Jump to content

Pompoen 2022


fre3ke
 Share

Recommended Posts

Jemig, dat ziet al al goed uit Frans! Hier groeit het nog lang niet zo hard, mijn planten zijn veel kleiner (helaas) nog.

 

1_pompoenveld.thumb.jpg.de147cb52dbee554a2068ab06b7ff117.jpg

 

En ja, zodra de pompoen nog groter wordt, trek ik alle planten eromheen uit. Die heb ik tot nu toe laten staan ivm de droogte. Dan is de bodem tenminste iets bedekt en verliest de bodem minder vocht.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Ik heb nu al problemen met de twee nieuwe pompoensoorten. Ze schieten keihard alle kanten op. Ik heb al een paar peperplanten moeten verplaatsen. De Napoli is het ergste.

IMG_20220701_130103.thumb.jpg.2bbee522a00fb4e5ce8df87509d3da8f.jpg

Diezelfde plant dendert hier op de voorgrond, komend van rechts.  Links op de achtergrond nog één.

IMG_20220701_133106.thumb.jpg.2280b333fabac9fbf702d46e10201417.jpg

In het midden van de foto Sweet Mama, die in het begin braaf als een toefje groeit, maar nu ook een beetje begint te strekken. Eigenlijk wil ik die ook meer ruimte geven.  Bij deze groeien altijd een paar pompoenen bij het hart,maar die eerste oogst is wel lastig, want ik kan er slecht bij met een mes.

IMG_20220701_132540.thumb.jpg.527a92d5a97bf1130082b35302acaf3f.jpg

 

De Yukeshegou heeft de houtstapel bedekt en gaat nu voor de bakstenen. Daarbij zie ik maar één vrucht tot nu toe. Aan de kant waar de rietmat ligt zie ik wel vier uitlopers oprukken terwijl daar een pad is/was. De tweede plant is wat rustiger tot nu toe.

IMG_20220701_132647.thumb.jpg.7e86981308afaa80b8b22a93097275ed.jpg

 

Ik ga nu dus snoeien. Maar niet dit vruchtje.

IMG_20220701_130134.jpg

Edited by fre3ke
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Gewoon een stuk afhakken joh..er moet iets zijn van een recept met de scheuten. @Patrijs weet jij dat niet

Mijn 6 pompoenen op de lasagna doen het uitstekend..ik zie al vruchten van de hokkaido. 

AFDFE59E-C9F8-41CA-ADB1-CE4CCB18884D.thumb.jpeg.69be999cada6254b3984d43b14f2b628.jpeg

 

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Als het recept goed genoeg is voor een prinses is het vast ook goed voor appelvrouw.....

In Zimbabwe at ik het meestal met zadsa maar het kan natuurlijk met van alles gegeten worden.(  Hollands stamppotje 😜?)

 

Het belangrijkste is het pellen van de harde stengels en nerven in het blad.

Als tip geeft ze nog om om het blad te plukken zodat de ranken blijven doorgroeien. 

Voor jullie harde groeiers zal dat niet nodig zijn en kan je alles oogsten. 💪

 

Het hele recept in het Engels:

 

Recipe for pumpkin leaves (muboora) - PrincessTafadzwa

 

Lekker met een stew van kip gesudderd met al de ingewanden.

 

pompoenbladeren..thumb.png.46dc9296d915e2cbe3744e7bbac865a7.png

Edited by Patrijs
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

De muscat de Provence planten groeien als een gek maar precies 0 vrouwelijke bloemen. 😑

 

Spaghettipompoen, nog geen 50cm lang, hangen verdorie al twee vruchten aan! 😶

 

Iemand een tip hoe meer vrouwelijke bloemen te forceren?

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

10 uren geleden, MSDG zei:

De muscat de Provence

Sommige pompoenen geven snel vruchten en hebben een kort seizoen, anderen beginnen pas laat. Ik zou kunnen bedenken dat de Musquée de Provence daar een van is. Deze heeft dan een langer en groei tijd nodig. Er zijn pompoen soorten die we daarom slecht kunnen kweken in het Nederlandse klimaat.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Hier is de Sweet Mama al verder. Was vorig jaar ook, toen kon ik al in augustus oogsten. En er komen mega veel vruchten aan.

IMG_20220704_215841.thumb.jpg.474c608de9d350a940bcb33399b66aea.jpg

En ook de Napoli begint goed vrucht te zetten. Deze is 20 cm.

IMG_20220704_215906.thumb.jpg.f09b9a7cbecfda0a583acea12b642cf1.jpg

 

De Yukeshegou is trager. Dit is de enige vrucht tot nu toe. Formaat baseball.

IMG_20220704_215928.thumb.jpg.2427ac30d9c4c924c803b5fab9c51988.jpg

De Long Island Cheese heb ik op een andere plek gezet en hij knapt nu op, ik hoop dat hij nog een spurt gaat maken.

IMG_20220704_220022.thumb.jpg.a2a0ff653840a49e5ff3aad7cf0af34f.jpg

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
23 uren geleden, MSDG zei:

De muscat de Provence planten groeien als een gek maar precies 0 vrouwelijke bloemen.

Iemand een tip hoe meer vrouwelijke bloemen te forceren?

 

Als die mannen gaan pronken met hun bloemen komen de vrouwen snel genoeg.

Ik zet al jaren o.a. deze soort, vorig jaar gingen ze nu pas als zaailing de grond in als nateelt na de aardappels.

Evengoed had ik van twee planten een prima oogst.

Ik oogst ze voor de vorst en laat ze binnen nog maanden narijpen.

Ze bewaren meer dan een jaar.

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

@Patrijs, je bedoelt de soort 'pompoenplanten' uit je blog? Die zet ik ook altijd 😉 (serieus, de soort staat er niet in).

 

Edit: ik zit nog na te schudden van het lachen.

Edited by fre3ke
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

@MSDG, het is een kabocha type, en die zijn anders van smaak en consistentie dan bijvoorbeeld een uchiki kuri of muskaatpompoen. Ze zijn wat droger ook, een beetje vergelijkbaar met zoete aardappel. Ik vind ze geroosterd heerlijk, en ook in pompoentaart, omdat ze stevig zijn. Ik maak er ook soep van, maar eigenlijk is hij daarvoor niet het meest geschikt. 

 

De bewaarbaarheid is uitstekend. De schil is dan ook erg hard. Vorige week at ik er nog eentje van vorig jaar, en ik heb er nog één liggen. Ik heb ze wel gecured volgens de regels.

 

Het is een formaat dat je in 2 dagen kunt opeten met 2 personen. En de planten geven veel pompoenen, ik denk dat ik er 8 per plant had vorig jaar. Als je weinig ruimte hebt, zijn ze vooral geschikt, omdat er altijd 3-4 pompoenen in het hart worden gevormd. Je kan dus alle uitlopers afsnijden en evengoed 4 pompoenen oogsten van een vierkante meter. Maar ik geef ze alle ruimte. 

Edited by fre3ke
Foutje, moest kabocha zijn
Link to comment
Share on other sites

Vraagje: Dit ia het eerste jaar dat ik pompoenen kweek en ik probeer een butternut omhoog te begeleiden nu gaat dat prima maar heb ik nog geen enkele bloem aan mijn pompoen plant. Ik vraag mij nu af of dit normaal is of dat mijn pompoen plant veel te laat vrucht gaat dragen voor ons klimaat en de vruchten straks niet goed ontwikkeld zijn. 

16570518985312885380965525831722.jpg

16570519377726105844259025970348.jpg

Link to comment
Share on other sites

Op 5-7-2022 om 22:13, Kevins Moestuin zei:

probeer een butternut

Is dat wel een butternut? Volgens mij hebben die geen « melkvlekken » op het blad . Eerder de al hiervoor genoemde Musquée de Provence.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...