Jump to content

passiflora - passievrucht


diesel4666
 Share

Recommended Posts

Ik vind niet direct heel veel ervaringen met de passiflora op het forum. (Wel wat topics over zaden ontkiemen)

 

De planten blijken niet heel erg winterhard, maar zouden na kapotvriezen het jaar erop weer makkelijk nieuwe scheuten aanmaken.

Op het net lees ik verder, dat (bepaalde) passiflora zelfbestuivend zijn. Maar geldt hier ook dat kruisbestuiving betere en meer vruchten opleveren?

 

Zijn er mensen met goede ervaringen? Welke soorten/cultivars geven het meeste succes in buitenlucht in onze streek? Uiteraard met hoofddoel smaakvolle vruchten.

 

Zijn er kwekerijen die passiflora aanbieden? (voor mij liefst in België)

Link to comment
Share on other sites

Er zijn eigenlijk geen Passiflora die in ons klimaat buiten vruchten geven die de moeite waard zijn. P. caerulea is de enige die redelijk winterhard is en ook rijpe vruchten geeft, de smaak is alleen nogal flauw en de hoeveelheid vruchtvlees is ook magertjes. 

In een onverwarmde kas kun je P. incarnata kweken, een vaste plant die bovengronds afsterft in de winter. Deze is goed winterhard en geeft ook lekkere vruchten, maar gaat pas aan de groei bij temperaturen boven de 25°C en daarom groeit ie in ons klimaat buiten vaak slecht. P.incarnata heeft kruisbestuiving nodig, kan ook door bv P. caerulea.

De gewone paarse passievrucht P. edulis is als een van de weinige zelfbestuivend, totaal niet winterhard, maar hier wel goed als kuipplant te houden. Met een beetje hulp bij de bestuiving kun je aan een vrij kleine plant al behoorlijk wat vruchten krijgen.

Edited by Reifuan
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Incarnata maakt elk jaar stengels die makkelijk meer dan 4m lang worden en breidt zich bovendien uit met worteluitlopers, dus eigenlijk wordt ie zo hoog en breed als je toelaat. 

Als je uit zaad opkweekt heb je meteen genetisch verschillende planten die elkaar kunnen bestuiven, zaailingen groeien bij hoge temperaturen erg snel en kunnen in hun eerste jaar al rijpe vruchten geven

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

De meeste Passiflora zijn niet winterhard. Passiflora caerulea is n in ons land redelijk winterhard. In warmere jaren krijg je wel vruchten. Ze zijn alleen niet bijzonder smaakvol.

Het is dus meer een plant voor de sierwaarde. Zorg voor een beschutte plek in de zon. Bijvoorbeeld tegen de zuidmuur van het huis.

 

Zoals hierboven ook wordt aangegeven is caerulea echter een van de weinige winterharde soorten (met enkele kweekvarianten). De edulis Passiflora is eetbaar en heeft lekkere vruchten. Hier helaas niet winterhard.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Je kunt ze goed in potten houden en ze houden zelfs van gewoon binnen staan in de winter. Ik heb edulis nu nog buiten in pot staan en wel voor de zekerheid een paar stekjes nu in de maak binnen van deze planten . Paar jaar terug gezaaid van uit de winkel, en 1x heel lekkere vrucht aan gehad in de kas. Nu dus buiten en als het echt gaat vriezen haal ik de pot binnen. Zitten nog bladeren aan, dus wie weet.

Ik had afgelopen jaar een Molissima gezaaid, die gaf einde zomer/herfst al prachtige bloemen! Helaas echt minder bestand tegen kou, te laat naar binnen gehaald ben ik bang. Stompje en wortels in pot binnen nu, wie weet. Ook weer nieuwe zaden gekocht, ik begin gewoon opnieuw. 

Maar de edulis kan wel een beetje vorst hebben is mijn idee, in microklimaat tegen een zuidwest muur of beschut ergens. Geen 10 graden vorst en ook niet langere tijd, dan is het klaar.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Op 6-2-2022 om 13:37, DennisUtrecht zei:

Maar de edulis kan wel een beetje vorst hebben is mijn idee, in microklimaat tegen een zuidwest muur of beschut ergens. Geen 10 graden vorst en ook niet langere tijd, dan is het klaar.

Ja, -3 graden zou het minimum zijn

 

Heb je de edulis al binnen gehaald/buiten gezet?

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ze buiten laten staan, en vooral de afgelopen week hebben ze pijn gehad. Wat er mis gaat is dat de kluit te koud is om goede sapstroom op gang te hebben, maar de zon is wel sterk. Dus de plant droogt uit. Ik denk dat 1 van de 2 het wel redt, de andere is afwachten of hij net boven de grond weer uitloopt.

 

Dus beste is toch op enig moment naar binnen halen ben ik bang. Maar het blijft experimenteren. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

De edulis kan echt niet in de vollegrond.  Ik heb hem een jaar in pot gehad en de volgende zomer buiten uitgeplant omdat hij te groot werd. Tegen een noordwestmuur en met goede drainage. Hij groeide 2,5 meter hoog. Afgelopen winter de wortels afgedekt met hooi en jute. Toch dood. Dit zijn de resterende wortels.IMG_20220505_134647.thumb.jpg.a25fc825113cffa93b5a6b1ff8818ac8.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...