Jump to content

Diagnose gevraagd voor Nashi peer


Liesje
 Share

Recommended Posts

Hai allen, 

 

De bloesem van mijn Nashi peer is verwelkt en helemaal zwart geworden/verdroogd (zie foto). Voor de rest ziet de boom er eigenlijk best gezond uit. Geen zwart verkleurende twijgjes of bladeren en geen gezwellen op de stam (tot dusver iig). Wat zou dit kunnen zijn? 

De Nashi peer die ernaast staat heeft dit overigens niet.

Alvast dank voor het meedenken!
 

WhatsApp Image 2022-05-03 at 9.58.45 AM.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Diagnose heb ik niet direct. Temeer omdat er ook gaandeweg nieuwe schimmels en andere aantastingen (mee) geintroduceerd (kunnen) worden door klimaatverschuiving en introductie van nieuwe soorten. Het zou bacterievuur kunnen zijn of een variatie op vruchtboomkanker of een kevertje dat op een plek in het hout eensoort barriere maakte (is het een twijg of op meerdere plekken?) of.... Bij een bevriende verzamelaar die in peren gespecialiseerd is zag ik een aantal jaren terug een zieke boom met meerdere rassen geent die hij ook niet op aantasting kon benoemen. Het leek in veel opzichten op bacterievuur, maar ook net niet. Het bleek een virus dat rond de middellandse zee zijn intrede had gedaan, maar verder zeer onbekend. De boom zou ten dode opgeschreven zijn. Ik heb hem toen op een geisoleerde plek in mijn voormalige zeer grote tuin gezet en flink alle aantasting weggesnoeid. Na een jaar of 4 was de boom erbovenop.

 

Dat is de remedie die ik - in alle onzekerheid over wat precies hier- zou willen voorstellen. Snoei ale aangetaste delen zeer ruim weg nu het erg droog en dus weinig smettelijk weer is. Voer het zieke hout voorzichtig weg van de bomen en maak het gebruikte (snoei-)gereedschap goed schoon met alcohol oid. Als er zich nieuwe plekken voordoen deze aanpak snel herhalen. 

 

Overigens ben ik ook wel benieuwd naar het ras en de afkomst van deze nashi. Temeer omdat via facebook ook forumlid Goldfish soortgelijke problemen had en ik zelf een nieuw gekochte boom van het ras Hakko met bacterievuur-achtige verschijnselen afgelopen week heb geruimd. Die van mij was overigens zwartbruin en alle hout was dood. Bij jou lijkt het veel bescheidener en  plaatselijker en helemaal niet zeker dat het om hetzelfde gaat.

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dank voor je reactie! Het is lastig om te zien wat precies de aangetaste delen zijn. De bloesem is in de hele boom verwelkt, maar alle twijgjes/bladeren zien er overal nog goed uit. In mijn beeld in ieder geval. Heeft het zin voor de boom om in ieder geval de verwelkte bloesempjes te verwijderen ivm besmettingsgevaar ofzo?

 

Dit is overigens óf een Nijisseiki of een Kosui. Of andersom. Ik haal mijn 2 Nashi peren altijd door elkaar 😅

Extra fotootje van toen de bloesem net begon slecht begon te worden

 

WhatsApp Image 2022-05-03 at 10.45.30 AM.jpeg

Link to comment
Share on other sites

1 uur geleden, Liesje zei:

Heeft het zin voor de boom om in ieder geval de verwelkte bloesempjes te verwijderen ivm besmettingsgevaar ofzo?

Misschien wel. Misschien niet. Maar je doet er geen kwaad mee als je het deot. je ziet ook sneller of er een verdergaande aantasting zou kunnen zijn. 

 

Maar je reactie gaf mij aanwijzingen om toch nog even verder te kijken.

Zou dit van toepassing kunnen zijn? https://wiki.groenkennisnet.nl/display/BEEL/Knop-+en+bloesemsterfte

Indien ja, dan is dat zeker een reden om aantastingen ruim te verwijderen opdat er niets naar andere delen van de boom overslaat.

 

Preventief zou je kunnen overwegen om de boom, als ze vrij dicht is, middels zomer snoei opener en lichter te maken. Dan zal vochtigheid althans in de kruin sneller droogwaaien en ook licht (UV-licht helpt vaak al bij bacterie en/of schimmelaantastingen) meer in de boom komen. Er zullen ook wel giftige middeltjes bestaan, maar daar ben ik falikant tegen (voor liefhebbers), gebruik ik nooit en adviseer ik om vele redenen niet. WEl ook hier steeds snoeigereedschap even ontsmetten na gebruik in deze boom en hout voorzichtig afvoeren. (Een takkenril op enige afstand of verwerken met een hakselaar levert geen gevaar. In dood hout zijn deze schimmels niet meer actief).

  • Like 1

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Misschien een te voor de hand liggende opmerking, maar wellicht niet goed bestoven/bevroren door koude wind. Vaak zijn het natuurlijk de meest voor de hand liggende oorzaken die een probleem veroorzaken. :)

 

Mocht je je toch zorgen maken dan kan je uiteraard het hout waar de aantasting zit snoeien en afvoeren en proberen niet in de buurt van je andere Nashi te laten komen. Goed ontsmetten voordat je weer met de snoeischaar aan de slag gaat.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...