Jump to content

Hout as do's en dont's


Nielsmeboer
 Share

Recommended Posts

Ik gooi het as altijd in de tuin. Over het gras, maar ook in de moestuin. Alleen niet op plekken waar ik onlangs bemest heb, want dan werkt het minder goed. Houtsoort maakt niet uit, alleen geen bewerkt hout (verf, geimpregneerd bedoel ik daarmee), maar dat stook ik toch al niet.

Link to comment
Share on other sites

Ik heb vorig jaar ook (voor het eerst) redelijk wat houtas opgebracht. Tomaten, paprika's waren er erg blij mee, bij courgette merkte ik niet veel verschil. Ook had ik veel minder last van meeldauw in de siertuin, ondanks het natte weer. Waarschijnlijk heb je ook zandgrond in Oploo (of is het veen?), dan zorgt de as  ook voor een aanzienlijke verbetering van de pH. Doen dus.

Scent & Spice | Genieten, denken en doen met kruiden!

In het Pakhuis | Inspirerende en kleinschalige vergaderruimte en workshoplocatie in de Betuwe

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Volgens mij heeft houtas een ph tussen de 9 en 11.  Dus erg kalkrijk.
Dus een zure bodem heeft er profijt van, en de bodem wordt minder zuur.

 

Hoe hoger het PH getal, hoe hoger het kalkrijk is.
Hoe lager het PH getal, des te zuurder de grond is.

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Houtas van kennis gehad. Had onlangs zijn haart geleegd. Na het door de zeef te doen, is dit het restant:

DSC_1001.JPG

 

Op 16-12-2021 om 17:37, Sin Fronteras zei:

Velt adviseert maximaal 100 gram per m2 (https://www.velt.nu/houtas)

 

Hoeveel zou je voor een pot van 20 of 40liter gebruiken? (er van uitgaan dat de PH laag is, en een PH verhoging kan gebruiken. Ik zal zo ie zo de PH gaan testen.)

 

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Rorror, ik vind jouw houtas er nogal compact uitzien, "zanderig", relatief hoog gewicht.

Daarnaast: vertrouw je je bron: schoon hout? Dit i.v.m. b.v. dioxine door geverfd of anderszins behandeld hout.

 

Omdat ik nog een aantal zakken heb staan (eigen productie van inlands essen + beuken), maar eens bekeken en gewogen:

20220906_houtas.jpg

Soortelijk gewicht: ca. 0,35

 

Dosering: Velt zegt: "1 a 2 soeplepels per plantgat" (voor tomaten en zo)

Maar wat is een soeplepel? Soms wordt daar (ook) de lepel mee bedoeld waarmee je soep eet. Een eetlepel dus.

Dat maakt nogal verschil: standaard eetlepel: 15 ml. Mijn grote bolvormige soeplepel (om op te scheppen): ruim 150 ml. 

Scheelt een factor 10. Met mijn (echte) soeplepel zou ik 1,5 * 150 * 0,35 = 79 gram houtas per plantgat moeten gebruiken. 

Als dat al klopt, dan zou ik de startdosering flink verlagen, en gaandeweg wat bijgeven. Houtas is immers snelwerkend, en daarmee snel uitlogend. 

 

Fouten met eenheden, maten en gewichten in recepten (vooral in kook-recepten): voor mij een bron van ergernis.

  • Like 2

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Bron vertrouw ik 100%, ze stoken alleen gesplitste boomstammen en geen oud/gebruikt hout. 

Dit is hoe het er uit ziet op papier. Grote korrels komen denk ik doordat ik de zeef van de keuken heb gebruikt, en het laatste schudden de wat grotere brokjes boven op kwamen. Voornamelijk is het alleen poeder. 

DSC_1003.JPG

 

Ik ga voor volgend jaar eetlepel aanhouden. Dan ph/ec in de gaten houden. Eventueel het jaar er op aanpassen. 

Op 6-9-2022 om 08:16, henkg zei:

Fouten met eenheden, maten en gewichten in recepten (vooral in kook-recepten): voor mij een bron van ergernis.

Is voor mij ook een grote ergenis.

 

Hoe kom je trouwens aan soortelijk gewicht 0,35, ik wil ook de as wel wegen om te vergelijken. Is dat een glas van 100ml? Dat afgevuld en gewogen? 

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Op 13-9-2022 om 16:55, rorror zei:

Hoe kom je trouwens aan soortelijk gewicht 0,35

Ik heb een potje (van 180 ml) gevuld (ingeklinkt door een klein beetje aan te drukken).

Gewogen. Gewicht van leeg potje eraf. 62 gram netto. Rekensom: (1 / 180) * 62 = SG 0,344. Zeg maar 1/3e van het gewicht van water.

(Excuus aan jou voor deze uitleg, maar er kunnen mee-lezers zijn die moeite hebben met eenheden, en volumes t.o.v. gewichten.)

 

Volstrekt off topic: wat is zwaarder: een kilo kippenveren of een kilo lood?

  • Like 1

1120183653         2022_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Met de Belgische soeplepel eten we soep (15ml) en scheppen we soep (150ml), ook in het Frans doen we dat met een "cuillère à soupe".

Voor het groot model gebruiken we ook wel eens pollepel en zelden opscheplepel. Hangt wellicht ook sterk af van de regio.

 

Ik gooi een handvol as per vierkante meter. Hoe groot mijn hand is? 'k zou het niet weten en al naargelang mijn humeur zal het min of meer zijn, ook die vierkante meter gaat andere afmetingen hebben en het kan meer dan eens per jaar zijn. 😁

 

Die 'grotere' stukjes zien er uit als niet volledig verbrandt hout. Gewoon mee in de tuin gooien.

 

Zoals met zoveel: niet overdrijven, en die emmer tussen de plantjes broederlijk delen. Een centimeter dik is er meer dan over, als het na een goede regenbui zo goed als onzichtbaar is dan komt het goed.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@henkg, laat ze eens op uw tenen vallen, dan weet ge het direct.

Maar bon, houtas strooi ik ook regelmatig, we verbranden nogal wat hout in de kachel.

In de lente laat ik de tuin er lichtgrijs uitzien maar enkel een dun laagje. Dat regent gewoon de grond in.

Voor al de schone meiskes ne zoen, en voor de ventjes ne pol.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...