Jump to content

Het grote vijgen topic


Lsjr33
 Share

Recommended Posts

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 4 months later...

Ondanks eerdere berichten hier heb ik afgelopen winter toch een kleine bestelling gedaan bij Lorusso. Voor de prijzen die hij vraagt kun je nog eens wat proberen. Alles aangeslagen! De foto's zijn van de drago nero en de diamante. Die zelfs binnen met relatief weinig zon dus best in hun hum zijn. 

20220504_201051.jpg

20220504_201531.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mooi om te lezen, al die verzamelaars van bijzondere rassen.

 

Ik zit zelf meer in het bijzondere inheemse fruit (appels, peren, pruimen en kersen), maar een paar jaar geleden heb ik van een Marokkaan op onze tuin de vraag gekregen of ik zijn vijgen kon enten. Ik heb ze toen gestekt omdat ik geen verstand van vijgenonderstammen heb, als die er al zijn (niet gehinderd door enige kennis van zaken overigens: Stuk tweejarig hout van ca 30 cm in een pot, met een of twee ogen boven de grond en een dot entwas op het uiteinde). Is redelijk gelukt, heeft aardig wat planten opgeleverd.

 

De vraag is nu: welke rassen zijn het? De materiaaldonor weet het niet, en ik kom niet veel verder met wat er in het boekje van Peter Bauwens staat (Vijgen in de lage landen, ooit van hem gekocht op de Groenmoes markt). Ook hebben de planten (nog) geen vruchten gedragen, al zijn de eerste nu wel in de maak.

Is er iemand in dit topic die op basis van vruchten en evt. blad een uitspraak kan doen over rassen? Ik verwacht dat het redelijk gangbare varieteiten zijn, maar nogmaals: veel verstand van vijgen heb ik niet.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Goed nieuws over de diamante! Het is een common. Ik heb net de eerste vijg gesnoept, helaas een weekje te vroeg. Maar hij was zo mooi zacht haha. Bij de tweede ga ik geduld opbrengen. De drago nero ben ik een beetje bang voor. Die heeft een vijg laten vallen van de twee. Maar eerlijkheid gebied me dan ook te zeggen dat ik die arme stek redelijk heb verwaarloosd, veel te droog. Dus het kan ook stress geweest zijn. Die wordt dus nog vervolgd. 

 

Ander goed nieuws is dat ik er nog een tuin bij heb, die helemaal alleen voor de vijgen is! 200 m2. Nu alleen nog vervoer regelen om alle dertig planten van tuin 2 naar tuin 3 te krijgen. 

Edited by Lsjr33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Vijgen! Ik ga het toch proberen, ging er altijd vanuit dat vijgen niets waren voor mijn tuin. Te veel wind, geen kas, geen echt beschutte plek. Maar de boel begint nu een beetje dicht te groeien, en ik heb een plek op het oog naast een hoge heg met veel zon. Tijd om te studeren wat voor plant of planten ik wil, vroeg of laat, wie kan het beste tegen vorst, enzovoort. Tips welkom, of misschien heeft iemand een stek voor me? 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

@Arjaik heb een plant over die ik in een speciekuip gezet heb. Draagt vrucht, maar weet niet welke soort het is. Nu ca. een meter hoog met drie mooie gesteltakken, dus wordt meer een struik dan een boomvorm. Laat maar weten of je interesse hebt, je mag 'm gratis komen ophalen van de winter als 't blad er af is. ;)

  • Thanks 1

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Prima plan, @MSDG! Ik kom (on)regelmatig in Hilversum en Utrecht, dus dan kan ik dat mooi combineren. En hij is niet te groot, die meter past op zijn kant wel in mijn auto. 

 

Wil je er iets voor terug? 

Edited by Arja
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...

Advies gevraagt aan de kenners: Ik zou graag twee vijgenbomen willen aanschraffen, Een voor in mijn voortuin op het zuiden, een voor op de volkstuin tussen een appel en peren boom zit zo 7 a 8 meter tussen de bomen. Het gaat om de volgende soorten ronde de bordeaux, brown turkey. Zowel voor vers gebruik maar veelal om te drogen. Nu wil ik een soort in een grote speciekuip zetten gok 200L, de andere in de volle grond, welke soort zou het beste geschikt zijn voor welke situatie? En bij de aankoop kan ik verschillende hoogtes kopen tussen 60 cm met pot maar ook 100 cm. Welke zouden jullie adviseren ik dacht zelf namelijk hoe hoger de stamhoogte en dikker de stamhoogte is hoe meer winterhard deze is. Ik heb weinig ervaring met bomen snoeien maat wil dit uiteraard leren, ga hier ook het boek kopen grow a little fruit tree. Alvast bedankt.

Link to comment
Share on other sites

Een vijg groeit erg hard, dus je hoeft echt niet de grotere bomen te kopen.

 

Beide rassen zijn goed winterhard en kun je buiten in de volle grond zetten. Misschien is RdB wel het beste voor de grote pot omdat je hem dan in het voorjaar in een serre kunt zetten zodat hij eerder begint en je nog vroeger vruchten hebt.

 

PS vijgen kun je ook goed stekken.

Link to comment
Share on other sites

Little Miss Figgy wordt wel wat groter dan 90 cm. Zelf zou ik kiezen voor smakelijkere soorten. Browt Turkey en RdB zijn wel heel robuust, maar qua smaak zijn er betere soorten die ook behoorlijk robuust zijn. Hou je meer van zoet of van vruchtsmaak?

Link to comment
Share on other sites

@Flup Persoonlijk vindt ik de zoete smaak erg lekker, en was vooral opzoek naar een robuust soort die goed winterhard is eventueel met bescherming buiten maar niet naar binnen gehaald hoeft te worden. Dacht zelf dat de RdB en little miss figgy juist hele goede smaak hadden van wat ik online las, de brown turkey zou veel vlakker zijn maar juist heel goed winterhard. Maar sta uiteraard open voor andere varieteiten als de smaak daar beter van is en toch de boom ook robuust is. Zag indd wel dat Little Miss Figgy 180 cm hoog en 120 cm breedt kan worden op buitenlandse sites grappig hoe dat op geen enkel nederlandse staat vermeld. Alvast bedankt voor de adviezen, Heb jij eventueel dan ook een verkoper[website] voor de andere soorten die smaakvoller zijn? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...