
  • Thanks 1

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

@rorror,

 

Je hebt gelijk, bij nadere inspectie blijkt t gewoon rot te zijn, het vruchtje hing echt onder in de plant dus no problem, maar goed gezien!👌

 

Nou ja nog geen zekerheid welke kleur welke plant is.

Edited by Ruderalis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vandaag had ik twee Hungarian hot wax geoogst. Die ene naar rood verkleurende, waarvan ik dacht dat het niet klopte, en eentje die nog geelgroen was. Ik had gelezen dat ze meestal geel worden gegeten, en heter worden als ze rood zijn. Toevallig was hier de rode helemaal niet heet, en de gele juist wel. Ze kwamen van verschillende planten.

 

In ieder geval zijn ze oogstrijp hier. Vanavond heb ik er eentje ingemaakt met sperzieboontjes in het zuur. Hoe het smaakt weet ik alleen pas na de zomer. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

De Buena Mulata is goed aan het afrijpen    er hangen inmiddels flink wat rood oranje vruchten in dus ik heb de meest rode peper geplukt voor een test.

 

Het is een middel groot pepertje en al wel echt rood, hij voelt stevig maar rijp aan.

 

Open gesneden ziet ie er ook mooi rijp uit, rijpe pitten maar niet super veel, een stukje geproefd en dat is niet mis een goede smaak maar daar proef je al snel niks meer van door de hitte over je hele tong en achter in de keel!

 

Voor mij is dit een perfecte peper om sambal van te maken maar ook voor in curry en dat soort gerechten.

 

Ook hier van zal ik de volgende peper iets rijper (dieper rood) plukken voor vergelijking.

 

Deze peper paars plukken is leuk voor de kleur maar niet om te eten, paars is de peper niet rijp en heeft een grond smaak en weinig hitte, de peper 🌶 moet rood zijn om rijp te zijn.

 

plaatjes,

 

Buena Mulata,

C0DF91E0-F3C2-459F-AE10-2DB79B945BC0.thumb.png.c25a98120cd20b339c87f85253a3fe82.png

 

48828E46-9F84-44FE-B158-383B6AE6882F.thumb.png.c079b7e7d87f725b777eecaa97ef3aa2.png

 

Dan de Reapers die gaan ook goed, hier en daar denk ik te zien dat sommige vruchten wat donkerder worden wat ook de bedoeling is richting omkleuren,

4F27548A-7A46-4D09-BDCA-CEE7C6324238.thumb.png.987c972bdb0ea07b7b1ff33ddf9f7089.png

 

De Reapers zitten nog steeds vol met bloemen maar met deze hitte komen daar maar spaarzaam nieuwe vruchten van, het is hangen en wurgen nu,

7FD2BDA6-FAC5-4B2B-BF29-6EDB7AE5F9B4.thumb.jpeg.f088396eed031c7a5fac2ac2f087f4a7.jpeg

 

😎

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...