Jump to content

Appelwortel - Yakon


Addie
 Share

Recommended Posts

  • 4 months later...
Als ik me goed herinner heeft @Mellie het vroeger toch ook een keer gedaan? Of iemand anders?

Ow ja, stekken werkt hartstikke goed. Kan niet mis gaan mits je de boel vochtig houdt. Sommige dingen willen echt niet lukken, maar yacon stellen is zeker de moeite waard. De winter door helpen is lastiger met luizen..!

 

Edit: ahahaha zie dat het wel een oude vraag is. Is vast al opgelost, maar stekken blijft handig

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Vorig jaar waren de eetbare knollen ook snel zacht en rimpeling geworden. Die moet je dus snel eten, of inkuilen in zand. Dat had ik allebei niet gedaan. De broedknollen heb ik vorig jaar in een pot met aarde gedaan en die heb ik af en toe vochtig gemaakt. Mijn yakon is nu ongeveer 1,5 meter hoog en heeft geen bloemen. Ben benieuwd naar de smaak van de knollen. Vond de oogst vorig jaar vies tegenvallen, ondanks dat ik de plant destijds heel erg vertroeteld had en die heel goed groeide. Kon het echter niet over mijn hart verkrijgen om de broedknol op de composthoop te gooien, vandaar dat ik die heb overwinterd. De plant is dit jaar niet zo vertroeteld. Hopelijk iets meer oogst en zo niet, dan komt die echt niet meer terug en gaat de broedknol in de zadendoos voor de liefhebber.

Link to comment
Share on other sites

Hier staan ze groter dan de voorbije jaren. Anders rond de 1,5m, nu hoger dan 2m. De regen zal hun deugd hebben gedaan. Andere jaren staan ze vaak droog (klapzand op de volkstuintjes). Hopelijk ook veel knollen.

 

Bewaren van yakon vind ik eigenlijk  gemakkelijk. Bewaar de broedknollen in licht vochtig zand in een ruimte waar het koud is maar niet vriest, ik geef 1 keer een klein beetje water tot februari-maart. Vanaf maart zie je de nieuwe scheuten verschijnen.

Zelfs de eetbare knollen kon ik lang bewaren in de koudste ruimte van het huis (op de gang, los in kistje op koude stenen vloer). Zelfs wanneer ze nog licht geribbeld waren, waren ze nog lekker.

Ik oogst wel pas juist voor het vriezen, dan is het binnen in de gang ook koud genoeg om ze te bewaren. In huis worden ze ook vlug geribbeld en te zacht.

 

@Mellie Misschien te warm gelegd?

 

 

Link to comment
Share on other sites

@Roland planten doen het prima! Hebben wel wat vochttekort gehad toen we naar Italië waren… maar dat hebben ze me hopelijk vergeven. Halen de 1,5 m ook wel. Misschien hoger. Maar ik weet van eerdere jaren dat dat niet per de wat zegt over wat zich onder de grond bevind… dus hopelijk wel veel knollen.

Waar gebruiken jullie yacon voor?
Of hoe beter gezegd.
Ik eet ze het liefst rauw. Zó lekker! Vorig jaar heb ik met een gedeelte siroop proberen te maken op de bonnefooi. Meestal eindigt dat best goed, maar dit ging regelrecht de kliko in.

Link to comment
Share on other sites

Wat maak je er dan bv mee Jorieke?
Of gewoon als vervanging van aardappel?
Ik heb ze trouwens wel een x gekookt maar kan me de smaak niet echt herinneren… misschien dat ik ze daarom rauw eet. Die smaak vind ik no wel erg bijzonder.

Link to comment
Share on other sites

Nee, niet als aardappel, ze blijven zoet en best krokant als je ze bakt. Hier staan wat leuke recepten:

 

www.tastyyacon.be/#recepten  Die wokschotel eten we in de winter (bijna...) elke week wel een keer. Met steeds weer wat andere zaken er door, en dan laat ik bijv. wat anders weer weg. Maar die yakon/yacon gaat er wel altijd door. Ook lekker met 'jouw' ingemaakte paprika's, ipv de verse die je dan niet meer hebt uit eigen tuin. 

De muffins zijn ook lekker, ik laat de peer dan weg en doe er dubbel zoveel yakon in. 

 

Hier is een topic wat goed aangevuld mag worden. Ik knip-plak mijn bericht daar later ook even heen. 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Mellie  Ik heb ook een paar keer die Japanse Yakonsalade gemaakt. Erg lekker.

https://mergenmetz.nl/recepten/groente/yacon/

 

En ik maak ze tegenwoordig ook in (bij gebrek aan een koele vorstvrije overwinterplek) voordat ze verrimpelen en verrotten. Vorig jaar Sinasappelsap en citroensap en wat suiker gebruikt... zelf de verhoudingen testen lijkt me.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...