Jump to content

Tips gevraagd wintergroene afscheiding / klimmers


Kibas
 Share

Recommended Posts

Ik wil een stukje wintergroene niet te brede afscheiding halverwege de tuin. Ik zit te denken aan betongaas met een wintergroene klimmer. Bij voorkeur eetbaar en anders met mooie of geurende bloemen. Ik kom uit op toscaanse jasmijn, dat is een groenblijvende en geurende giftige klimmer. Heeft iemand betere tips? Een smal te snoeien eetbare hoge groenblijvende haagplant kan ook. Maar ik heb geen idee wat. 

Link to comment
Share on other sites

Bijna alle wintergroene (klim)planten die ik ken vormen niet echt een wat dichtere haag, Kibas. Meestal is het beeld dat ze wel her en der wat groene blaadjes hebben....maar er toch zielig en vrij kaal uit zien.

 

De twee echte uitzonderingen die me zo invallen zijn de overbekende klimop en ....geen klimmer, wel eetbare vruchten en snoeibaar in alle vormen en ook als lei-struik prima in te zetten.....de Eleagnus Ebbingei. Ik moet er wel bijzeggen dat als het om de vruchten gaat er geschiktere olijfwilg soorten zijn (E. multiflora en E. Umbellata....zeker vruchtrassen van die soorten...maar die zijn weer niet echt wintergroen. 

 

De E. Ebbingei koop je in een tuincentrum

De E. multiflora of E. umbellata koop je eerder in een goed gesorteerde fruitboom-kwekerij of kwekerij voor voedselpark-spullen. 

 

https://www.haagplanten.net/haagplanten-blog/deze-haagplanten-hebben-eetbare-bessen.html#:~:text=Na de bloei verschijnen er,verwerkt in jams of sauzen.

 

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

3 minuten geleden, Goldfish zei:

Stautonia Hexaphylla ,

Ja....maar. Heeft de groeikracht van een wingerd en vraagt een zeer grote ruimte aan een zuid- of westmuur om zich te kunnen ontwikkelen. Bovendien twijfelachtig of die in het Noordoosten van Nederland winterhard zal zijn. Vruchten zijn inderdaad heel lekker, maar vol zaden tussen de zoete blup door die je opeet.

 

(Hoe denk je dat ik aan mijn planten kom...? Een paar vruchten geproefd in de Kruisbessenproeftuin een jaar of 5 geleden en de zaden niet uitgespuwd, maar gezaaid. Nu heb ik een prachtige plant in pot die ik liever niet weg doe, maar die zit te springen om op een geschikte plaats te kunnen uitgroeien...en die ruimte van minstens 15 m2 en een meter of 4 hoogte heb ik nergens.... 🥳🤔)

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Toscaanse jasmijn groeit niet heel snel en moet ook beschermd staan in de winter. Is feitelijk ongeschikt.

 

Er zijn al veel topics geweest met deze vraag. Ik heb er zelf eentje gestart, al hoefde het niet wintergroen van mij. Gebruik de zoekfunctie.

 

Wat je zoekt, bestaat niet (volgens mij). 

Link to comment
Share on other sites

Toscaanse jasmijn staat onbeschermd in onze schooltuin en dat al 3 jaar. Doet het prima, zeker als je je bedenkt dat ze alleen maar regenwater krijgen als het regent. In de zomervakantie loop ik er misschien 2 x langs met een tuinslang, maar veel vaker ook niet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...