Jump to content

Tomatentopic 2022


Goldfish
 Share

Recommended Posts

Nieuwe (zaai)ronde, nieuwe kansen.  Nieuwe plagen, nieuwe kruisingen en nieuwe record opbrengsten, je kan het allemaal kwijt in dit topic.  In elk geval hoop ik dat Phyto zich een stuk later zal laten zien dan in 2021.  Ook Turkse mot, bladvlekkenziekte (een virus dat lang blijft rondhangen in je kas) kunnen wat mij betreft gemist worden als kiespijn dit jaar. Succes er mee!

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Ah leuk! een tomatentopic. 

Ik heb voor het eerst een grote serre dus kan iets meer tomaten zetten dan de afgelopen jaren.. Waar mijn vriend het allerliefst vleestomaten eet, eet ik dan weer liever de kleine cherry tomaten achtig. Na het tomatentopic van 2021 volledig te hebben doorgelezen, denk ik dat ik al een kleine keuze gemaakt heb. 
ik hoor graag jullie keuze's en evt meningen op mijn keuze. 

 

 • black cherry, een bruin paarse cherrytomaat, zoet zuur van smaak (heb ik al gehad) 
 • tiny Tim, lage kerstomatenplant. Rode kleur. met zoete smaak, is zeer ziekteresistent, & geschikt voor potteelt. (heb ik al gehad)
 • san marzano  : langwerpige vleestomaat, frisse smaak, geschikt voor sap & sauzen (nieuw)
 • coeur de boeuf : grote vleestomaat. 
 • millefleur tomaat, cherrytomaat, geel van kleur, ook een rode variëteit beschikbaar, klein zuurtje, sappig van smaak (heb ik al gehad)
 • moneymaker: mooie grote rode tomaat, zou een grote opbrengst hebben. 
 • marinade : hoog suikergehalte, lekker voor salades & soep. 

 

Aangezien mijn kas/serre ongeveer 13 vierkante meter is, ga ik waarschijnlijk nog wel een paar extra soorten kunnen zetten. 
maar de keuze is zo groot dat ik niet weet welke te nemen. 


& nu .. op zoek naar zaden. de muizen hebben mijn volledige zadenvoorraad verslonden (stom, ze stonden in de garage... ) 

Levensmotto Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. 😀

Link to comment
Share on other sites

De zaaigevoelens of hoe zeg je dat beginnen wel te kriebelen. Binnenkort komen er zaadjes via Schagen uit Amerika. Dat is de soort die redelijk ongevoelig voor tomatenziekte zal moeten zijn, we zullen zien.

Edited by appelvrouw

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Ik wacht ook net als Jorieke tot halverwege /eind maart met zaaien van de tomaten. 

Al wel afgelopen weekend de paparika gezaaid. Tomaten groeien snel en wil ze niet te lang binnen gaan houden. Zodra het kan gaan ze de kas in. 

Link to comment
Share on other sites

Tot halverwege/eind maart ga ik niet kunnen wachten voor tomaten dat zal eerder eind februari worden, dit weekend ga ik alvast een definitief lijstje maken van de soorten voor 2022. Wel  ga ik nu- al paprika's en pepers zaaien, misschien dat er toevallig ook een verdwaald tomatenzaadje tussen zit voor de fun 😄

Link to comment
Share on other sites

Volle grond was hier ook niet geslaagd afgelopen zomer.. de moestuin was net te ver weg om regelmatig alles te controleren, ik heb dus geen tomaten gegeten uit de tuin :( en ik had nog wel 40 verschillende soorten staan.

 

Dit jaar dus maar weer terug naar de achtertuin, waar ik er 8 kwijt kan. Hoe ga ik nou kiezen welke? Ik heb zaadjes van 91 soorten 🙈🤯

Edited by marjoleinvdh
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Op 6-1-2022 om 20:57, Nielsmeboer zei:

Dit jaar weer eens proberen met moneymaker in de volle grond.

Afgelopen jaar is het niks geworden

Niet verwacht, maar deed het hier vorig jaar zowel binnen in de kas, als buiten, erg slecht (ja alle soorten was extreem slecht). Maar zelfs de money maker was echt extreem laat en improductief! 

Edited by Saalk86
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Gisteren m'n zaden op orde gebracht, denk dat ik nu circa 20 soorten heb. Waarschijnlijk ga ik voor dit eerste jaar met een kas (als deze nog op tijd geleverd kan worden), gewoon van alle soorten een plant zetten en daaruit selecteren welke soort ik het fijnste vind. Wellicht twee struiksoorten thuis in een pot, maar ik vind die potteelt altijd wat bewerkelijk met water geven en voeding. Afgelopen zomer alle 'resistente' rassen gewoon verloren aan de phytophtera over de periode van twee/drie weken. Dat was voor mij de doorslag om een kas te willen, tomatenteelt op een complex waar niet iedereen z'n plantjes regelmatig bezoekt woekert de phytophtera extra snel. Sowieso ga ik San Marzano zetten, dat zou toch de ultieme tomaat zijn qua smaak? ;) Anyway, ik moet op m'n handen zitten om niet al een paar tomatenzaadjes voor te zaaien, het kriebelt enorm maar mei is nog heel ver weg.

Edited by MSDG
Per ongeluk op enter gedrukt

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

heb zaden besteld bij tessgruun, ik ben in afwachting van levering ;-) uiteindelijk aan tomatenzaden volgende besteld

 

Matina

black cherry

bolstar granola bio 

coeur de boeuf

coral queen

marmande

millefleur

orange bourgoin

san marzano

tiny Tim 

moneymaker 

 

:D

 • Like 1

Levensmotto Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. 😀

Link to comment
Share on other sites

Toch post ik het hier ook weer. En misschien ben ik te terughoudend en zijn mensen door mijn waarschuwing ietwat terughoudender in verwachting. 
 

De San Marzano is by far een van de meest ‘moeilijke’ geteelde soorten voor NL. 
 

Bijna een garantie voor neusrot. Moeilijke plant, zeker in de kas grote kans op neusrot. 
 

Tips voor tomaten planten in pot:

- Klinkt zo eenvoudig maar 12L potten ofzo zijn eigenlijk echt te klein. Of je moet de voeding toevoegen maar dat is bijzonder lastig als je geen ervaring met voeding hebt, of een bijna tomaten-expert bent. 

Ik gebruik altijd potten van 30 liter. Inhoud is voornamelijk compost.

 

- Doe bij voorbaat, als het kan, ‘dwarf’ tomaten. Ik was in het begin terughoudend maar sinds vorig jaar helemaal om. De ‘normale’ tomatensoorten in de volle grond in de kas en de dwarf- en struiktomaten in potten. Ook voor mensen die ‘gewoon’ een leuke tomatenplant op balkon oid willen opkweken in een bak; neem eens een dwarf soort!! Echt je zult geen spijt krijgen. Punt is wel dat over het algemeen eenmaal na oogst de plant vaak niet meer tomaten krijgt, al is dit per soort weer verschillend. 
 

Bonustip voor dwarf plant: De Mongoolse dwerg plant (Mongolian Dwarf). Deed het hier vorig jaar, in het extreem slechte terror seizoen jaar, heel goed. Ook na eerste tomatenoogst bleef de plant tomaten aanmaken. Blijft ook mooi laag (50-80

cm). 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ja ja we mogen weer! (Bijna dan, ben ongeduldig)

 

Dit jaar gaan we zaaien:

Tiny Tim

Sweetie 

Tomberry (tweede jaar, meteen een dozijn bestellingen gehad omdat mensen ze zo leuk vonden!)

Black Cherry

Berner Rose

Annanas 

Mini pruim tomaat 

En de grote tros tomaat

 

Het lijkt veel, en dat is het ook. Maar mijn favoriete deel van het seizoen is het weggegeven van de oogst :)

Link to comment
Share on other sites

@Jorieke123 Gewoon proberen toch? Maar misschien niet als enige. 

 

Ik ga komend seizoen de planten zetten waar ik vorig jaar alleen wat zaad van heb kunnen oogsten maar niets heb kunnen proeven. De eerste rijpe tomaten zijn gebruikt voor het zaad, net voordat phyto ze greep.

1.baby blue

2.helsing junction blue

3.Kozula 134

4.Ozark sunset

5.Queen of the night

6.Sweet cream

7. San Marzano 3

8. Gardeners delight 

 

 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Het is nog veel te vroeg om voor te zaaien, maar het moestuinseizoen begint hier ook te kriebelen. Heb weer teveel tomatensoorten (en andere soorten) voor dit moestuinjaar gepland te zaaien. En her ergste van alles is, dat ik mij heb aangemeld bij een tweede zaadgoedvereniging voor het behoud van oude soorten! Hier kun je aangeven welke soorten je wilt vermeerderen voor zaadgoed en dan krijg je zaadgoed opgestuurd van wat je hebt aangegeven. Ik heb mij nu voor de tomatensoort "Beymes Erntesegen" aangemeld. De bedoeling is dat ik dan 6 planten zaai en daarvan zaadgoed win, maar waar laat ik die planten in de tuin? Gelukkig heb ik nog even de tijd om daarover na te denken. Want naast deze 6 planten (normaal heb ik maar een paar planten per tomatensoort) zaai ik dit jaar nog de volgende soorten voor:

- Balkonzauber (lekker makkelijk op het terras)

- Black Cherry (altijd lekker!)

- Black Krim (altijd lekker!)

- Cuor di Bue (nieuw)

- Philovita (ook lekker)

 

Met als reserve (want de zaden moeten op):

- Cherrola

- Cornue des Andes (vorig jaar kwam er niks van op, hopelijk nu wel)

- Roma

- Ildi

- Indigo Rose

- Gele wildtomaat

- Goldene K"onigin (rijpt bij mij in de tuin te laat af, dus die valt af)

- Gartenperle

 

Dit is natuurlijk belachelijk veel, maar zaden weggoien vind ik echt zonde! gelukkig heb ik elk jaar een paar mensen voor wie ik veel tomatenplanten voorzaai, dus die hebben dan ook weer een verrassingspakket aan tomatenplanten. En dat vinden ze ook leuk ook, dus dat scheelt. Voorheen had ik in de buurt een planten- en zadenruilbeurs, waar ik oude zaden (maar ook opgekweekte planten) ook kon weggeven, maar dat gaat al een paar jaar niet door wegens corona. 

 

Mijn moestuinhobby begint wel wat uit de hand te lopen zo. 

 

Die tweede zaadgoedvereniging is ook lekker actief, morgen een online tomatenseminar, kortom heb er zin in! Weet niet of de vereniging ook Nederlandse tuinierders aanneemt die zaadgoed willen vermeerderen, maar voor die liefhebbers is hier de link: https://www.nutzpflanzenvielfalt.de/sortenpatenschaft

 

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Saalk86 said:

Niet verwacht, maar deed het hier vorig jaar zowel binnen in de kas, als buiten, erg slecht (ja alle soorten was extreem slecht). Maar zelfs de money maker was echt extreem laat en improductief! 

 

Ik vind de smaak van Moneymaker ook niet echt top, alleen daarom al komt die niet meer terug. De oogst vond ik destijds ook niet geweldig, maar dat was in mijn eerste moestuinjaar en toen wist ik van niks.

Link to comment
Share on other sites

Ik ga het gewoon proberen :) Ik zet genoeg andere tomaten dus op zich is er weinig aan de hand als ze niet willen. Maar toch is het leuker als het wel gewoon lukt natuurlijk. 

 

Nou ja, voorlopig zaai ik nog geen enkele tomaat, al moet ik wel even opzoeken wanneer ik ook alweer altijd de Ida Gold zaai, die is lekker vroeg en daar zaai ik er dan een paar van. Maar de grote lading aan plantjes stel ik nog even uit hoor. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...