Jump to content

Pepers 2022


Jeanne heijmans
 Share

Recommended Posts

Elke twee dagen pluk ik nu een aantal Cayennes, het afrijpen is nu serieus begonnen:

20220903_CayenneOogst.jpg

Ze gaan bijna allemaal in de vriezer, want (foto: potje links met restant 2021) ik heb ze niet echt direct nodig. 

Nog ruim honderd Cayenne-pepers te gaan.

Ruwe schatting, want na iedere pluk lijken er eerder meer dan minder over te zijn. 

 

Madame Jeanette begint nu ook heel voorzichtig af te rijpen. Langzaam beginnen de allereerste grote (3 - 4 cm lang) pepers geel te kleuren. :

20220903_Jeanette_Geel.jpg

 

Kortom: 2022 was een uitstekend peperjaar, ook voor buitenteelt zoals hier.

Het oogstmoment van beide soorten (zoals ook van veel andere pepersoorten) is makkelijk, als je de eindkleur weet.

 

  • Like 4

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Met een gewoon elektrisch koffiemolentje. Heb ik speciaal daarvoor aangeschaft.

Vereiste is wel dat de pepers kurk en kurkdroog zijn. Anders gaat het direct of later klonteren.

Voor milde pepers volstaan de grovere flakes als je ze laat meesudderen. Maar niet om op een gebakken eitje te doen ...  

 

  • Like 3

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Gaat lekker met de pepers hier, vriezer la komt langzaam aan weer vol en elke paar dagen een bordje pepers. 

DSC_0995.JPG

DSC_0997.JPG

 

Ook wat hapjes voor op de bbq gemaakt. 

DSC_0998.JPG

DSC_0999.JPG

Zijn al bijna op voordat de foto gemaakt was:

DSC_1000.JPG

 

 

Recept: https://www.bbq-nl.com/atomic-buffalo-turds/

Edited by rorror
  • Like 5

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

@mdubbelm ik gebruik er ook een elektrisch koffiemolentje voor. Speciaal ervoor aangeschaft bij de Lidl voor ‚ā¨12. Het enige waarvoor ik het gebruik, is peper. Ik hoef hem ook niet minutieus schoon te maken. Die pittige smaak trekt overal in, dus wel handig om ook te beseffen dat als je het voor pepers gebruikt, dat je het een paar x mee laat draaien in de vaatwasser of besluit alleen pepers te malen.

Ik gebruik hem nu zeer veel, want elke 7/8 dagen heb ik droge pepers die ik moet malen. Ik maak alleen flakes, want paprikapoeder krijg ik elk jaar van mijn ouders. Die hebben het betere spul, laten hun oogst ook malen bij een molenaar. Daar begin ik niet eens aan.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Dank @Mellie - in de keukenmachine lukt het tot flakes, maar poeder niet. 
 


Ik had een aantal droogrondes geleden, te lang doorgemalen en dat was helemaal poeder geworden. Dus deze kleine kan dat goed aan. In een machine heb je eigenlijk ook grotere hoeveelheden nodig, om het veel fijner te kunnen malen.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

En ik maar denken dat ik een enorme peperopbrengst zou hebben! Niks is minder waar! Deze 'bishop's crown' lookalikes hebben 0 (NUL!!!!) aan pittigheid! Precies als de Yellow Monster daaronder. En er hangen er nog tientallen aan ook! Ik voer ze maar aan de kinderen als groentesnacks uit het vuistje

20220908_082752.thumb.jpg.fc3807302332068cca57226febe3bb4d.jpg

 

  

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Huub,

 

Ik ben niet de meest ervaren peperkweker maar enkele paprikaplanten kregen bij mij ook wat bladen met deze kleur.

Met wat zoeken kwam ik uit op magnesiumgebrek. zie afbeelding onder. Met dank aan Westlandpeppers.

 

Nu had ik nog voldoende Noekepoekesap staan dus daar heb ik afgelopen week een aantal gieters van aangemaakt en uitgegoten.

Ik hoop zaterdag het verschil te zien. En anders los ik wat bitterzout op.

 

In het voorjaar ga ik zeker een keer bitterzoutoplossing gieten, en dat ga ik herhalen net voor de zomervakantie.

Hopelijk dan geen tekort meer. Wellicht even wat bitterzoutoplossing maken en kijken voor effect, Dan weet je wat je volgend jaar bij moet geve. 

 

Vreemd is het wel want ik heb gedurende de zomer zeker 4 keer de planten verneveld met noekepoekesap on meer bloemvorming te krijgen. Dat is wel gelukt trouwens..

peper+gebreksverschijnselen.png

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ik ziet hier met een klein dilemma: ik heb, na het kapot gaan van eerdere stekjes, nieuwe pepers gezaaid. Ik wist dat dit laat in het seizoen was, want ik heb ze in juli gezaaid. De planten zijn flink gegroeid en zijn nu een goede 40 centimeter hoog. Ze zijn er goed en gezond uit, met veel bloemen. Sommige zijn reeds bevrucht.

Echter: ik kijk naar het weerbericht en zie dat de temperatuur omlaag gaat, waarbij het 's nachts onder de 10 graden wordt na deze week. Het is nog beweeglijk natuurlijk, maar ik dénk dat ik bij een nachttemperatuur van circa 8 graden de planten alsnog buiten kan laten. Maar zal ik ze dan wat hoger zetten op een tafel om te zorgen dat ze het zo warm mogelijk hebben? En wat kan ik nog verwachten qua vruchtzetting momenteel?

Of moet ik toch alvast naar binnen gaan halen en de oogst binnen laten afrijpen de komende maand? Dat is eerder ook gelukt met dit type peper natuurlijk.

NB: Het is een lemon drop pepper. 

Edited by Gianni1234
Link to comment
Share on other sites

@Gianni1234 Ze kunnen wel wat hebben, sterven pas af als het echt vriest. Maar echt veel groeien zullen ze niet met 7/8 graden. Afrijpen duurt ook langer, maar lukt nog wel. Om afrijpen te versnellen, als je iets kleur op een peper ziet, meteen afknippen. Dan zal je binnen 2 dagen ook weer andere zien kleuren en weer afknippen. De afgeknipte leg je dan ergens in huis neer. Binnen 2 dagen a 3dagen zijn ze compleet verkleurd.

 

Die van mijn blijven ze de komende twee weken nog buiten staan. Pas met 7 graden haal ik de bonsai pepper + een ander naar binnen die ik wil overhouden. De rest ruim ik op als de laatste vruchten van de plant af zijn, of als de planten echt niet meer uitzien of doodgaan.

 

  • Like 1

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites



Om afrijpen te versnellen, als je iets kleur op een peper ziet, meteen afknippen. Dan zal je binnen 2 dagen ook weer andere zien kleuren en weer afknippen. De afgeknipte leg je dan ergens in huis neer. Binnen 2 dagen a 3dagen zijn ze compleet verkleurd.



Is de smaak dan wel hetzelfde of anders dan aan de planten gerijpte pepers?
Link to comment
Share on other sites

19 uren geleden, acpronk zei:

Is de smaak dan wel hetzelfde of anders dan aan de planten gerijpte pepers?

Ik proef er zelf maar weinig verschil in. Al zouden ze nog aan de plant zitten, duurt het wat lange voordat ze rijp zijn, b.v. 4a5dagen voordat deze verkleurd is.

Die paar dagen extra aan de plant maakt voor mij niet het verschil uit.
 

Als de peper begint te verkleuren, gaat het phloem dicht. Waardoor er geen suikers en voedingsstoffen meer naar de vrucht gaan. Alleen nog water via het xylem. Als de peper geheel verkleurd aan de plant hangt is het phloem geheel afgesloten. Dus vruchten laten hangen als ze compleet verkeurd zijn, zal geen effect meer hebben op smaak, of extra hitte.  Als je ziet dat de vrucht begint te rimpelen/uitdrogen, dan heeft de plant ook het xylem afgesloten.

 

Maar goed, in die 4 a 5dagen die ze extra nodig hebben om te kleuren, krijgen ze nog wel wat energie van de plant, terwijl de phloem dicht gaat. Dus optimaal is het laten hangen aan de plant voordat ze verkleuren het beste, zal waarschijnlijk ook beter voor smaak en hitte zijn.

 

Maar om aan het einde van het seizoen, niet nog groene pepers aan de plant te hebben, werkt dit voor mij het beste om de rest te forceren te gaan kleuren.

 

 

 

 

 

  • Like 5

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...