Jump to content

Beestjes op vijg


Bertus
 Share

Recommended Posts

Bij een van mijn vijgen zitten aan de onderkant van een blad beestjes en eitjes. Volgens obsidentify zijn het (voor 86%) groene schildwantsen.

Nuttig/schadelijk?

Laten zitten of weghalen?

 

image-12070bcf-0010-4766-9f5e-9113992a5a5a5927545587894835261.thumb.jpg.05b7cae25efff2fd0e389b6640d6f13f.jpg

Link to comment
Share on other sites

Als het inderdaad een groene schildwants is: een wants zuigt aan plantendelen. Hierdoor kan er misvorming/vergroeiing optreden. Bovendien kunnen de minuscule gaatjes die de wants met zijn 'steeksnuit' veroorzaakt een invalbron vormen voor diverse soorten schimmelziektes. Of een groene schildwants aan fruit zuigt zou ik zo niet weten.

 

Bij het doodknijpen van de meeste soorten wantsen komt er een onaangename penetrante lucht vrij. Daarom worden ze soms ook wel 'stinkwantsen' genoemd.

 

Ik zou ze verwijderen (eufemisme voor 'om zeep helpen').

Link to comment
Share on other sites

Wantsjes, kunnen echt geen kwaad. Wemelt er van in en op de tuin. Als je tuin in balans is, zal je weinig schade ondervinden. Als je niets opmerkelijks in je tuin qua schade ziet dit jaar kan je concluderen dat ze er prima bij kunnen in het ecosysteem van je tuin. Zie je nou onverklaarbare schade, dan kan je nadenken of je er iets mee wilt. Sowieso is een vijg beresterk, dus die gaat er echt niet aan onderdoor.

Nurture your plants, love your soil, work with nature, respect whatever it gives you.

 

Volg ons op instagram: https://www.instagram.com/huizersemoestuin/

Link to comment
Share on other sites

Wantsen kunnen virussen overbrengen. Heb de afgelopen jaren diverse vijgen gezien met het mozaiekvirus wat de plant kan verzwakken.  Nu wil dit helemaal niet zeggen dat wantsen het mozaiekvirus hebben overgebracht maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden.

 

Voorts merk ik op dat er de laatste jaren steeds meer wantsen zijn. Als het in het najaar kouder wordt komen die naar binnen. Een slaapkamer vol met wantsen lijkt mij geen pretje ...

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
Posted (edited)

Heb het afgelopen jaar wat voorbeelden bij elkaar verzameld van schade wat door wantsen aan fruit en groente gedaan kan worden.

 

image.png

 

image.png

 

Edit (off topic):

Overzicht van andere foto's van forumleden:

image.png image.png
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Edited by rorror
  • Like 1
  • Thanks 1

rorror.png

Gebreksverschijnselen in paprika of pepers

18 gewassen gebreksverschijnselen (english only)

Heb je oude moestuin-, chilipeper-, voedingsstoffen-, plantphysiology boeken over die je niet meer gebruikt? Dan ontvang ik deze graag als donatie. Stuur mij een privebericht voor de adresgegevens. Boeken worden gebruikt als naslag werk om antwoorden te geven, en voor de ontwikkelen van de encyclopedie voor op deze website. 

Link to comment
Share on other sites

Langs de andere kant wordt er ook onderzoek gedaan  naar omnivore/roof wantsen als biologische bestrijding van andere plagen (witte vlieg, mineer, tegen andere wantsen,...) of al volop gebruikt bv in Spanje ondanks mogelijke vrucht/bloem schade bij grotere populaties, het is niet geheel een zwart wit verhaal, meer een evenwicht.

https://edepot.wur.nl/469159

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Dank voor alle reacties, weer wat wijzer geworden. De omnivore roofwantsen vallen blijkbaar onder een andere familie dan de groene stinkwantsen. Ik ga ze opruimen. Overigens heb ik momenteel in de meeste van mijn vijgen al weer last van de skeletteermot dus ik zit niet te wachten op nog meer mee-eters 😒.

 

Edited by Bertus
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Nee die groene zijn puur plantenliefhebbers vooral hazelaar, zet er zo een en ze gaan naar daar, die lijken me geen plaag te worden op je vijgen in tegenstelling tot die irritante  skeletteermot.

Edited by redzebra
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...