Jump to content
Addie

Appelwortel - Yakon

Recommended Posts

Op aanraden van een vriendin wil ik dit jaar weer eens iets nieuws proberen. Het is de appelwortel / Yakon geworden. Zij had deze wortel gegeten op vakantie. Ik zag dat ze o.a. bij vreeeken te koop zijn.

 

Nu we dit voorjaar begin met het inrichten van de tuin kan ik hiervoor dus mooi een plaatsje reserveren.

Heeft er iemand ervaring met deze knol? Tips?

 

220px-Yacon.jpg

 

Plantbeschrijving

De plant komt van oorsprong uit het Andesgebergte en komt daar voor op een hoogte van 900-3000m. De 1-1,5m hoge planten hebben een grove opbouw met groot blad. Vanaf augustus-september vormen zich onder de grond rondom de plantbasis 10-20 knollen met een totaalgewicht tot wel 10 kg per plant! De oranjegele bloei blijft in Nederland soms uit. Zaadzetting is in de landen van oorsprong niet overdadig.

 

Oogsten

De planten worden gerooid zodra het blad teruggaat in levenskracht. Dat gebeurt meestal laat in de herfst door kou. De knol ziet er uit als een Dahliaknol, waarbij de functie van het stengeldeel dus essentieel is. Er kunnen veel zijknollen worden geoogst.

 

Vermeerderen

Laat enkele zij-knollen met het stengeldeel in zand of opgepot overwinteren op een vorstvrij plaats. Tijdens de groei in de zomer kunnen stekken worden gesneden, zodat er ook jonge planten kunnen overwinteren, zo gaat de vermeerdering veel sneller.

 

Eigenschappen

  • 1. Dankzij het hoge vochtgehalte (86-90% water) is de knol heel fris en heeft rauw gegeten een “crunchy bite”. Afhankelijk van de zomer bevat de knol zoveel zoetstof dat de smaak van watermeloen dichtbij komt!
    2. De knol laat zich (in dunne plakjes) frituren tot een lekkernij.
    3. (Roer)bakken, koken.... alle normale bewerkingen verdraagt de knol zonder uit elkaar (tot pap) te vallen.
    4. Goed nieuws voor diabetici en “weight watchers”: de knollen danken de zoete smaak aan de aanwezigheid van oligofructose (fracto-oligosaccharide)
    5. Oligofructose werkt stimulerend op nuttige bacteriën in ons lichaam
    6. Medicinale werking: het blad zorgt ervoor dat het lichaam weer normaal en effectief reageert op insuline.
    7. Van de knollen kan siroop worden gekookt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb de yakon wortel liggen om van voorjaar uitteplanten, van de kweker begreep ik dat je elk jaar in najaar bij de oogst de beste knollen met meeste ogen bewaard voor volgend jaar opnieuw te planten en in de tussentijd vorstvrij moet bewaren.

De yakon kan in tegenstelkling tot aardpeer niet tegen vorst.

Was wel leuk van de kweker hij had extra portie erbij gedaan om te proeven, de yakon proeft vrij sappig geen extreme smaak beetje fris knapperig als radijs maar zonder die scherpe smaak van radijs, wij hebben ze paar keer fijn door een salade gegeten.


Players only love you when they're playing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb de Yakon laatst nog geproefd en vind hem echt heel lekker!

heel fris en niet niet vreselijk zoet, heeft een vage smaak van (galia) meloen en nog iets fruitachtigs.

hij is heerlijk sappig en knapperig van structuur,een beetje zoals het binnenste van een winterwortel maar dan iets zachter.

ik heb knollen hier besteld:

http://www.yacon-gezond.nl/site/

ze hebben geen broedknollen meer maar je kunt de yacon nog wel (heel goedkoop) proeven. wees er dan wel snel bij want hij heeft niet veel meer!

het wordt een vaste in mijn tuin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ze dus onder de grond gestopt.....doe jij veel water geven?...of moet het meer droog aanvoelen?

Ik had er 3 maar er komen er maar 2 op....geen idee of ze ruim genoeg staan...??

 

yakon3-2-1264471328265746.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als ik denk dat de aarde wat te droog is, giet ik er veel water in en zet ik de pot (met gaten onderin) in de wasbak. Dan kan het overschot er weer uit.

Die van jou zijn al wel slungels Ik had gedacht dat die van mij te koud zouden staan (tis echt koud in de keuken), maar ze lopen nu dus toch uit. nou ja... 1 dan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb ze wel al van 15 dec. in dat potje staan...vandaar die slungels...hier is het ong. 18 gr in de keuken waar ze staan. Ik ga ze dan maar iets droger laten als dat beter is...grond is best wel "tropisch" vochtig. Ik wil niet dat ze net voor de eindstreep gaan rotten

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik heb ze zelf zo koud mogelijk staan...

maar omdat dat door de vorst in de serre nu even niet kan staan ze binnen bij het raam.

ook hier beginnen ze uit te lopen.

ik geef ze amper water. in de knol zitten reserves en zo rotten ze niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik denk niet dat het in jouw geval goed is Geedee...

die van jou zijn al flink uitgelopen!

als jij ze nu veel minder water geeft drogen de plantjes gewoon uit...

ik zou ze wel een stuk koeler en liefst lichter zetten als ik jou was.

dat remt de groei....

Share this post


Link to post
Share on other sites

waarom zo vroeg planten, ik bewaar de pootknollen vrij droog in de kelder en die gaan half mei in de grond dat is vroeg genoeg en zegroeien uit tot zeer grote planten 2meter hoog en veel knollen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O dat wist ik niet dick....ik heb een paar knollen gekregen via dit forum en er zat een briefje bij dat ze in de grond moesten om niet uit te drogen....dus dat heb ik gedaan.....als ik ze op het najaar oogst zal ik jouw tip gaan doen....als er iets te oogsten valt

Share this post


Link to post
Share on other sites

mijn yacon's staan in de serre(kamer) 18 graden,ik sproei ze ,krijgen ze genoeg en geen te veel water.

Dan zijn de planten 20/30 cm om in de tuin te planten.


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zet ze op een zonnige plaats,zorg voor een goede bemesting en voldoende water tijdens het groeiseizoen. Rooien als het heeft gevroren en het blad zwart wordt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je kunt ook thee maken van de bladeren. Heeft iemand dat al eens gedaan? En??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thee kan altijd van vers zowel gedroogde bladeren....toch? Net zoals je alle kruiden vers of gedroogd kunt gebruiken....

 

Ik las wiki : The leaves of the yacón contain quantities of protocatechuic, chlorogenic, caffeic and ferulic acids, which gives tea made from the leaves prebiotic and antioxidant properties. As a result, some researchers have explored the use of yacón tea for treating diabetes and for treating diseases caused by radicals, e. g., arteriosclerosis.[1]

 

Wil graag weten of er iemand dit al eens geprobeerd heeft.....thee van de bladeren maken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb gisteren een blad klein gesneden en als thee gebruikt. Ik vind hem lekker dus dat gaat vaker gebeuren. Beetje als een groene thee die ik ooit heb gehad.


Ik vind de groene Hemel in Waalre leuk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...